February 22, 2014

THROWBACK ENTRY : BILA DIA BELAJAR MENGEJA

Salam you alls,
Ini gambar buah ciku. Mesti ramai yang kenal. Tapi si kecik kiut Iffan yang berumur lima tahun tak kenal buah ciku. Msred tak pernah beli ciku sebab tak suka.
Kali ini bukan nak cerita pasal kenapa tak pernah beli ciku. Tapi nak cerita pasal si kecik kiut Iffan.

Semalam dia belajar mengeja. Baru nak belajar mengeja.

Msred tunjuk gambar ciku yang dibawahnya ada ejaan..... CIKU . Msred suruh Iffan eja perkataan ciku yang ada di bawah gambar.

Si kecik kiut Iffan pun eja...
C - I ci .... K - U ku

Dia eja betul, tapi bila time nak sebut bunyi ciku tu si kecik kiut Iffan boleh sebut BUAH pulak,
C - I ci .... K - U ku .... Buah.

Konfiden je dia baca macam tu. Msred nak marah pun tak boleh sebab ashik ketawa.


Edited and republish. Entry waktu Iffan 5 tahun.


29 comments:

nurfauzi said...

teringat budak tingkatan tiga eja ayam dalam jawi.
Alif, Y, Mim = Ayam

!! YaNa YassiN !! said...

muahhahaha,... serius lawak. tapi xpe, budak cepat belajar kan.

aimie amalina said...

hahahahaha
bijak ye wat org gelak..keke
walau salah tapi ye tawu itu buah
kekek
comei!

aReLaN said...

hahaha...awal2 mengeja mmg gtu.teringat zmn kanak2 riang kn.

QueeN TerataI said...

at least dia tahu ciku tu buah.. hehehehe bijak2...

mizzkechique said...

haha..ank buah MK pun sm.. gmbar n ejaan keldai, tapi dia sebut kuda.. adeh la..

Azzah said...

ha..ha..comel

Nyamuk Terbang said...

haha comel

era kecik said...

hahaha.. biasalah tu budak-budak..

EZAN IDMA said...

hahahahahha kelakr la iffan

Daddylicious said...

baru lagi tu... tunggu dia pandai sikit mahu tak terlayan dibuatnya...:)

cinnamon.com said...

budak2 namanya kan..cute je..

Pendamba Mawar said...

pkej tu msred..haha

teratak hati said...

kelakar la..macam2 ye budak2 ni..

zahidah seran said...

kecik2 salah tetap comel ekkk...=D

msredcheesecake said...

Budak kecik buat cam tu cute la... Budak besar buat rasa nak babab je, hhheee

Nurul Farahizzati said...

ala tomeynya anak akak... mcm iklan orkid dan bunga pun ada jugak :)

Cik Mun said...

hahaha..comel je..

Lollipop Manis said...

hahaha. comel je eja macam tu.

Scha Nazri said...

Hhaha. Tak sabar pulak nak ada anak. ehh. berangan je lebih. hihi

Mime MF said...

eja lain bunyi lain ye...hehe

anamizu said...

hahaha adoi iffan..iffan..
cik ana pon tergelak bace hehe

Akeyla Azmi said...

comelnyaa iffan hiks

BUNDA a.k.a KN said...

alaah baru lima tahun kot...walaupun silap sebut tapi memang buah kan...

mia izzati said...

kekadang orang dewasa pon tak kenai ciku hehe..saboo jele..

QasehnyaRania said...

lama lama boleh la tu.
sbb dia tahu itu buah jugak kan..
kna asah lagi.
good luck msred

Akif Imtiyaz said...

Anak2 ni mcm2 ragamnyerr ..
Sama la anak2 Lya poncamtu jugak time mengeja ..

Mummydearie said...

Anak-anak ni memang comel ajelah ragam mereka :)

~MommyAqilMedina~ said...

Hehee..lawak je..aida pon tak suka ciku..samalah kita..ntah rasa tak sedap pon..

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno