March 08, 2018

31 DAYS JOURNAL PROMPTS DAY 8 : PARENTING QUOTES

Assalamualaikum,

Msred decided nak ikut Journal Prompts for Mom challenge seperti dalam entry, 31 DAYS JOURNAL PROMPTS FOR MOM. Day 8 punya topic  Parenting quotes.


Parenting quotes

source: Pinterest





Sangat tempat bagi Msred. Membebel lah banyak mana pun nasihatlah hati-hati pun, selalunya anak-anak tak akan dengar dan ikut kalau kita sendiri sebagai ibu bapa tak buat. Umpama cakap tak serupa bikin, bukan sahaja buat orang kurang hormat, tetapi kadang-kadang menyampah. 

Setiap kali nak buat apa-apa, kita sebagai ibubapa kena fikir, kita nak ke kalau anak kita buat macam tu? Kalau tak nak, kita pun jangan buat. Benda-benda yang tak baik atau kurang sesuai, contohnya menghadap telefon bimbit dari pagi sampai petang. Benda-benda tak baik ni senang sangat budak-budak nak ikut. Laju je dia mengikut. Dan kalau ada sesuatu benda tu kina nak anak kita rajin buat, contohnya mengaji, kita kenalah rajin mengaji jugak. Msred selalu ingatkan diri supaya buat benda yang baik-baik saja supaya anak-anak pun ikut buat benda yang baik saja, InsyaAllah. 

Benda paling susah Msred nak ajar anak-anak Msred ialah jangan makan junk food sebab Msred suka makan junk food. Hehe....


7 comments:

Anonymous said...

I love it when individuals come together and share thoughts.

Great blog, continue the good work!

Gja said...

Setuju dwngan entri ni.:-)

Nurjuwaini said...

Betul tu.. anak2 banyak belajar drpd apa yg ibu bapa buat

MiYOKO SuKi said...

kan...setiap perckpn kite pun dorg akn ikut....kena ubh la lps ni....dorng mmg senang sgt ikut mak2nyee..

Azah Rahaman said...

setujuuu. anak2 adalah cerminan kita. contohnya kalau kita ajr anak bismilah sebelum makan, kenapa kita tak praktikkan diri kita bismilah sebelum makan? azah pernah kena tegur dengan anak anak taska haritu, "teacher, makan tu baca bismilah dulu!". opss terkedu kejap

Mimi Azirah said...

Kita contoh pada anak anak.kita buat sesuarmtu kena fikir panjang sebab anak anak akan ikut

fiza linolie said...

Setuju dgn msred... Parents adalah role model utama anak-anak. Bak kata org tua-tua... Seperti acuan, begitu jugaklah hasil kuihnya 😊

10 MALAM TERAKHIR RAMADAN

Assalamualaikum, Dah Ramadan 19 dah, Alhamdulillah. Malam ni dah masuk 10 malam terakhir Ramadan. Kita sama-sama usaha gadakan amal banyakka...

ALL TIME FAVOURITE