March 20, 2018

31 DAYS JOURNAL PROMPTS DAY 14 : BIRTH STORY

Assalamualaikum,



Msred decided nak ikut Journal Prompts for Mom challenge seperti dalam entry, 31 DAYS JOURNAL PROMPTS FOR MOM. Day 14 punya topic, Birth story.


Birth story





Mengandung, bersalin, dukung bayi kita untuk pertama kali, adalah salah satu journey yang sangat kita hargai dan selalu buat kita rasa teruja dan terharu. Seronok dapat anak. Seronok betul. Teringat masa first time diberitahu yang Msred mengandung anak pertama 12 tahun dulu, Msred tak boleh berhenti senyum. Tersengeh saja sepanjang hari, bukan sepanjang hari, sepanjang minggu. Sengeh sorang-sorang, membayangkan diri sendiri dukung bayi sendiri. Perasaan pertama kali dukung bayi yang ada rupa kita.

Cantik image tu kan?

Cerita pasal bersalin, cuma satu saja nak cerita. Keempat-empat anak Msred keluar normal. So, setiap kali lepas bersalin, masa dalam labour room lagi, Msred selalu cakap dengan diri sendiri, 'lepas ni aku tak nak beranak lagi.Tak nak dah.' Dari anak pertama sampai yang ke empat, setiap kali lepas bersalin mesti timbul rasa gerun nak bersalin lagi dan bertekad tak nak bersalin lagi. Tapi, rupanya keluar lagi 3 bayi. Hahahaa...

Lepas lahir bayi no empat Msred tahun lepas, Msred harap biarlah yang ini last. Umur pun dah nak masuk 4 siries dah. Tapi, Allah is the best Planner, so just wait and see dan berharap yang terbaik saja.


Kita semua tentu ada masalah stress, cuma bezanya ada yang teruk dan ada yang sikit je dan still manageable. Salah satu cara Msred bertenang, release tention and having fun ialah buat art journal. Jangan lupa usha video baru Msred di Youtube. Jangan lupa subscribe yea, thank you. HUGS!!!







2 comments:

dear anies said...

ayat sm mcm kak ipar sy... bla dah 2 org, ckp x nk lg tup2 keluar lg no 3. x lma pastu kuar no 4 ;-)

Shahida Dzulkafli said...

Semoga dipermudahkan semuanya buat ms red..

SALE BAJU RAYA

Assalamualaikum, Lagi sehari dua Ramadan akan datang semula. Lama dah kita tunggu. Kebanyakan kita tahu kebaikan dan manfaat bulan Ramada...

ALL TIME FAVOURITE