February 28, 2014

GIVEAWAY 2014 BY SYIRA LOKMAN

Assalamualaikum....

Klik banner untuk join.



Mula : 1 Mac 2014

Tamat : 25 Mac 2014





GIVEAWAY [1] : FANPAGE PUBLISHING BY YANAPINKBLOSSOM.BLOGSPOT

Assalamualaikum....


Klik Banner untuk join k.




                                                    TARIK TUTUP : 21 MAC 2014 , 8.00 MALAM

WELL DONE IS BETTER THAN WELL SAID

  Assalamualaikum.....



Jangan ashik pasang niat je nak tambah amal, nak bertambah baik, tapi tak buat. Mohon supaya Allah kuatkan hati kita untuk berubah ke arah kebaikan. Kalau harap kan kita saja, memang susah nak lawan nafsu apatah lagi hasutan syaitan. Semuga Allah sentiasa membimbing kita ke jalan yang benar.

I blog with BE Write

ZIKIR 33

Assalamualaikum...





Tak susah, cuma susah nak buat.

Biar sedikit, yang penting istiqomah. Ingat tu Iza!!!

BILA BOYFRIEND SEDIH

Assalamualaikum....


Kisah semalam. The day before, Ian ada bagi tahu saya, waktu dia balik sementara tunggu wan datang ambil, Ian main kat playground sekolah. Ian tunggu turn nak main buaian. Tapi budak yang sedang main tu tak turun-turun sampailah wan datang. So Ian sedih sebab tak dapat main.

Semalam saya MC, so berkesempatan nak jemput Ian di kindy. Dari luar saya nampak Ian sedang tunggu tepi buaian, ada budak lain sedang main. Saya perhatikan saja dari luar. Ian tak sedar saya datang. Ian diri je sebelah buaian tu, tunggu budak sedang main tu turun. Kesian tengok muka Ian time ni. Mesti dia harap sangat budak tu turun dari buaian supaya dia dapat main.




After 5 minutes, baru saya masuk kindy. Bila Ian perasan saya datang, dia panggil saya pergi kat buaian. Dia tak nak balik lagi, nak juga tunggu buaian tu. Saya pun temankan Ian. Budak tu nampak saya, dia turun dari buaian. Saya  tak suruh dia turun pun, atau buat muka garang kat budak tu. Dia sendiri yang nak turun. Ian pun dengan lajunya terus naik.

Akhirnya dapat jugak dia naik. Suka betul dia masa tu. 





Sementara tunggu Ian main buaian, Iman pun join lah. Tak kan nak tunggu je. Lama juga saya tunggu dia orang main. Padahal kepala mata ni rasa nak cari bantal saja. Penangan ubat, mengantuk saja.



Mak mak ni kalau dapat buat anak dia happy, memang rasa teruja. Dan rasa sedih kalau tahu anak dia tak happy. Sanggup tunggu tengah panas tu time tak sihat semata-mata nak tengok anak kita senyum.



FIRST GIVEAWAY BY CHE DYLA

Assalamualaikum....

Sila klik banner untuk join.


 
 
1 FEBRUARI 2014 sehingga 1 MAC 2014.(TEPAT JAM 12 a.m.)
 
 

1ST GIVEAWAY BY DSCARNIA

Assalamualaikum...



Click banner untuk join.


\(^o^) Assalamualaikum. Hai (^o^)/


- klik banner untuk join-
- See more at: http://dscarnia.blogspot.com/2014/02/1st-giveaway-by-dscarnia.html#sthash.p2zimPqK.dpuf


LADIES CLOSET GIVEAWAY BY EFFAFARHANA

Assalamualaikum...


Click Banner for term and condition dan untuk join k.


http://wwweffafarhana.blogspot.com/2014/02/ladies-closet-giveaway-by-effafarhana.html

February 27, 2014

KALAU SEBELUM TIDUR

Assalamualaikum....




Teringat zaman sekolah, zaman uni. Selalu saja terlupa atau buat-buat lupa nak buat homework. Seingat saya, kalau time dah nak tidur tiba-tiba teringat ada homework tak buat lagi, selalunya saya tidur je sambil cakap dalam hati.... esoklah buat. Sempat buat esok no.

Kalaulah time tu mak saya tahu saya berperangai macamtu, mesti kena rotan.

Sekarang ni, kalau dah nak tidur baru teringat ada kerja tak siap lagi, kalau kerja tu penting dan esok mesti dah ready, gagahkan juga bangun. Tanda dah matang tu.
posted from Bloggeroid

KERENAH BOYFRIEND BILA NAIK KERETA

Assalamualaikum....





Hari ini MC lagi. Masuk 2014 ni ashik MC saja. Sabar dengan dugaan. Tapi dah namanya mama, kena lah juga bangun. Ambil Ian kat kindy. Boyfriend saya Iman temankan. Hugs Iman.

tetiba rajin nak bawak buku...bukannya baca pun, pegang je...


Kalau saya sorang drive saya tak suka on air cond. Iman ni pulak habit dia kalau naik kereta, mesti paksa saya buka air cond, lepas tu duduk dekat-dekat dengan air cond tu pastu kekadang kalau panas sangat agaknya, Iman letak muka dia betul-betul depan lubang air cond tu. Then mesti cakap, best nya, sejuknya, best nya, sejuknya banyak kali.



Sekarang ni musim panas. Amalkan minum air 3 litre sehari, doktor pesan. Dokter pesan lagi, bed rest. Itu kalau doktor tak pesan pun saya akan buat.


Cerita kat kindy Ian, next entry lah. InsyaAllah. 


CARA AJAR BAYI BERHENTI HISAP JARI

Assalamualaikum....

Siapa masa kecik ada habit menghisap jari? Ada kan? Ramai baby yang suka hisap jari, tak kiralah lelaki ke perempuan ke. Ada yang hisap masa baby saja, ada yang bawa sampai ke umur 4 - 6 tahun. Baby hisap jari ni kebiasaannya untuk menghiburkan diri sendiri dan habit ini membuatkan mereka rasa selesa dan selamat. Baby suka hisap jari bila dia rasa bosan, penat atau takut.


Kalau yang hisap jari tu masih baby tak apa kalau nak biarkan dia hisap jari. Cuma kita nak pastikan dia tak bawa habit tu ke besar. Kalau baby lama sangat hisap jari atau pacifier, takut nanti gigi jongang. Saya kecik-kecik dulu memang suka hisap jari sampai ke tadika. Itu pasal gigi saya jongang sikit. Silalah gelak. Ngegehehee...

Macamana nak ajar baby berhenti hisap jari? Saya nak share pengalaman saya mengajar dua orang baby berhenti hisap jari. Saya ajar diaorang awal sikit, sebelum dia orang cecah umur 2 tahun. Kalau boleh seawal setahunKalau lambat ajar takut susah diaorang nak break the habit.

Setiap kali baby saya masukkan jari dalam mulut, saya tak paksa dia orang keluarkan jari dari mulut atau tarik jari diaorang keluar dari mulut. Jangan paksa. Kalau dewasa tak suka dipaksa, baby pun tak suka kita paksa dia. Saya cuma distract baby saya dari menghisap jarigalakkan diaorang sendiri yang keluarkan jari dari mulut. Saya ajak diaorang main toys ke atau baca buku keBila diaorang nak pegang toys atau nak pegang buku, dia orang akan keluarkan jari dari mulut.

Keywords kita ialah distraction. Kita buatkan dia sendiri yang keluarkan jari dari mulut. Gunalah apa cara yang munasabah sekali pun untuk galakkan mereka keluarkan jari dari mulut. Lama-kelamaan baby akan tinggalkan terus habit nak menghisap jari ini. Cara ni tak menjanjikan result yang cepat. Tengok baby, ada yang cepat kesannya dan ada yang lambat. Sabar. Kita kena sabar ajar baby buat sesuatu. InsyaAllah berjaya.




Edited and republish.


GIVEAWAY T.SHIRT BY TENGKUBUTANG

Assalamualaikum...

Sebab kan hadiah best, nak join jugak!!! Sape nak hadiah best klik banner.


http://tengkubutang.blogspot.com/2014/02/giveaway-tshirt-by-tengkubutang.html

TARIKH TAMAT : 28 FEBUARI 2014
Pemenang dipilih secara Random.org

SEGMEN : PENCARIAN BLOGLIST BULAN MARCH

Assalamualaikum....


Jom join segmen Ibu ni.... Klik banner ok.








Tarikh tutup : 28 Febuari 2014.

February 26, 2014

I AM STUCK HERE

Assalamualaikum.....






I am stuck with the job that I hate. Try hard not to complain but be thankful to Allah. What I want is to be a WAHM. Working at home mom. Hoping that Allah will show me the way if that is what good for me. And if it is not, may Allah make me believe and happy.


- Posted using BlogPress from my iPad

DIY BANANA CHOCOLATE

Assalamualaikum.....



Saya memang suka makan pisang. Makan macam tu saja dah sedap. Kalau makan dengan coklat, lagilah sedap. Just want to share some idea how to make plain banana look tempting and taste super delicious.

Tunggu masa saja nak try ni.












Teruja tak tengok?


MACAMANA NAK HILANGKAN KULIT KERING DI SIKU DAN LUTUT

Assalamualaikum.....

Ramai diantara kita yang mengalami kulit kering di bahagaian siku dan lutu sampai kadang-kadang jadi hitam. Untuk menghilang atau mengurangkan kesan kulit kering di bahagian siku dan lutut, salah satu cara yang sanggat menbantu adalah dengan menggunakan jus lemon.




Belah lemon kepada dua bahagian, kemudian gososkkan pada bahagian siku atau lutut. Kemudian tinggalkan lemon tersebut di siku atau lutut selama 10 minit. Kemudian basuh. 

Simple kan? 

Tips ini boleh digunakan untuk mengurangkan kesan jeragat jugak. Untuk menghilangkan jeragat di muka, jangan gosok kuat sangat pulak. Lain pulak jadinya nanti, terutamanya yang kulit sensitif.


WORDLESS WEDNESDAY

Assalamualaikum.....







RAHSIA SURAH AL-KAUTSAR

Assalamualaikum....






Surah ini paling pendek, hanya mengandungi 3 ayat dan diturunkan di makkah dan bermaksud sungai di surga.kolam sungai ini diperbuat daripada batu permata nan indah dan cantik.

Rasanya lebih manis daripada madu, warnanya pula lebih putih daripada susu dan lebih wangi daripada kasturi.

Surah ini disifatkan sebagai surah penghibur hati Nabi Muhammad kerana diturunkan ketika baginda bersedih atas kematian 2 orang yang dikasihi iaitu anak lelakinya Ibrahim dan bapa saudaranya Abu Talib.

Berbagai khasiat terkandung di dalam surah ini boleh di amalkan:

♥baca surah ini ketika hujan turun dan berdoa, mudah-mudahan Allah s.w.t memakbulkan doa kita.

♥jika kita kehausan dan tiada air, bacalah surah ini dan gosokan di leher, insya Allah hilang dahaga

♥jika sering sakit mata, seperti berair, gatal,bangkak sapukan air mawar yang sudah dibacakan surah ini sebanyak 10x pada mata.
♥jika rumah dipercayai terkena sihir, baca surah ini 10x mudah-mudahan Allah s.w.t bagi ilham kepada kita dimana letaknya sihir itu

♥jika membacanya 1, 000x rezeki kita akan bertambah

♥jika rajin membacanya, hati kita akan menjadi lembut dan khusyuk ketika menunaikan solat

♥jika orang teraniaya dan terpenjara membacanya sebanyak 71x, Allah s.w.t akan memberikan bantuan kepadanya kerana dia tidak bersalah tetapi dizalimi

Rasulullah bersabda,
"Barang siapa menyampaikan (1) satu ilmu saja dan ada orang yang mengamalkan, maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia) dia akan tetap memperoleh pahala.


Copy paste dari sumber.

MORNING ROUTINE : FEMALE VS MALE

Assalamualaikum....

How true is this? Ye ke lelaki siap pagi takyah mandi? Heheeee...



Masa anak dara camnilah kalau nak keluar pagi, nak pergi kelas ke, nak keluar jalan-jalan ke berejam nak siap. Mandi, pilih baju, mekap. Kalau nak keluar dengan perempuan ok lagi, dia orang pun sama berejam nak siap. Tapi kalau keluar dengan lelaki, adik lelaki ke, abah ke, boyfriend ke, memang kena marahlah siap lama.

Sekarang ini pun kalau nak keluar memang lama nak siap. Bukan sibuk nak pilih baju sendiri, nak mekap bagai. Sibuk siapkan anak-anak, bapak anak dan diri sendiri. Lama juga nak siap. Kalau bapak anak tak tolong, memang tengahari baru boleh keluar. 

Teringat pulak, dulu masa anak-anak kecik, suka buat perangai bila nak keluar. Bila dah siap semua, dah nak keluar dah ni. Kat pintu dah, tiba-tiba anak cakap.... " mama, yayak."

Stress tahu. Kena masuk balik, basuh yayak dia orang, siapkan dia orang balik, baru boleh keluar. Time ni hasben memang gelak je dan selalu cakap kat saya.... "Iza lah pergi basuh."

Huh...!!!


February 25, 2014

I HAVE NOTHING TO WEAR

Assalamualaikum....

Have this kind of feeling occur to you? You have tons of cloths but still can't find anything to wear? Keep trying and changing, but none of this seem to look good on you. This make you look fat. That make you look old. And finally you sigh, feel like want to cancel the date or appointment. Feels like you need to do some shopping because you realize, you have nothing to wear.



Itu semua ALASAN NAK SHOPPING!!! Saya muda-muda dulu selalu rasa macam ini. Over tak? You alls pernah over macam ni tak?


TIPS PENJAGAAN POWER BANK

Assalamualaikum....

Sebelum ini kita selalu kehabisann bateri smartphone kita di luar dan sukar nak charge bateri terutamanya waktu outing. Sekarang ini tidak lagi dengan adanya power bank. Power bank telah menjadi satu lagi keperluan kita, pengguna gadget. Harganya yang mahal membuatkan kita perlu menjaganya dengan baik supaya tahan lama.



Tips penjagaan Power Bank

1  Setiap kali chage Power Bank, make sure kita charge sehingga penuh sebelum unplugged. Jangan charge separuh-separuh. Dan setelah penuh, terus unplugged. Jangan biarkan terus charging kalau dah penuh sebab nanti jangka hayat bateri akan berkurangan.

2.  Guna kan charger yang ariginal yang datang sekali dengan power bank dan elakkan guna charger universal supaya Power Bank tidak rosak.

3.  Simpan Power Bank dalam tempat yang sesuai untuk mengelakkan Power Bank terhimpit bila dimasukkan dalam beg. Dan elakkan Power Bank dari terdedah pada suhu panas. Boleh merosakkan Power Bank.

4. Jangan charge Power Bank serentak dengan charge gadget kita menggunakan Power Bank tersebut.

5.  Gunakan Power Bank dengan hati-hati seperti kita guna gadget yang lain, elakkan terjatuh dari tempat tinggi dan terjatuh ke dalam air.


DIY CHEESE SANDWICH


Assalamualaikum.....




For Cheese Lover [ me! me! ] boleh lah try idea simple ini. Sedap meleh nya.



TIPS MACAMANA NAK KURUS

Assalamualaikum.....

Kalau cek keywords untuk blog saya, selalu ada yang cari macamana cara nak kurus. Kita, terutamanya female adults, young adults pressured to keep slim. Macam-macam cara nak cuba nak kurus, kalau boleh nak cuba cara senang. Tak perlu buat apa-apa tapi kurus.

Susah tu. Apa kata try cara yang saya pernah cuba dan berkesan. Saya cuba masa sebelum kahwin, masa anak dara dulu. Mmemang berkesan, alhamdulillah. 


1. Satiap hari, bangun awal pagi. Dalam pukul 6 am mesti dah bangun. Bagi yang muslim, selepas subuh tu jangan tidur. Selepas breakfast jangan duduk rehat dulu. Buat apa-apa kerja rumah. Menyapu, mop, basuh baju. Apa-apa kerja rumah yang perlu banyak bergerak. Buat 15-30 minit. Kalau lebih lagi bagus.





2. Setiap kali makan pagi, tengahari, petang dan malam mesti dimulakan dengan buah dan diakhiri dengan buah terutamanya buah serat tinggi. Maksudnya, sebelum mula makan tu mula dengan makan buah dulu. Dah habis makan, makan buah lagi sebelum selesai makan.




3. Setiap kali makan nasi, ambil nasi tak lebih lima suap. Nak ambil lauk dalam portion yang biasa kita ambil boleh. Maksudnya portion nasi je yang kurangkan. Lauknya tak perlu kurangkan pun tak apa. Tapi janganlah sebab nasi dah kurang kita ambil lauk terover pulak. Even nak ambil desert pun boleh, tapi jangan berlebih-lebih pulak ok.





4. Exercise. Ni yang paling susah kan? Alasan kita tak ada masa dan malas. Saya pun malas. Tapi yang ini saya boleh buat. Cara saya, sambil tengok tv saya ber hula hoop. Saya tak pakai lah hula hoop tu, saya buat pergerakannya sahaja. Buatlah 5-10 minit. Nak lagi berkesan buat dari mula cerita sampai habis cerita. Kalau cerita tu dua jam sanggup? Hheeee...





Tips : Amalkan minum air limau, berfungsi untuk mengurangkan rasa lapar. Minum air limau sewaktu lunch dan dinner.




Tips ini lambat tapi selamat.


February 24, 2014

BRIDE OF THE CENTURY

Assalamualaikum......

[REPUBLISH]

Dah start airing semalam. With Eng Sub. Enjoy the show.








Lee Hong Ki... cute Jeremy yang berlakon dlm you are beautiful tu...


Yang Jin Sung


Starring Lee Hong Ki and Yang Jin Sung

In this fairytale-like melodrama, Choi Kang Joo (Lee Hong Ki) is the cold heir of one of Korea’s most powerful conglomerates, Taeyang Corporation. He is engaged to an eligible young lady from a small southern island, Doo Rim (Yang Jin Sung), but there’s just one problem: the first bride of the family’s first son is always cursed to die. The curse began 100 years ago when the bride of the family’s first son had a tragic death. Suddenly, before the wedding, Doo Rim disappears and the company conspires to replace her with a look-alike, Yi Hyun (also played by Yang Jin Sung), who has a sinister scheme of her own.

About This Series

Type        :       Drama
Genre      :       Romantic Comedy , Melodrama , Romance
Network :       CSTV
Released :       2014
Total Episodes 16






NEW KOREAN MINI DRAMA : MIMI


Assalamualaikum....



Cerita mini drama 4 episod sahaja, mula ditayangkan 21 February 2014. Siapa yang suka cerita Sweet-Romantic-First-Love kind of story, this is for you.




The story centers around Changmin’s character Min Woo, who comes across a memo one day and uses it as the basis for his webtoon seriesThe comic turns into an instant hit. As the webcomic becomes even more popular Min-Woo feels pressure from work. As he works on the project, however, he begins to be plagued by mysterious headaches and flashes of memory that he doesn’t recognize. Min Woo is a 28-year-old who suffers a partial memory loss, strives to restore his lost memories of his first love from the time he was an 18-year-old high school student.



Shim Chang-Min... Member of K-pop group TVXQ.



Mun Ka-Young



BAWA PULANG DARI BIG BAD WOLF

Assalamualaikum.....






Weekend lepas, Sabtu, tercapai juga hajat nak ke Big Bad Wolf di Mines. Plan nak pergi dengan husband tapi tak kesampaian, seperti yang telah diduga, dia kerja. Last-last pergi dengan my sister and my mom.

Lepas pergi teman my sister pergi Putrajaya Home, baru pergi Big Bad Wolf.

Tak sempat nak ambil gambar di tempat kejadian sebab gelojoh tengok buku malas nak snap pictures.

Selepas 2 jam, ini sahajalah yang dapat di pindah milik kepada milik saya dan keluarga.




Untuk boyfriends saya berdua tu, Iffan dan Ian. Tak sampai RM 10 pun. Alhamdulillah dapat jimat.





Untuk diri sendiri, borong tak ingat macam banyak masa nak baca buku. Setelah ditambah ditolak saya rasa saya akan berjaya habiskan baca semua buku ini tahun 2016 nanti. Hahaaa.... Over!






Sovenier untuk diri sendiri dan untuk mereka. Yang MU tu Iffan yang pilih. Yang sebelah MU tu Ian yang pilih. Saya suruh tukar yang lain sebab garang sangat muka tu, Ian tak nak. Sukati Ian lah. Yang Ms Awesome tu dah tentu untuk saya.



- Posted using BlogPress from my iPad

BOYFRIEND NAK BELIKAN RUMAH

Assalamualaikum.....





Last Saturday, plan nak pergi tengok-tengok buku dengan Bad Wolf. Tapi sibuk tercari-cari driver sebab driver tetap saya kerja. My Darling Husband tak ada pulak. Saya pulak tak reti nak pergi sendiri.

Lucky me, my sister datang pulak rumah. Katanya nak cari rumah kat Putrajaya. Saya cakap lah saya nak pergi mines. My sister cakaplah, bolehlah pergi sama-sama. But first kena temankan dia tengok-tengok rumah dulu then baru pergi Big Bad Wolf.

Of course lah I said, ok. I am in.





Sementara my sister tengok-tengok rumah, saya bergambarlah.

Sambil tengok-tengok model projek yang ada, saya tanyalah pada Iffan dan Ian. Iffan dan Ian nak belikan mama rumah yang mana?

Iffan cakap dia nak belikan rumah ini untuk mama. Saya tanya kenapa? Cantik ke? Iffan cakap... Ha ah cantik. Sebab ada pondok ni. Nampak tak gazebo kecik tu? Tulah yang Iffan berkenan sangat.





Ian pulak tunjuk yang ini. Saya kenapa nak beli yang ini? Ian cakap sebab ada banyak bot. Sorry dalam gambar tak nampak bot nya. Tapi yang ini memang modelnya depan tasik dan ada bot kat situ. Bekenan bot tu la tu si Ian ni.






Harga rumah-rumah pilihan boyfriends saya ni? Gulp...



- Posted using BlogPress from my iPad
Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno