July 10, 2014

PROJEK DITOLAK



Assalamualaikum.....

Iffan sekarang suka explore benda kat luar rumah. Dulu masa dia kecik mama dia selalu kurung dia dalam rumah tak boleh main kat luar rumah. Overprotecting mom. Nak buat macamana. Cuma baru-baru ni je Iffan dah boleh main kat luar rumah. Dia dah besar, sampai bila pulak nak kurung dia. Walaupun hati mama dia takut-takut juga, tapi tetap bagi dia main kat luar. Kejap-kejap intai dia kat tingkap.
 




Baru-baru ni Iffan tanya saya, mama, beluncas makan apa? Ingat dia saja tanya rupanya dia tngkap beluncas letak dalam bekas siap dengan daun lagi. Dia cakap dia nak tengok beluncas tu bertukar jadi rama-rama.

At first saya pun excited dengan projek Iffan ni. Tapi bila terfirkir, boleh ke kita kurung binatang yang naturenya lepas bebas? Saya rasa unconfortable. Last-last saya cakap dengan Iffan, kita lepaskan je lah dia Iffan. Tak baik kita kurung binatang. Kesian dia. Allah tak suka kita aniaya binatang kan.






Reluctantly, Iffan agree. Dia lepaskan beluncas cute tu. Tak dapatlah teruskan projek nak tengok beluncas jadi rama-rama dengan Iffan. Saya cakap kita tengok kat youtube je lah. Dapat ambil gambar beluncas je.

8 comments:

Farah Waheda Wahid said...

hu hu hu, ingatkan projek apa yang ditolak tadi, beluncas rupanya...ha ah, elok lepaskan....tengok kat youtube better...:)

Mummydearie said...

Pengalaman tu kalau dapat tengok real beluncas bertukar jadi rama-rama cantik macam dalam gambar. Kesian Iffan. Nak wat camna, kalau projek diteruskan, kesian beluncas terkurung pulak kan.

Nurzakiah Hanum said...

x pe la tgk kat youtube ada

Khai♥Rin : anies said...

betul tu kt youtube pn ada

yang baik Ishak said...

projek baik tu, memang lah rugi terpaksa tolak kan sebab kita sebagai ibu macam-macam nak fikir tak sempat nak ambil projek macam nie... :D
p/s: saya juga kadang-kadang ter-over protected dengan anak2.

Montana said...

beluncas pun sebahagian projek oo noo yg akhirnya bertukar menjadi subjek untuk entry di blog..sempoii

Umi Nazrah said...

salam singgah. fobia dengan beluncas. sebab beluncas ni lah yang gigit di urat tengkuk aritu. bengkak urat saraf tengkuk ngan sakit sebelah kepala :(

Mar Mansor said...

tak sanggup nak sentuh ulat beluncas..

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno