April 16, 2014

THE FAULT IN OUR STAR BY JOHN GREEN

Assalamualaikum.....


Just finish reading this, and I am totally in love with it. Seriously. Why, because The Fault in Our Star by John Green really speak to the reader. Kalau baca novel lain, kita rasa dan kita tahu kita sedang baca novel. Tapi when I read this, it feels like the character speak to me. I can really feel the joy and the pain.





Watak utama Hazel Grace dan Augustus Waters, berjumpa di Cancer Kid Support Group. Yes, dua-dua di diagnos Cancer, but different type. Hazel ada problem dengan lung dia so dia terpaksa bergantung pada mesin untuk bernafas, 24 hours a day 7 days a week. Bassically Hazel kena bawa oxygen tank dia ke mana-mana dia pergi dan pakai alat bantuan pernafasan yang letak kat hidung tu. Augustus pulak akibat cancer terpaksa potong sebelah kaki dan pakai kaki palsu. 




Hazel, kind of deppressed and sometimes very pessimist. Augustus on contrary, happy, full of life and macam tak kisah saja dia sakit. They meet and fall in love. And I love their love code? Promise code? Tak tahu nak panggil apa, tapi dia orang suka cakap, okay and the other reply okay.




"Electric... Filled with staccato, burst with humor and tragedy" Jodi Picoult. Totally agree with this.

Lepas baca novel ni, saya rasa nak sangat tengok movie nya. Yes, they make it into a movie.



25 comments:

Nurzakiah Hanum said...

MACAM BEST NIE SIS

Farah Waheda Wahid said...

ok, seems nice, i should try reading it as well...

Iola said...

ooooo novel ni sangat best !! looking forward too for the movie.. hii heroine movie divergent yang berlakon

Iola said...

ooooo novel ni sangat best !! looking forward too for the movie.. hii heroine movie divergent yang berlakon

:: idzwa :: said...

wahh tertarik la..ade movie nak tgk la!

Myra Jay said...

Menarik!!

♥ Mrs. Secretary ♥ (FARAH) said...

Mcm best jer..nak kena tgk nie nanti.. =D

Mummydearie said...

Ada movie juga ke? Sinopsis dah macam best aje ni.

Cho Zila said...

mesti best sesangatni sampaikan baca entrinipun akak terasa2kan ceritanyer...

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam Ms Red..

jalan cerita nmpk menarik..cerita yg mengisahkan 2 org yg mengidap penyakit.

cma ni novel melayu pun malas nk hadap..inikan pulak inggeris..
huhuhu.. menjiwa watak :)

Wafi Remli said...

thanks

diana said...

kalau ada Movie boleh la tengok..macam menarik je nih.tu ke heroin dia.mesti romantik giler kan??

wahida said...

wow..nak buat movie? kena tunggu ni!!

Yun Sing said...

Novel ni saya ada baca chapter 1 dalam novel satu lagi, Will Grayson, Will Grayson.. teringin nak sambung :)

Akif Imtiyaz said...

Kalau MOVIE agak2 saper ygsesuai jadi pelakonnya ... Nice to share ..Thanks !!

Ainim Suju said...

ada iklan hari tu dan teringin nak tengik

sal ya said...

Mcm best je.

Aisya 사구라 said...

belum baca lagi walaupun dah download format pdf punya TT__TT

ramai kata best hmm kena baca cepat ni.

Cik Puan said...

bestt...besttttt^^

Sally Yatiey said...

Macam besttttt ;D

Kesuma Angsana said...

baca n3 ni mcm best je citer ni !

Rinna said...

Menarik..

Nurul said...

Macam best je... ^__^

Cikgu Norazimah said...

kawan CN pun ada cerita dlm fb, dia cakap best gak ;)

QasehnyaRania said...

mcm best, mcm menarik je

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno