May 22, 2014

TERPAKSA LEPASKAN JUGA

Assalamualaikum.....




Rasa lega bila dah lepaskan. Dulu Iffan, Ian dan Iman memang addicted. Tak boleh nak salahkan dia orang seratus peratus. Sebab perangai itu sebijik macam saya. Saya pulak memang layan gadget depan dia orang.

Mula-mula boleh kontrol. Iffan, Ian dan Iman akan main I Pad on weekends sahaja dan weekdays sekali sekala kalau mood dia orang down. Iffan, Ian dan Iman boleh follow rules.

Tapi lama-lama dia orang dah tak boleh ikut rules. Ashik nak main saja. Kalau tak kasi merajuk.


In the end, sebelum bertambah parah I have to let it go. Berat juga hati tapi have to lah kan. Tinggallah ipad saya saja lagi. Sayang pulak nak jual dua-dua.

Mula-mula dia orang memang tak boleh terima. Kejap-kejap tanya ipad nak pinjam ipad saya. Saya kata tak boleh. Lama-lama dia orang dah biasa, ok saja takde ipad.

Tengok after this ok tak.





posted from Bloggeroid

17 comments:

siti zuraida Rajab said...

itulah masalah bila kita bagi gajet pd bebudak ni kan???lepaskan untuk kebaikan mereka jugak...ada hikamh tu nanti

Akak Adek said...

wah...kerenah kanak2x kan..? xbg merajuk-erk-comel sgt-geram pun ada-tp klu mak bpk budak merajuk-hehe

Akak Adek said...

wah...kerenah kanak2x kan..? xbg merajuk-erk-comel sgt-geram pun ada-tp klu mak bpk budak merajuk-hehe

Ija Rased said...

yes..betul..kesian memang kesian tapi ignore saje rasa itu sb nanti makin lama makin parah.

ZazaMyMoon said...

zaman hitech skrg ni kemana2 saja kat tangan mst pegang gadget kan kak.. anak2 skrg pn terpengarauh.. mcm 3 org bf akak tu.. Kalau skrg diorang dah ok tanpa gadget kira ok lah tu ;)

Haris said...

gooddd..

Bitt (double IS) said...

tu la saya pon sama nak tengok prestasi exam dia akhir tahun ni kalau tau dua2 simpan...agagagaggaaa

Normi Nieza said...

bw pagi..:)

kak saya tag akak..:)

Hanim Hashim said...

ok la tu dear, penggunaan ipad perlu ada hadnya. Macam anim, hanya bagi anak2 main ipad pada cuti sekolah.

Dan, tiada game boleh di download pad aipad tersebut. Nak tengok citer kartun kat youtube boleh hehehehe :D

aizamia3 said...

anak2 saya tengah addict sekarang ni.. tapi biasanya hanya dapat waktu babah dorang ada kat rumah.. kalau hanya dengan saya di rumah, memang rasa merasa picit tekanlah..

mummy_ayu said...

tu la..Ayu dulu beli gak sorang 1..tap biasa tu..but dua2 pun dah rosak, malas nak repiar & malas nak gantikan sbb dok leka ngan tu jer..

Farah Waheda Wahid said...

sometimes kita kena lepaskan demi kebaikan kan kak?

aRz MoHa said...

gadjet ni ada kebaikan dan keburukan.
kena tackle kebaikan nya
sebagai contoh pilih game yang mampu membuat mereka berfikir atau untuk pembelajaran.
tapi tak boleh biasakan. itu pendapat saya la

Akif Imtiyaz said...

Sama la Lya pon susah gak nak ambik balik bila dah diaorg seronok main..Kita bagi masa diaorg main sampai masa nak ambik blk tak sampai ati ..tapi sekarang dah ok la sebab bg time cuti jer ...Kalau minggu peperiksaan walaupon cuti mmg tak bg main langsung ler

husna zahidi said...

terpaksa berkorban demi anak2.. nanti besar boleh lah nak pegang semula..:)

Iela Fazielah said...

sebaiknyer.. itulah caranyer... kalau x..anak2 ketagih n xleh kawal

Mummydearie said...

Tab saya dah selamat dilanting dek kerana perbuatan durja anak saya mengerjakannya. Tapi jadi mak ni pun ngengada kadang. Dah elok anak takda tab, dibelikan baru khas untuk anak. Betullah kata Msred, bukan salah mereka 100%.

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno