February 25, 2014

TIPS PENJAGAAN POWER BANK

Assalamualaikum....

Sebelum ini kita selalu kehabisann bateri smartphone kita di luar dan sukar nak charge bateri terutamanya waktu outing. Sekarang ini tidak lagi dengan adanya power bank. Power bank telah menjadi satu lagi keperluan kita, pengguna gadget. Harganya yang mahal membuatkan kita perlu menjaganya dengan baik supaya tahan lama.



Tips penjagaan Power Bank

1  Setiap kali chage Power Bank, make sure kita charge sehingga penuh sebelum unplugged. Jangan charge separuh-separuh. Dan setelah penuh, terus unplugged. Jangan biarkan terus charging kalau dah penuh sebab nanti jangka hayat bateri akan berkurangan.

2.  Guna kan charger yang ariginal yang datang sekali dengan power bank dan elakkan guna charger universal supaya Power Bank tidak rosak.

3.  Simpan Power Bank dalam tempat yang sesuai untuk mengelakkan Power Bank terhimpit bila dimasukkan dalam beg. Dan elakkan Power Bank dari terdedah pada suhu panas. Boleh merosakkan Power Bank.

4. Jangan charge Power Bank serentak dengan charge gadget kita menggunakan Power Bank tersebut.

5.  Gunakan Power Bank dengan hati-hati seperti kita guna gadget yang lain, elakkan terjatuh dari tempat tinggi dan terjatuh ke dalam air.


18 comments:

Ann said...

Nice sharing.Ann main belasah je guna.Hehehhe..

Anyway ads H12 Ann dah remove, tkt jugak nuffnang trk status kang.Huhuh.

Asha Lya said...

teringin juga nak beli powerbank..jadi keperluan suda

Cik Puan Fadli said...

sy guna brand Pineng...ok laaa, cuma berat sket...kena tukaq brand len laa nampak gaya...hehehehe..

Sis Vee said...

thanks beri tips . saya juga bercadang mencari power bank .

❤Kamsiah❤ said...

comel pb klaer pink tu hehe

❤Kamsiah❤ said...

ikea utk tuan rumah

mama amir said...

saya tak guna powerbank sebab bukan selalu travel...cuma selalu keep in mind charge handphone bila ada di tempat yang tetap...^_^

Queen Teratai said...

patutlah power bank queen dh lingkup.. hehehehe

Amoi Farah said...

Boleh jadikan panduan untuk menjaga powerbank ku

siti azurah said...

cantiknya power bank awk .. tq for info

Sha Purple said...

Nice sharing =)

amal said...

cara nak charge power bank sama jugak cara nk charge battery phone kann, jgn telebih lama , cukup2 full baru bole tarik :)

Budak Kampung said...

huhu iman xd PB plak.

Azhafizah Md Nor said...

kena jaga seeloknya ni..boleh pakai lama kan :)

Noraslin Zahanor said...

terima kasih share pasal powerbank. Allyn baru jea beli powerbank niyy, tapi tkde sekali charger dia. Niyy punn guna chager Samsung.

kenny977world said...

thnks for sharing... : ))

wafacw said...

comelnya power bank tu... :D, warna pink lagi... :)

ros_reeza said...

power bank Ros dah ting tong dah. cas tak penuh2.. huhuhu

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno