March 12, 2014

MENU TAK NAK BASUH PINGGAN

  Assalamualaikum....

Setiap hari Ian Syamie breakfast kat kindy. Dia tak mahu breakfast kat rumah. Dia nak breakfast dengan kawan-kawan katanya.




Di taman perumahan saya dah start tak ada air since last Monday. Hari ini dah tahap kritikal. Pagi tadi tiba-tiba teringat nak tanya Ian kat kindy ada breakfast lagi tak? Mesti kindy dia tak ada air jugak. Macamana nak prepare food kan.

Ian cakap semalam tak ada. Haritu pun tak ada. Mungkin dari hari Isnin lah kot. Aduss... Nape tak terfikir nak tanya dari hari Isnin. Ian pulak tak cakap apa-apa. Kesian dia tak makan pagi. 

Pagi ini kenalah prepare breakfast Ian ke kindy. Dia macam biasalah tak nak breakfast di rumah.






Menu tak nak basuh pinggan mangkuk sebab tak ada air dah di rumah. Coco crunch pun letak dalam plastik je. Petang ni kalau tak ada air jugak kenalah saya merempat kat tempat lain tumpang mandi solat semua. 

Redha dengan ujian Allah. Berikanlah kami kesabaran dalam menghadapi ujian Mu dan ampunkanlah dosa-dosa kami Ya Allah.



I blog with BE Write

26 comments:

Zara Nurhaidah said...

hope bekalan air pulih scpt mgkin.. ^^

Anizz Annisa said...

makin teruk dh krisis air nie.. moge Allah permudahkan urusan seharian kita..aminn..

mirza syazwina said...

dekat umah miza ni pun kejap ada air..kejap tak de air..

Farah Waheda Wahid said...

betullah tu kak, bila tak ada air ni kenalah kreatif mencipta menu tak basuh pinggan kann??? so far, kawasan perumahan Farah, catuan ikut jadual, 2 hari ada air 2 hari tak ada air...

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

susah takde air.. terpaksa cara alternatif yang tak perlu gunakan pinggan atau bekas makanan.. seoga krisis air akan pulih..

Asha Lya said...

memang sukar kalau tak ada air..tabah ya sis

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak, sheila pun risau ni kat rumah takda air tiba2. kat ofis ni dari semalam takda. payah benar nak tahan air kecil ni. hmm. sheila singgah dan klik tabung akak ~~~

Ayu Zan said...

kna banyak sabar kan kak.. lama da xhujan

Nurzakiah Hanum said...

AMIN

Norhasniza Khalid said...

tabah lah bila takde air ni... air setitik itu amat bermakna bila kita ketiadaan air kan..

~Nor Arena~ said...

susah kn kak kalau xada air.. semua jadi terbantut... sabar ye kak.. :)

el said...

musim kemarau ni
doa semoga musim kemarau ni tidak berpanjangan..dgr kata bln 4 baru ok..insyalllah

Nurul said...

Tempat akak xde air sice monday lg... harini patutnya tmpat nrl plak xde air...

HeNRieTTa JoSe said...

teringat cerita kawan yang anak anak bujang dia pergi tumpang tandas stesen myk bila dua hari xde air...

sal ya said...

reda la hendaknya. huhu...

Sally Samsaiman said...

kesian kat Ian..huhu...

sally pun bawak bekal g keja pakai polisterin -__-

Azlealee Bashir said...

Kesian Ian..semoga catu air ni tak berpanjangan..

aizamia3 said...

Dalam menanti berita terkini tentang pesawat MH370, catuan air jugak telah dilaksanakan, moga kita terus bertabah dengan musibah yang melanda.

Wafi Remli said...

Kritikal betul. Air ni keperluan jugak.

YanaUjang said...

gud idea sis..xde air pun tetap ada bekal utk ian kan...hihi~ opis sy pn xde air..tp alhamdulillah rmh x efek..riso jugak sbnrnya..hehh~

me.ronazil.ab said...

salam
samalah x de air....start mlm tadi..
makan pun beli jer

shasha yacob said...

susah juga kalau xda airkan. nasib la kat sini masih berjatuhan air :)

Alia Laila said...

Alahaii. Dekat taman rumah saya, last few weeks takda air jugak. Takda notis pulak tu. Tiba-tiba ja takda air. Nak memasak, nak mandi, makan minum semuanya kena berjimat. Setitik air rasa berharga sangat waktu takda air u_u

Ann said...

samalah kt rumah selang 2 hari xde air..sebaik la kt ofc ok walaupun ade dlm list..dugaan..

faizah muhammad said...

leceh betul xde air kan..sian pd anak2 mcm kt tadika, taska n sekolah :(

Mummydearie said...

Rumah saya sejak pagi semalam dah takda air. Kalau sehari tu, oklah juga. Kalau lebih daripada dua hari memang susah sikit. Kita takpa. Pandai-pandailah nak hidup. Budak-budak ni kesian. Saya pun kalau hari kedua tetap takda air, memang merempat rumah sedara maralah nampaknya tumpang mandi, solat dan basuh pakaian.

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno