April 29, 2014

BOLEH KE LELAKI DAN PEREMPUAN BERKAWAN RAPAT

Assalamualaikum....

Tadi pergi rumah MIL. Paksa Iffan cepat-cepat siapkan homework, then lepas maghrib terus keluar pergi rumah MIL. Pukul 8pm sampai dan pukul 9pm balik. Iffan nak kena tidur cepat, esok sekolah.

Sampai rumah, terus tidurkan boyfriends. Lepas isyak, saya dinner. Sekarang ni atas katil memikirkan persoalan yang bermain difikiran sejak petang tadi.




Ramai kawan-kawan perempuan saya kata [bukan semua] lebih senang kawan dengan lelaki dari perempun sebab lelaki tak emo. Perempuan sensitif. Susah.

Mungkin betul.

Tapi as a muslim women, ok ke tak kalau bff kita lelaki? Berfikir tentang baik buruknya dan macamana nak berkawan baik dengan lelaki tapi masih menjaga syariat.
posted from Bloggeroid

10 comments:

Azlina Afisya said...

pada Fisya, tak salah kita sebagai muslim woman nak ada bff lelaki. sebab saya pun ada bff lelaki. kalau nak berjumpa, saya akan ajak kawan perempuan saya yang lain dan dia ajak kawan dia. berbincang atau jumpa apabila perlu. selagi kita tahu batas pergaulan antara lelaki dan perempuan isyaallah Allah akan permudahkan segalanya =)

Pha Is said...

ikut individu la, yg pnting kena pandai jaga batasan.. dan pandai jaga hati..hehehe..
menabung darlie sini.. :)

Anne Nurain said...

rasa macam tak boleh je..
sebab hati org ppuan ni kan lembut, mudah tersentuh.. kadang2 gurauan pun diorang ambik hati.. nnt kawan lelaki tu gurau pasal perasaan, kang terperasan la pulak c ppuan.. hihi..

Asha Lya said...

sukar nak jwb..sbb lya tak lebih ramai kwn pempuan

Norhasniza Khalid said...

boleh, tapi ada batasannya...

nasa mulia said...

Kawan biasa-biasa ok kot...tapi kalau lebih2 walaupun yang empunya diri kata hanya kawan tanpa perasaan lain, tapi kalau org lain tengok lain macam, kan timbul fitnah jgak..ftinah tu yg nak dielakkan.

Hafiza AizZawa said...

berkawan biasa mungkin tak salah..

Mummydearie said...

Susah juga nak jawab ni, Msred. Hmmm, lepas kahwin saya takda masalah bff lelaki ni. Kalau ada mestilah HD naik angin. Boleh tahan cemburu HD tu.

Masa zaman anak dara dulu ada juga bff lelaki. Memang betul, lelaki ni tak sesensitif perempuan. Senang nak berkawan dengan mereka tapi nak menjaga hati dan perasaan tu yang susah sikit. Dah kalau semua cerita kat dia, memang sedikit sebanyak akan ada perasaan lain yang dtg. Dulu cuma anggap bff aje tapi both of us pun ada feeling yang 'lain' sikit daripada kawan, end up terpaksalah merenggangkan hubungan dan akhirnya terus putus :(

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam Ms Red..
yep..lelaki mmg BFF terbaik.. tp sejak berkahwin, lebih selesa berbff dgn pompuan..

seorg pempuan yg dah berkahwin ttp dpt dosa jika keluar berjumpa dgn lelaki bukan mahram.walaupun dgn izin suami...

bestnya jadi perempuan..all protected :)

QasehnyaRania said...

ntah saya sendiri x selesa kot kalau ada bff lelaki.
tapi mmg x dpt disangkal lelaki x emo mcm gegirl

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno