March 19, 2014

SAYANG, JANGANLAH MOODY

Assalamualaikum....

Pagi tadi, lepas solat Iman bangun. Kalau Iman bangun pagi macam ini, memang lambatlah jadinya pergerakan saya. Waktu yang diambil nak menyiapkan breakfast dan bekal sekolah Iffan dan Ian jadi bertambah lama sebab Iman ni kalau bangun pagi, moody memang dia akan jadi clingy. Ikut je mana saya pergi sambil merengek. 

Kalau saya berhenti layan Iman, memang tak sempat. Nak siapkan Iffan dan Ian lagi. 

Dalam hati rasa geram, mulut terkumat kamit istighfar sabarkan diri dengan kerenah Iman.

Seperti yang diduga, Iffan hari ini keluar rumah lambat sikit. Atok yang tolong hantar Iffan ke sekolah pukul 7 am, 7.15 baru gerak. Kesian atok lambat. Hheeee....

Lepas Iffan keluar, sementara tunggu nak hantar Ian pukul 8 am nanti, barulah dapat bersiap pakai tudung semua. Iman time ini dah ok dah, dah dapat breakfast. Lega sikit.

Biasalah mak-mak, pagi-pagi berkayuh siapkan satu family. Sampai ofis, lepas melayan jem lagi, semput dibuatnya. Hhehee....



Well, that motherhood. Trying to enjoy every minutes of it. Anak-anak ni sekejap saja dah besar, dah kawin, dah ada family sendiri. Time tu nanti, kita tak perlu berkayuh lagi untuk dia orang.

Sunyi? Ermmm....

That is why, while you can, enjoy every chances you get to spend time with your kids. Sebelum dia orang pulak sibuk berkayuh untuk family dia orang sendiri.


18 comments:

~Nor Arena~ said...

bila baca entry ni, ina daat rasa mesti mama ina pun rasa benda yang sama macam akak rasa... :(

:: idzwa :: said...

rutin yg sama mcm saya :)

MizzTina said...

nt anak² sy mcm mn la agaknya..

HeNRieTTa JoSe said...

btul tu...kejap aje dah besar pjg...

mirza syazwina said...

memang besar pengorbanan ibu ni :')
comel je nak ikut2 ibu dia..hehee

Nurfaezah Abdullah said...

supermommy hehe

el said...

betul tu
selagi diorg masih kecik ni..biarkan lah diorg nak merengek ke nak gaduh ke nak main ke nak itu ini..nti diorg dah besar dah berkerjaya dan ada famili sure rindu saat2 mcm tu huwaaaaaaaaaaaaa
smlm pun el menitis air mata sbb takut akan hari kiamat..apakah kita sudah bersedia..tentulah kita akan risau akan anak2 yg masih kecil cam mn agaknya ketika itu lau kiamat dah dtg huhuhu

smpai anak2 el ckp..mama jgnlah nagis..kami masih idup lagi ni huhu

Kisah Si Dairy said...

apa pun kita berpuas hati kalau dapat menyediakan semua keperluan anak-anak kan...seronoknya...

Sheila Salim said...

Assalamualaikum.. hehe tabahnya pagi2 nak siapkan satu family kan. respek betul. hehe selamat pagi, singgah sambil menabung sini ~~~

Nad MamaZN said...

sebak plak saya baca entry ni huhu :/

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam MsRed..

itulah kelebihan yg ada pd seorg wanita..
kita sebenarnya superwoman kan.. semua kita boleh buat.. ehehe..

betul tu kak..time tgk kecik2 ni la kita kena spent time dgn anak2.. :)

CikLily Putih said...

mak mak memang cam nie, kita yang tak mak-mak ni pun struggle pepagi sebelum kuar rumah..

Mime MF said...

itulah pengorbanan seorang ibu..:')

Anizz Annisa said...

salute my mom.. n tabik spring utk sis.. :) pengorbanan yg sukar utk di beli dan di ganti.. :D

Petak Bunga said...

luth tak pernah bangun tak menagis..atau jarang tak menagis.

~MommyAqilMedina~ said...

huhuhu..aida pon semput jugak pepagi..memang letih nak melayan..mujur Aqil tak pernah moody..kalau tak,maknya akan bertukar jadi raksasa..hehee

Mummydearie said...

Mak-mak ni memang biasanya kena berkayuh siang malam, tak kira waktu. Masa memang pantas berlalu. So, memang sangat limited masa kita dengan anak-anak. Macam kata Msred, bila dah dewasa, mereka pulak sibuk berkayuh untuk keluarga sendiri. Memang sunyi tu akan menghambat kita gak kalau usia panjang.

shasha yacob said...

tugas seorang ibu memang payahh, that's why saya respect ibuibu, just like my mom hehehe

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno