April 18, 2014

SUNNAH KETIKA MINUM AIR

Assalamualaikum....





Kenapa kena minum 3 kali teguk/nafas?

  •  Abra' (Melepaskan penyakit)
  •  Arwa' (Menghilangkan kehausan)
  •  Amra' (Menguatkan sistem pencernaan)
Minum dengan tiga kali tegukan dan elakkan bernafas ke dalam bekas minuman. Setiap kali berhenti minum hendaklah diarahkan pernafasan ke tempat lain.

Dari Abu Qatadah, Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Jika kamu minum maka janganlah bernafas dalam bekas air minumnya.” (HR. Bukhari dan Muslim r.a.)
.
Nabi SAW sering meminum dengan tiga kali teguk, sambil bernafas di luar gelas dan mengucapkan ‘Alhamdulillah’ di antara tiga kali tegukan. Baginda SAW juga akan teruskan minum dengan setiap tegukan diselangi bernafas di luar gelas sehingga habis.


Kenapa tak boleh meniup dalam cawan?

Jangan bernafas dan meniup air minum di dalam bekas, terutama meniup air yang panas, kerana perbuatan itu akan menjadikan minuman bertoksid disebabkan Co2 yang dihembuskan ke dalamnya.

Ubay bin Ka’ab berkata: “Rasulullah SAW tidak pernah meniup makanan dan minuman, tidak bernafas di dalam cawan. Bahkan beliau melarang meniup makanan dan minuman.”


Sumber    sumber

32 comments:

Nurzakiah Hanum said...

great sharing

Nasuha Puteri Nass said...

Assalamualaikum... Alhamdulillah. Info y sangat berguna...

el said...

always sit down tu sllu lupa haha

Ann Ishak said...

thanks for the info, alhamdulillah

:: idzwa :: said...

good sharing..

Farah Waheda Wahid said...

salam jumaat, thanks for the info kak... and great piece of sharing...

CikLily Putih said...

bagus ni

Mummydearie said...

Thanks Msred for sharing this. Kalau di rumah tu selalu diingatkan Hubby supaya mengamalkan 6 sunnah ketika minum air nih.

P.S. Minta maaf belum hantar ke email lagi maybe malam ini. Bila balik rumah terlupa aje nak check email.

Siti Asiah said...

bab tiup makanan tu slalu buat...huhu,

nasa mulia said...

Islam itu indah, setiap ibadah ada ganjaran yang menanti...walaupun perkara kecil seperti meminum air.

Azura Aziz said...

good sharing ;)

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak, nice sharing sunnah yang bagus ni.. in shaa Allah, amalkan selalu. singgah menabung inti sini~~~

Lyaa Suriany said...

nice sharing kak

Fiza Basman said...

Salam :) Good sharing..fiza balas kunjungan dan dah follow sini ;)

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam MS red..
alhamdulillah..
terima kasih sharing.. juga jgm lupa duduk semasa minu :)

Anizz Annisa said...

info berguna kak.. :) thanxx

Azlealee Bashir said...

Thanks sharing, info yang sangat berguna.

Rinna said...

Tq share info ini

♥ Mrs. Secretary ♥ (FARAH) said...

Salam Jumaat akak..Nice info..thanka 4 sharing.. =D

Sis Vee said...

thanks share . saya copy hadis2 tu n share kat fb .

Dhia Dirham said...

see the water before drink jarang buat sebab haus terus minum. kena amalkan ni.

RDZ Z said...

Thanks Misred..ilmu yang baik..kadang-kadang kita semua terlepas pandangkan..

Norhasniza Khalid said...

selamat pagi, mama singgah sini..
satu perkongsian yang baik ..

Yumida Huda said...

nice sharing. pic yg bagus menerangkan cara minum air

fuza said...

Alhamdulillah
Nice sharing

Yang penting air memang perlu untuk badan kita.
Make sure minum yang cukup

Siti Hajar said...

Terima kasih share. InsyaAllah akan cuba amalkan ilmu yang dapat :)

Farrah MF said...

info berguna. peringatan yg baik utk diri. selalu bila dah dahaga sangat,lupa semua tu...

adianiez AIDA said...

tq atas mengingatkan...
kekadang kalau nak cepat, minum berdiri !!! adududu hai... tak elok!

Cikgu Norazimah said...

good sharing dear ;)

sal ya said...

Bab minum tgn kanan tu husben selalu tegur. Dia kata x dpt pegang dgn tgn kanan pn x pe tp alas tapaknya dgn tgn kanan.

Mcm br lps mkn nasi. Nak minum ais sure kena pgg tgn kiri tp tpk gelas cover la guna tgn kanan.

Zamani Abe said...

benda mudah yg kadang2 kita lupa .. thanks 4 sharing :))

QasehnyaRania said...

tima kasih.
perkongsian ilmu yg bagus :)

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno