March 11, 2014

ANTARA PERMATA DAN KILAUAN CAHAYA

  Assalamualaikum.....

Entah kenapa, saya kasihan melihat kebanyakan anak-anak sekarang tahu favorite color artis k pop tapi tak tahu favorite color mak abah. Apa pelakon tu suka makan, tahu. Tapi apa mak abah suka makan tak tahu.

Saya juga kasihan bila lihat mak abah risau sangat kalau kereta mewah mereka calar, tapi bila cikgu anak-anak mereka mengadu yang anak mereka dah mula mencuri di sekolah, mak abah buat tak tahu saja. Bila anak tak balik rumah sehari, tak ada rasa risau, tapi kalau jam rolex mereka hilang, on the spot buat report police.



Kita manusia biasa. Paling suka kejar kegembiraan sementara walhal bahagia kekal ada depan mata. Sibuk kejar kegembiraan sementara, tak sedar bahagia abadi laju tercicir dari genggaman.

Bila nak sedar?

Bila dah habis berciciran.

Kita selalu rindu bahagia yang abadi bila ia bukan milik kita lagi.



I blog with BE Write

25 comments:

syawalsimpsons said...

sokong dengan apa yang akak katakan

Sally Samsaiman said...

realiti kehidupan sekarang kak..org luar jadi idola..

ZazaMyMoon said...

thx..
kena muhasabah diri lah kalau mcm tu sis..

Nurzakiah Hanum said...

great entry

el said...

insyallah
smoga kita muhasabah diri kita
dr segala aspek..cuma manusia ni kdg2 dia alpha kejap..pas2 baru sedar..

Nasuha Puteri Nass said...

Ini y buat sy pening dn geleng kepala tgk org y serba serbi tahu mengenai artis kegemaran mereka dr a to z...banyaknya d klangan remaja...

ZAR said...

Aku sedih bila masuk bab k-pop tu.

umi adam faris said...

sy pernah sekali bg hadiah baju warna hijau. hijau adalah warna yang paaaaaaaaaling mak xsuka..tp nk ambil hati mak pakai jugak hihi...

http://umiadamfaris.blogspot.com/

Mummydearie said...

Sangat setuju dengan Msred. Sememangnya kita ni hidup dalam dunia yang materialistik. Yang sementara itu dikejar tak mahu keciciran, yang kekal abadi itu bila hilang barulah menyesal.

N.A.T said...

Betol2 ... me pun selalu rasa cenggitu ... kenapa lah di biarkan ... & kenapa ... tapi xde pasangan lagi .. susah nak letak diri di dalam kasut org yang dh berkeluarga ...

Petak Bunga said...

kilau cahaya yg tak pasti tu kita kejar.
dah dapat tak hargai.

wafacw said...

wah... betul jugak situasi tu... ada perasan sesetengah tu yang macam tu... Sebab tu bila baca entri macam ni, boleh buat kita sedar... sebab kita memang kerap hilang fokus disebabkan sesuatu yang lain... Harap semua yang baca juga ambil iktibar... :D
Teringat kat anak-anak saya melukis kat kereta... tak dak duit banyak nak cat lain, pergi wax jer bagi tak nampak sangat... tapi sebab bukan BMW, tak berapa nak marah teruk-teruk..marah sikit-sikit jer... beringat sebab pernah tengok satu video klip menyedihkan pasal anak dia jadi kudung kena bantai pasal lukis kat kereta... :D

Asha Lya said...

bila dah tak ada baru trsedar..nauzubillah minta dijauhkan perkara mcm nie.

QasehnyaRania said...

renung renungkan

YaNg AyEsHa said...

setuju tu..kita banyak risau tentang harta benda, tapi selalu mengabaikan orang tersayang..terasa insaf..

siti alfakhishah aman said...

kalau alise pergi kedai mesti pk ape yang mak bole makan (sebab mak pantang.. ade gatal2) ape yang mak suka makan.. kadang sampai ketepikan hak sendiri..

Dhia Dirham said...

bila hilang baru terasa ketiadaannya D:

Dhia Dirham said...

bila hilang baru terasa ketiadaannya D:

Anizz Annisa said...

bila ada depan mata xreti hargai..tapi bila dh hilang, baru tercari2.. hargailah insan yg tersayang terutama ibu bapa..

~MommyAqilMedina~ said...

Peringatan untuk diri saya jugak..anak-anak sekarang dah banyak ketinggalan..kita kena perbetulkan sebelum terlambat..

Amanda Suria said...

budak2 baru nak kenal dunia luar kan....mcm tu la jadinya....

shasha yacob said...

yee laaa kak , zaman sekarang susah nak di tapsirkan sifat mereka. *taktermasuk saya eh. hehe . sedih juga laa, nasib saya xtergolong.

Farrah MF said...

Kita sbg manusia selalu leka dan abaikan perkara yg patut kita utamakan.

Aisyaaa said...

*emo dan sentap* bila baca post msred nii. :(

Nurul said...

Sama2 kita renungkan... Mintak2 dijauhkan dari semua tu... ^__^

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno