May 10, 2014

LAJU SAJA NAK MARAH ORANG

Assalamualaikum....

Dulu waktu muda-muda kalau jumpa orang yang menyakitkan hati saya mulut saya atau hati saya laju saja menyalahkan dia, judge dia. Walhal saya tak tahu keseluruhan cerita dia, kenapa dia buat macam itu.





Tapi sekarang, kalau ada yang berperangai pelik atau menyakitkan hati, saya akan fikir, mesti ada sebab kenapa dia buat macam itu. Kita mana tahu apa masalah dia. Entah dia stress dengan masalah hutang dia ke, entah mak dia sakit ke. Orang yang stress ni selalu akan buat sesuatu yang dia sendiri tak suka buat, tapi disebabkan hati dia bercelaru dia buat juga.

The least we can do, pray for them. Semuga Allah permudahkan urusan dia, tenangkan hati dia dan semuga dia sedar kesilapan dia. Lagipun mendoakan kebaikan saudara Islam kita dengan ikhlas besar ganjarannya di sisi Allah.

Wallahualam...
posted from Bloggeroid

12 comments:

Norhasniza Khalid said...

tak de sebab siapa nak mengamuk tak tentu pasal kan, takpe lah.. anggap je dia ada masalah tersendiri, kita pun kena faham jugak, kekadang kita pun sama.. hihi

Wafa Cw said...

sama kita... saya dulu pon macam tu, mudah sangat bagi perkataan 'bodoh', 'bangang' semua... tapi bila orang tak mahu kawan dengan kita sebab cepat emosi... perlahan-lahan berubah.. dan macam yang dikata..kita tak tahu tahap mana orang dalam masalah masa tu... kadang-kadang bila tahu masalah orang tu, rasa kesian dan rasa melampau sangat kita 'boh' dia mula-mula tu...

Kisah Si Dairy said...

kita boleh bermuhasabah diri dari apa yang kita lakukan...kadang2 saya pun terkeluar jugak kata2 yang tak menyedapkan bila marah..

Sis Vee said...

sis pun begitu . bila dah jadi matang ni , cuma senyum jer lah . jangan ditambah beban mereka ...

adianiez AIDA said...

Yes. Aida masih gitu hi hi hi.... marah org walaupun x tau apa masalah dia :-)
And betul - org stress akan biasanya buat sesuatu yg x brape betul ...

miss fifi said...

Well good for you sis :) #berubahkepadakebaikan Fifi pulak ikut mood, kalau mood teruk, semua logik dalam kepala boleh terbang laju-laju ditiup angin :D

miss fifi said...

Well good for you sis :) #berubahkepadakebaikan Fifi pulak ikut mood, kalau mood teruk, semua logik dalam kepala boleh terbang laju-laju ditiup angin :D

husna zahidi said...

susah sebenarnya nak baik dengan semua org, sebab kita pikir mcm2..

QasehnyaRania said...

ya betul tu. .

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam Ms Red..
huhuh..itulah perlunya kita berfikir sebelum bertindak kan.. kdg2 ape yg difikirkan tak spt yg btl2 berlaku...

Ayu Zan said...

yela kan kak. mgkn ada masanya kita pun gitu..

Cikgu Norazimah said...

betul tu dear, kat skola CN ada sorang cikgu ni, mmg sentiasa cari pasal moody sepanjang masa, just fikir positive, maybe mmg perangai dia mcm tu dari kecik ! hehe

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno