March 05, 2014

TIPS UNTUK KULIT CERAH BERSERI

Assalamualaikum....

Ada banyak produk di kaunter yang boleh membantu kulit kita nampak berseri. Tapi saya ini jenis yang suka yang natural, especially tips yang mudah dan selamat. Untuk membantu mendapatkan kulit yang sihat dan berseri cara mudah, apa kata kita start menggabungkan buah-buahan dalam diet harian kita. Ianya boleh membantu menjadikan kulit kita berseri. 





1. Pisang

Pisang, yang kaya dengan Vitamin A, Vitamin B dan Vitamin E, bertindak sebagai agen anti-penuaan. Tips mudah : Menggunakan pisang lenyek baru dicampur dengan madu untuk kulit berseri. Ia adalah sumber yang kaya dengan serat, mineral, magnesium dan kalium, ia membantu dalam peredaran darah yang betul dalam badan kita dan membina imuniti dari dalam, sesuai dijadikan senk yang sihat.


2. Lemon
Ia mempunyai kandungan Vitamin C yang tinggi dan sifat pelunturan semula jadi menjadikannya pembersih baik yang mencerahkan kecacatan, parut jerawat, bintik-bintik dan warna kulit. Tips mudah : Mulakan hari anda dengan meminum 1 gelas air suam bercampur dengan sedikit jus lemon dan 1 sudu teh madu semasa perut kosong. Ini melawan selulit dan membersihkan kulit kita dari dalam.


3. Oren
Oren adalah sumber yang kaya dengan Vitamin C, dan dengan itu memperbaiki tekstur kulit. Ia menghilangkan kecacatan dan secara semula jadi melambatkan proses penuaan. Tips mudah : Kulit oren kering dalam bentuk serbuk di simpan dalam bekas kedap udara. Gunakan sebagai scrub sekali atau dua kali seminggu untuk kulit yang jelas dan berseri.


4. Epal
Epal merupakan antioksidan yang tinggi, mencegah kerosakan sel dan tisu dan kerja-kerja sebagai agen anti-penuaan. Ia membantu mengurangkan kedutan dan garis-garis halus membantu membersihkan usus. Tips mudah : Sapukan jus epal dicampur dengan sedikit madu pada muka anda; biarkan ia kering dan basuh. Ini adalah sangat baik hydrating face mask.


5. Betik
Kaya dengan antioksidan dan enzim yang dipanggil papain, betik boleh membersihkan kekotoran kulit dan membuang sel-sel kulit mati apabila digunakan pada kulit. Tips mudah : Gosok muka anda perlahan-lahan dengan bahagian dalam betik selama kira-kira satu minit untuk pengelupasan, membersihkan dan melembutkan kulit. Blend betik, tambah 2 sudu besar sama ada madu atau yogurt dan jadikan mask muka. Bilas dengan air suam selepas 20 minit dan disusuli pelembap muka.





31 comments:

ZalinZalina said...

Kak ina memang suka makan buah..tapi tak rajin lak nak buat scrub..he he..

el said...

bab nak cantik ni lau wat manual guna bahan2 ni mmg lemau tau hahaha..dr dulu lg el xde lah sgt nak jaga muka ni..kdg2 cuci muka pun jarang huhu giler malas ini pompuan hahahahahaha

Mizz ErMa said...

hihihi, sama la kita..sy pon lebih sukakan yg natural jgk..cleanser pon jarang2 je pkai..

Petak Bunga said...

lambat miss

ni yg jd x sabar ni..dah lah skrg ni ada seketul gunung berapi kwah besar kat muka..salah makan sotong..aduh.

berdenyut2 plk tu ms.

Nurzakiah Hanum said...

great tips

:: Mrs.Eady :: said...

huaa...dah lama tak bela muka..adehh laa..

Mummydearie said...

Kalau baca aje memang excited tapi bila tiba nak membuatnya mulalah bagi alasan. Malaslah katakan. Saya rasa saya suka oren dan epal tu sebab saya suka dua-dua buah ni. Eh, apa kena mengena suka makan buah dengan treat kulit muka dengan apple mask dan orange scrub pulak nih!

Akif Imtiyaz said...

Betul betul betul .. Sekarang ni byk produk kita tak tahu apa kandungan kat dalam ..Bila guna buah2an ni selamat sikit .. Boleh cuba nie ..
Thanks sharing

cheqna said...

oren..sedapnyer..oren yang duk dalam esbok..pastu makan..hehehehe

Asha Lya said...

bab2 kecantikkan nie ada malas sikit nak jaga ehehe..tpi memang btl mkn buah & sayur buat awet muda :D

Farah Waheda Wahid said...

lagi satu kak, consume-lah EPHYRA...muahahahaha....

CikLily Putih said...

rasa x jadi mask/scrub ni. terus dibuat makanlah jawabnya heheheh

ros_reeza said...

wah, boleh try ni.. boleh cantik berseri :)

~MommyAqilMedina~ said...

Wahh tips yang natural n senang nak cari..thank u kak..nanti boleh praktik kan..

Knor said...

suka semua buah2 ni...yg paling kerap beli pisang le..rastali

MizzTina said...

sejak pregnant xjaga muka dh..

wahida said...

nak membuat tu mmg payah...huhu...malas sgt rasanya...walau tahu khasiatnya sgt banyakkk...

kalau makan terus reti lah...haha...

Dee Woo said...

Kulit oren kering sodap kalau dibuat asam. hehehehe

Cik Puan said...

wowww...hari ne ade dua kwn post pasal kecantikan ne....b=nak cuba lah nanti..

QasehnyaRania said...

hati ahad hari tu tgk tips maria farida
amik gula,teh,minyak zaitun, lupa pulak lagi satu apa bahannya. skrub kat kulit

nk lembapkan kulit guna mentega + pisang. gaul sebati pastu tepek le

Wafi Remli said...

Makan best lagi...apatah lagi kalau buat jus...hehe

Sya Nadia said...

ni 1 lg nak tambah..kalau ada parut kesan luka kan..yg hitam2 tu, rajin2 ambik kulit pisang, sapu kat parut tu..rajin buat,tgk la hasilnya..Insya Allah, hilang parut.

Pha Is said...

nice share..

shasha yacob said...

nice entry kak msred, nak bookmark. supaya xlupa buat hee

Zamani Abe said...

menarikk... tp mcm malas je nak buat.. hehe

RDZ Z said...

Tips no 2 tu memang hari-hari buat...

Alynn Mueez said...

nak cantik nak sihat...kena la buat ni...

singgah sini yer

eintan nurfuzie said...

hehehehhe... nice sharing

faizah muhammad said...

byk juga kegunaan buah selain utk mkn ye..nnt ku seru kerajinan

Azlealee Bashir said...

Selalu buat tips no.2

QasehnyaRania said...

ingt dah.madu.hihi

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno