February 26, 2014

MORNING ROUTINE : FEMALE VS MALE

Assalamualaikum....

How true is this? Ye ke lelaki siap pagi takyah mandi? Heheeee...



Masa anak dara camnilah kalau nak keluar pagi, nak pergi kelas ke, nak keluar jalan-jalan ke berejam nak siap. Mandi, pilih baju, mekap. Kalau nak keluar dengan perempuan ok lagi, dia orang pun sama berejam nak siap. Tapi kalau keluar dengan lelaki, adik lelaki ke, abah ke, boyfriend ke, memang kena marahlah siap lama.

Sekarang ini pun kalau nak keluar memang lama nak siap. Bukan sibuk nak pilih baju sendiri, nak mekap bagai. Sibuk siapkan anak-anak, bapak anak dan diri sendiri. Lama juga nak siap. Kalau bapak anak tak tolong, memang tengahari baru boleh keluar. 

Teringat pulak, dulu masa anak-anak kecik, suka buat perangai bila nak keluar. Bila dah siap semua, dah nak keluar dah ni. Kat pintu dah, tiba-tiba anak cakap.... " mama, yayak."

Stress tahu. Kena masuk balik, basuh yayak dia orang, siapkan dia orang balik, baru boleh keluar. Time ni hasben memang gelak je dan selalu cakap kat saya.... "Iza lah pergi basuh."

Huh...!!!


21 comments:

Linda said...

husband saya mandi lama...saya kena siap cepat mcm lipas kudung sbb nk siapkan anak2 lagi :(

Nurzakiah Hanum said...

ye la kan

Asha Lya said...

ehehe berat tanggungjawab sbg istri ibu kan sis..klik2 cne british council

ninja said...

anis kalau bersiap cepat aje. bergantung pd tudung ape yang anis pakai hehe

btw jom bca entri saya. Kot2 kita ada masalah yang sma

http://anisninja.blogspot.com/2014/02/hang-ada-kelemahan-dan-aku-dah-nampak.html

Nur Fauzi Bassar said...

lelaki tak payah mandi tu dongeng semata-mata.
saye wangiiiiiii

Fiza Rahman said...

Biasalah tu. Nak siapkan anak2, diri sendiri lagi. Nasib saya ni jenis tak mekap. Part yayak tu memang stress, especially pepagi nak gi keja.

oPiE iSa said...

Klo saya just pakai moisturiser je pon dah makan masa. hahaha..

Lawak : Si Isteri Lewat Sebulan!

Cik Puan Fadli said...

sy dulu sampai skang xde buang masa tang mekap...sempoi jaaa...tp skang nie buang masa tang belit² shawl...haishh!!!..nyampah tauu time nak cpt, time tu laa shawl x mnjadi...time nak lmbat, skejap jee belit menjadi...stress!

Cik Asma BLuppy said...

so trueeee!! haha, ngah lalui sekarang ni. nanti lepas kahwen mcm tu jugak kot. haha

Fara Dilot said...

baru je berlaku tadik pagik.. dah siap awal dah.. sblm pkol 8 dah siap.. dokong anak nak masok dalam keter ade bau bucukkk.. arghh kne la basuh2 dlu habes basah2 balik baju.. ngee

cheqna said...

cheqna ringkas je sebab x mekap2 bagai ni =)

::NureeN:: said...

nureen plak dr zmn bujang smpi skrg jarang makeup klau nk g keja
nk kuaq jln2 pon ikut mood jerr
slalu jer bedak n lipbalm :)

tifa anvar said...

saya nk siapkn ank2 bnyk amblmasa dr siapkn diri saya sndri sbb sy x mekap kecuali ke certain2
function shj

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

aiza plak bab mandi selalu lama.. bersiap pun lama juga.. hehe..

Queen Teratai said...

mmg betul tu.. skrg ni lambat siap sbb nk uruskan anak2 skali... tp as for me Alhamdulillah husband akan bantu juga siapkan anak2..

yg tak betulnya dulu masa bujang sya org yg paling awal bersiap.. sbb queen x make up pun.. hahahaha

Azlealee Bashir said...

bohonglah lelaki x mandi..diorglah yang paling lama mandi..

syawalsimpsons said...

saya husband mandi lama...selaloo sya siap dolu..kikiki..sebab saya mandi 5min N terus siap..

amal said...

comel je anak msred , saja ja kann dh siap keluar baru nak ni heeeeee

ros_reeza said...

Ros memang yang jenis lambat jugak kalau nak bersiap. tapi, kalau dah terlambat ke , emergency ke, pandai pulak siap cepat cepat. hihi.. automatik!

Mime MF said...

haha aduii nasib la dah nak keluar kn basuh yayak pulak...huhu sabor jela..:P

~MommyAqilMedina~ said...

Bab pergi basuh berak anak tu memang selalu kena kat aida..sebab husband memang nak bersih je tau..malas pon iya jugakk..tapi kalau bab tak mandi pagi tu ,tak betul kot..hehee

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno