March 08, 2018

FOUNTAIN PEN CLEANING : TWSBI ECO

Assalamualaikum,


Assalamualaikum,

Last week story. Msred Ada plan nak pergi Pen Gallery last Saturday sebab ada Chinese New Year Event dan yang paling penting ada sale. Yeay!!! Sale!!!

Other than that Msred date dengan one of my instagram acquaintance. She is a fountain pen addict. Tapi Msred lupa nak ambil gambar sebab sebok beli new fountain pen, exchanging ink sample dan berbual dengan pen addict yang lain. Dia orang sangat baik sharing all their knowledge and tips. 

Sebelum pergi, Msred bersihkan dua Fountain pen Msred sebab kadang-kadang Pen Gallery akan bagi ink sample kalau kita bawa Fountain pen kosong.








Oleh sebab Msred mungkin akan masukkan ink colour yang berbeza dengan colour asal dalam pen Msred, so kena totally clean it, deep clean. Msred disamble every part of the pen. Then rendam semua dalam air untuk keluaran semua ink dari dalam pen. Msred buatkan dalam 10 minute dan kemudian bersihkan Kat sink dengan air yang mengalir.








Kemudian Msred biarkan semalaman supaya dia betul-betul kering terutamya bahagian dalam supaya takde air paip yang akan bercampur dengan ink nanti.




Lepas dah kering, Msred assemble balik dan ready to be fill with a new ink. Sebenarnya, Msred suka pakai Fountain pen tapi agak malas nak bersihkan. Hehe.... kalaulah boleh upah orang bersihkan. 

And on that day, kawan  Msred was kind enough bagi Msred try her new ink. Yang dalam pen putih tu ink Diamine Sparkling Shadows dan pen biru tu dengan ink Diamine Magenta Flash. Dua-dua shimmer ink, means ada shimmer dalam ink dia. Cantik sangat especially yang magenta tu. Cantik sangat shimmernya. 












Yang ini Ink Diamine Sparkling shadow yang dalam pen putih tu. Dia ada shimmer sikit.

source http://www.clumsypenman.com/
ink-review/diamine-shimmeristic-sparkling-shadows/


Yang ini pulak ink Diamine Magenta Flash yang dalam pen biru tu. Lagi terang dan shimmer dia pun lagi terang. 

source http://www.clumsypenman.com/ink-review/
diamine-shimmering-edition-magenta-flash/


7 comments:

aryan azra said...

tulisan pun jadi cantik bila guna pen tu

Mimi Azirah said...

Cantik ink magenta tuh. Suka tgk..tp renyah juga ye nk cuvi bahagian dalam pen tuh sblm msuk ink baru

Hans said...

lawa pen tu

Raydah said...

OMG i love this

jemput la join n meriahkan segmen GA kt sini

http://www.raydahalhabsyi.com/2018/02/wonderful-march-giveaway-by-raydah.html

HeNRieTTa JoSe said...

wah menariknya....siap ada glitter....

fiza linolie said...

Menarik...mcm best je guna pen tu.

Shahida Dzulkafli said...

Cantiknya dakwat dia.. Abah sha suka pen camnie.. Sha kurang suka.. hehehe

SALE BAJU RAYA

Assalamualaikum, Lagi sehari dua Ramadan akan datang semula. Lama dah kita tunggu. Kebanyakan kita tahu kebaikan dan manfaat bulan Ramada...

ALL TIME FAVOURITE