March 19, 2018

31 DAYS JOURNAL PROMPTS DAY 13 : GETER DONE

Assalamualaikum,

Msred decided nak ikut Journal Prompts for Mom challenge seperti dalam entry, 31 DAYS JOURNAL PROMPTS FOR MOM. Day 13 punya topic, Geter done.  .


Geter done

Pinterest




Orang selalu cakap stay at home mom SAHM ni sentiasa sebok uruskan rumah, suami dan anak-anak. Kadang-kadang ada yang uruskan mak ayah sekali. Katanya SAHM ni lagi penat dari orang kerja pejabat. 

Bagi Msred, tak selalunya macam tu. Kalau bandingkan kerja, memanglah buat kerja rumah lagi penat dari kerja pejabat yang selalunya duduk saja. Tapi kalau nak kata SAHM lagi penat dari Mak yang bekerja, macam kurang tepat sebab mak yang bekerja pejabat, balik kerja tetap kena buat kerja rumah. Msred bercakap ikut pengalaman sendiri. 

Cuma mungkin ada diantara kerja SAHM macam uruskan anak waktu siang, mak yang bekerja tak perlu buat sebab nursery yang buat. Kesimpulannya, workload SAHM dan working mom memang ada beza, cuma mungkin tak banyak dan tak sama dengan orang lain. Yang penting, kerja ke tak mak-mak memang akan pastikan semua kerja selesai dan selalunya tak akan bertangguh. On time. Ye kan mak?

Ada video baru. Macamana Msred decorate Planner Msred. Yea, msred as SHAM pon ada planner tau. Anak empat kena ada planner. Kalau tak semua aktiviti dan meeting sekolah memang lupa. Sekolah kebangsaan dan sekolah agama, ada je program dan remindernya.







5 comments:

Ann Ishak said...

saya pun sependapat jugak, rasanya ibu yang bekerjaya lagi penat sebab kerja tak berhenti dari siang di pejabat bawak ke rumah pulak especially yang tiada pembantu di rumah :D

E'in said...

betul tu kak.. memang lagi penat bile abes waktu pejabat, balik rumah kena buat kerja rumah lagi.. macam yang e'in tengah lalui sekarang nie.. huhu

Anonymous said...

After I originally left a comment I seem to have clicked
on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment
is added I recieve four emails with the same comment. There has to be a way
you can remove me from that service? Thanks a lot!

Azah Rahaman said...

SAHM tu singkatan ape ye sis? hehe. selalu dok tengok kat fb
. tapi segan nak bertanya, hehe

jom join segmen Azah :D
http://www.azahrahaman.com/2018/03/segmenazahrahaman-aku-seorang-blogger.html

dear anies said...

baru td sy terbaca artikel, kerja suri rumah lbh berat berbanding keje2 yg lain...

10 MALAM TERAKHIR RAMADAN

Assalamualaikum, Dah Ramadan 19 dah, Alhamdulillah. Malam ni dah masuk 10 malam terakhir Ramadan. Kita sama-sama usaha gadakan amal banyakka...

ALL TIME FAVOURITE