April 07, 2014

FAITH AKA THE GREAT DOCTOR

 Assalamualaikum....


Kisahnya bermula pada Zaman Kerajaan Yuan, bila Choi Young [Lee Min H] di arahkan untuk mencari 'Heaven Doctor' melalu Portal Mistik 'Heaven Door' yang boleh membawa mereka merentasi masa. Choi Young melalui 'Heaven Door' membawa pulang [culik sebenarnya] seorang Plastic Sergeant Yoo Eun-soo [Kim Hee Soo] daripada masa depan yang disangkanya 'Heaven Doctor' untuk merawat Permaisuri yang cedera parah. 

Selepas Eun Soo berjaya menyelamatkan Permaisuri, Choi Young nak mengotakan janjinya untuk membawa pulang Eun Soo ke masa hadapan [tahun 2012] semula tetapi dihalang Raja. Choi Young terpaksa melupakan janjinya untuk membawa Eun Soo pulang buat sementara waktu.

Sementara Eun Soo menyesuaikan dirinya di zaman Kerajan Yuan tu, ramai orang dah tahu tentang dia sebagai Heaven Doctor yang boleh menyelamatkan nyawa orang dan boleh meramal masa hadapan. Choi Young yang sentiasa setia melindungi Eun Soo daripada orang yang ingin menculik Eun Soo, akhirnya jatuh cinta.








Drama siries ni dah lama, tahun 2012. Tapi baru-baru ini saya dah habis tengok 24 episod, buat kali yang ke 3. Hheee... over tau.

Biasanya saya tak berapa nak suka tengok Historical drama, tapi tak tahu kenapa cerita ini boleh layan sampai 3 kali, 24 episod pulak tu. Mungkin sebab chemistry Choi Young dan Eun Soo tu superb agaknya.

Permulaan siri, memang kelakar tengok Eun Soo dari masa hadapan yang gila-gila tu, cuba menyesuaikan diri dalam zaman dulu-dulu, zaman raja-raja. Perempuan zaman dulu kan ke serious je, bersopan santun bagai.


 


Couple King dan Queen ni pun best. Memula dua-dua berdendam tak nak berbaik-baik walaupun jauh disudut hati dia orang memang dah lama suka sama suka. Kelakar tengok dia orang gaduh saja, last-last Eun Soo buat dia orang ni berbaik.



Ini gambar scene akhir. Suka sangat scene akhir ni. Selepas lima tahun terpisah, bertemu semula.

My overal rating : **** / 5



Tengoklah video klip OST Faith ni, Carry On by Ali. Best lagunya.


32 comments:

Nurzakiah Hanum said...

BEST NIE

Acik Erna said...

Msred acik pun suka semua drama siri korea

:: idzwa :: said...

lama tak tgk cireta berantai gini..

Bulan Syurga Firdausi said...

kadang2 kat rumah layan jugak cerita ni, mula2 dulu macam kelakar, masuk lubang hujung dunia hehehe

Bahrain said...

Aku suka dengan drama ni cuma last tu macam sakit hati skit.hahah. Aku pun baru habis tengok tengok drama two weeks dan sekarang tgh tengok you who come from another star.

Aimie Mokhtars said...

cun & hemsem la eh dorg ni <3

Isma Ismail said...

i damnly agree with u....LMH is so handsome :')

Petak Bunga said...

skrng tua2 ni..dah kurang sikit layan drama korea

Farrah MF said...

tak minat citer korea, tapi adik saya memang 'hantu'

Knor said...

Mesti best ni...3x 24 episod.tabik springlh....


dolo2 kak ada jga nontonnya....skrg ni anak asyik tgok kartun jer

are_lin@yu said...

kalau bab cita lama2 gni ayu suka jgk tgk..hehe

::NureeN:: said...

mmg best crita ni sbb pelakon dia hehee
sempat la tgk ri tu
la ni dh x tgk sbb dh x pakai astro, huhuhuu

Cho Zila said...

alahai dah lama tak tengok koreani.. kalau balik kampung der anak2 sedara meamng diaroang duk bukak cerita koreani..

munirah rahman said...

cerita lama daa.. Munirah suka crita ni sbb ada lee min ho.. hee

acik idah said...

idah dah lama tak tengok criter2 cina lama nie... dulu2 masa zaman skolah suka... petang balik mengaji berlari nak kejar tengok criter cina bersiri camnie...

acik idah said...

idah dah lama tak tengok criter2 cina lama nie... dulu2 masa zaman skolah suka... petang balik mengaji berlari nak kejar tengok criter cina bersiri camnie...

Azlealee Bashir said...

Dulu layan juga cerita drama, sekarang kurang..

Wafi Remli said...

ada gak tengok citer ni ngan family, tapi x habis pun

Cikgu Norazimah said...

bestnyer ! mesti tengok ni !

Aisya A. said...

mak sy suka tengok drama ni. hikhik

Sis Vee said...

saya tgk citer ni tapi tak sampai habis ... adeh ...

RDZ Z said...

Macam, best je..pelakon pun comel..

diana said...

masa tayang dulu tak tengok pun..ada ulangan pun tak tengok sebab pelakon pompuan nya tu macam tua..hehehe

Nurul Farahizzati Zakaria said...

arhh!!! citer yang zizie nak sangat tengok!! lee min ho ku~~~

Mummydearie said...

Saya tengok sekali aje Msred. Seingat saya drama Korea yang saya tengok lebih dari sekali cuma Winter Sonata dan All In aje. Saya lebih suka cerita Jang Ok Jung berbanding ni. Lagi romantik :)

iLiAiSyAhkaDir said...

memang best sangat2!! best sngt cter korea nie.. cepat tengok emergency couple pula )

sal ya said...

Jap2... Nak tgk!!!

sal ya said...

Dh lm x layan cite korea.

Yana Libra said...

cam best je~

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam Ms RED..
citer korea zaman raja2 tu ke..?
lama tak tgk drama korea.. eheh

Cikgu Norazimah said...

nak download cerita ni dekat mana yer? CN tak jmpa la, teringin benor nak tengok ;)

QasehnyaRania said...

tak tgk pon.
tapi baca sinopsis mcm best, menarik je.
cayalah kali ke3 tgk..

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno