June 09, 2014

KALAULAH PEREMPUAN MACAM INI

Assalamualaikum......


Dua benda yang saya suka buat setiap hari, saya suka tengok gambar dan saya suka baca quotes. We can learn many things through pictures and quotes. It can make us smile. Hari ini, saya suka quotes ni. Spond simple but for me very important.



Kalaulah semua anak-anak kita believe in this and apply this thing in their everyday life, tentu banyak masalah sosial dapat dielakkan. Kalau dapat tukar ' Pretty to see' tukar pada 'Hard to see' lagi bagus. 

The main point is, 'Hard to catch.' Jadikan pegangan. Mak abah ajar anak perempuan mereka. Adik lelaki ajar kakak mereka. Abang ajar adik perempuan mereka. Saudara ajar saudara perempuan mereka. Kawan ajar kawan-kawan perempuan mereka.  Aman sikit dunia. 

Susah nak buat? Ingat senang nak ajar budak-budak sekarang?

The least we can do, pray. Doa untuk anak-anak kita semua. Bukan doa untuk anak-anak kita sahaja. Doa sekali untuk anak buah, anak jiran, anak kawan-kawan. Kita semua doa untuk semua. Kalau doa kita ikhlas, tak kan Allah tak dengar.

11 comments:

idzwa kamaruddin said...

peringatan yg bagus..tq

Faris Yahani said...

Yup.. Kes jenayah dpt dikurangkan. contoh, pembuangan anak yang famous skrg ni .

Nurzakiah Hanum said...

best kan

Nur Inani said...

betul2. tapi susah nak jumpa yang berfikir macam ni :)

Cik Asma BLuppy said...

aah kan. banyak sangat kes jenayah sekarang sampai takut nak kuor umah.

Khai♥Rin : anies said...

terima kasih krn berkongsi

ZAR said...

Hard to cacth. But still exposed to the denger.

Mummydearie said...

Budak-budak sekarang bukan senang nak diajar. Kadang rasa macam terlebih ajar pulak!

'Hard to catch' tu rasanya dah bagus sangat maksudnya tapi budak-budak sekarang ni suka betul 'Easy access' :)

Naniey Jemiey said...

samalah kita...naniey pun suka baca qoutes

Akif Imtiyaz said...

Terima Ksih atas perkongsian ,.

QasehnyaRania said...

betul tu kak.
perkongsian yg bagus utk peringatan bersama :)

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno