April 25, 2014

GOD'S GIFT-14 DAYS

Assalamualaikum....




Baru sahaja habis tengok drama God's Gift-14 days. Kisah mengenai Han Saet Byul yang berumur 9 tahun, budak perempuan yang suka buat mak dia, Kim Soo Hyun stress sebab senang sangat nak percaya orang dan suka berkawan dengan strangers. Banyak kali Soo Hyun pesan kat Saet Byul jangan pergi mana-mana sorang, tapi dia selalu lupa pesan mak dia.



Soo Hyun bekerja sebagai penulis rancangan kes pembunuhan dan suami dia Han Ji Hoon kerja sebagai Lawyer.

Ki Dong Chan, ex Police sekarang kerja sebagai Private Investigator. Saya suka watak dia. Dong Chan ada sejarah hitam bila dia menjadi saksi pada pembunuhan dimana abang dia sendiri merupakan suspect pembunuhan teman wanitanya 10 tahun lepas.



Satu hari, waktu rakaman rancangan di stesyen TV di mana mak dia bekerja, Saet Byul di kidnapped. Selepas beberapa hari, mayat Saet Byul ditemui di dalam sungai. Di sebabkan rasa bersalah, mak dia Soo Hyun cuba bunuh diri di sungai. Dalam masa yang sama, Dong Chan dicampakkan ke dalam sungai yang sama pada masa yang sama. 

But the twist is, kedua-duanya survive. Dong Chan dan Soo Hyun survive tapi sedar 14 hari sebelum hari kejadian. Bermulalah penyiasatan dan usaha Soo Hyun untuk mencari siapa penculek anak dia dan menghalang penculikan tersebut dibantu oleh Dong Chan.





Saya suka misteri dan suspense cerita ini. You keep guessing who is the kidnapper and the killer. Tapi semuanya salah. Dalam cerita ini, tak ada love-love story ok. Which is I kind of like it that way.  Ending memang unexpected dan saya sangat suka ending dia.

It is highly recommended especially pada yang suka cerita bergenre seperti ini.






23 comments:

Mummydearie said...

Selalu tengok kat 393, Astro. Terlepas mengikuti sebab masa tak sesuai. Tengok trailer macam best tapi belum tengok satu episod pun.

Intan Najla said...

assalam..
miss tengok jugak..me too!!
eh? excited terlebih..
cerita penuh dgn suspen..haha
lagi satu..saet byul comel..
tak sabar nak tgk ape akhirnye..
okay..bye!

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak, alaa cerita korea ekk. channel kat astro tiba2 dah takda tu. takleh tengok cerita2 korea dah. Running Man pun dah missed banyak episod T_T"

el said...

dah lama x tgk drama korea...
xtau ape yg best skun ni
el suka tgk drama korea yg cinta yg berlatar belakang konsep moden hehe

Nurzakiah Hanum said...

macam best nie

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam MS rED..
Kalaulah saya penggemar citer korea.. hehe..
cantik budak perempuan tu la.. ^^

Kesuma Angsana said...

wah cam best aje ni,, nk g cari jap !

nana kimie said...

comelnya budak perempuan tu....:)

Yun Sing said...

Masuk dalam to watch list :)

Huny eda said...

alamak...dahulunya memang suka sangat tgok movie corea, tp sekarang ni langsung takde masa nak tgok.

Nurul Farahizzati Zakaria said...

ada hantu tak? huhu.. penakut ni..

Bitt (double IS) said...

comel sangat budak perempuan tu

babYpose said...

sure best ni..

Mas Zull said...

assalamualaikum msred...mama pun suka tengok cite ni...kalau dah habis terus download kat internet nak tahu cpt kisah seterusnya...:)

Norhasniza Khalid said...

mama bila terbaca post2 tentang cerita korea ni, mengundang minta mama untuk tgk cerita ni, tapi tak tahu nak bermula dari cerita yang mama...

Sis Vee said...

saya pun ikuti citer ni . berhempas pulas dia mencari pembunuh bersiri tu semata - mata nak selamatkan anak dia tapi suaminya tak membantu pula ... emmm

Tihara said...

eh akak minat lah citer macam nih,
citer love story pelik2 macam rooftop prince tu akak suker jugaks :)

Cik Puan Rara said...

haritu tgk 1 episod.ni nk sambung tgk lg.hehehe.sedih kan.

Cik Anis said...

kiut je budak tu...

Anne Nurain said...

macam best je.. brpa episod ni kak? comel betul pelakon budak tu.. hihi

Hafiza AizZawa said...

Saya pun dah draft review cite nie kat blog.. cume tak publish lagi.. best cite nie..Fiza pun suke..

me said...

http://aswfgames.blogspot.com/-free download my love from another star ost

QasehnyaRania said...

tak tgk pon

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno