February 19, 2014

MACAMANA NAK PILIH WARNA LIPSTICK YANG SESUAI

Assalamualaikum.....

"If I had to teach someone just one thing about lip color it would be this: Find a lipstick that looks good on your face when you are wearing absolutely no makeup." -- Bobbi Brown, "Beauty"




Kadang-kadang, bila nak beli lipstick, kita selalu confuse nak pilih warna apa yang sesuai dengan kita. Bila nak beli lipstick, ada dua tips popular yang make up artist cadangkan kita ikut.

1. Pilih 2 tona lebih gelap dari warna bibir. 

Kebanyakan make up kaunter ada sample yang boleh kita try. So, try pakai lipstick pada satu bibir dan compare dengan lagi satu bibir. Kalau satu atau dua tona lebih gelap, mungkin warna ini sesuai untuk kita.

2. Kemudian, pastikan warna tersebut sesuai dengan warna kulit kita.

Untuk tips ini, lebih sesuai kalau kita try time kita tak pakai make up. Senang nak tengok sesuai tak dengan warna kulit kita. Ada 4 jenis warna kulit kita [skin tone]. Kulit cerah [Fair], sederhana cerah [Medium], gelap [Dark] dan kuning langsat [Olive].






Bagi yang menitikberatkan hasil kesesuaian pemilihan warna lipstick pada diri kita, bolehlah ikut tips mudah ini. Warna lipstick yang kelihatan cantik pada orang lain mungkin kurang sesuai dengan kita. Pilihlah dengan bijak supaya duit yang kita keluarkan dapat memberi hasil yang terbaik.

Tips ekstra : Kalau kita terbeli lipstick yang kurang sesuai jangan buang. Gunakan kreativiti kita untuk mix dengan lipstick yang lain. Tapi hati-hati mix the colors yea.








32 comments:

Nurzakiah Hanum said...

great info

Nasuha Puteri Nass said...

Datang klik iklan nuffnang : ikea



warna kulit nas mcm olive ja..

MizzTina said...

sesungguhnya sy xreti pilih lipstik ni.. hehehe

Eellee Nana said...

good tips sis
sgt2 berguna
bru berkira2 nak beli lipstick..hehe

amal said...

waa nice sharing msred :)

tapi amal selalunyaa akan pakai lip balm jaa , jarang lipstik :D

izan mama mia said...

ummpphh.. saya suka pelembab bibir je.. atau gn yg colegen tuu...

Imani Iwani said...

info yg menarik..tQ :)

babYpose said...

Good tips. Baru beli lipice bibir tak kering. suka warna yang kusam tapi kadang pakai gak yang silap beli :)

YanaUjang said...

sy pakai lip ice je..huhu

sYiRa LoKMaN said...

syira tak suke warna terang sgt..

Kisah Si Dairy said...

good sharing...

Petak Bunga said...

bibir merekah.. x leh pakai lipstik

Knor said...

Dah berthun2 tk guna lipstik..kt rmh tak ada lipstik..bru perasan..

Sis Vee said...

saya lbh suka pilih warna yg lbh gelap drp warna bibir .

Sis Vee said...

saya lbh suka pilih warna yg lbh gelap drp warna bibir .

:: Mrs.Eady :: said...

selalu main belasah je...

Ayu azmir said...

good tip tapi saya selalu pakai lipstik ikut darah tu.... hikhikhik.. senang...

syawalsimpsons said...

info baguih ni kak...tp mana tone kaler kulit saya yee..kikiki...tuan badan pon tak tau yg mana

Nurul Farahizzati said...

zizie pun xreti nak pakai lipstick.. kalau lip balm pun, cari yg sama colour dengn bibir je..

Marliyana Mk said...

skin tone pun still confused yg mana..haahaha..

tak reti pakai lipstick..
lip balm je senang..

btw..thanks for the info :P

wafacw said...

ni baru tahu kata lipstick pun boleh mix utk dapat kaler lain... macam paintings :D

Azlealee Bashir said...

baru tahu lipstick pun boleh campur

Siti Hajar said...

Oke. Baru tahu tentang teknik ini ;)

ain syafieqa said...

suka pakai Maybelline lip smooth. colour pun light2 je

ain syafieqa said...

suka pakai Maybelline lip smooth. colour pun light2 je

Iela Fazielah said...

TQ GOOD INFO..SIB BAIK MMG KALER TU KENA

~MommyAqilMedina~ said...

Info yang bagus..tapi aida tak suka pakai Lipstik..sebab husband tak bagi..huhuhu

Farrah MF said...

tips berguna nih, good info.

me.ronazil.ab said...

seumur hidup tak penah beli benda ni...hehehhe....

Nur Atiqah Mohd Zaki said...

great info! mmg eyqa tak reti pilih lipstick nie~

Miss Ika said...

Ika jarang guna lipstick, Byk guna lip balm. rasanya tahun ni x terguna kut lipstick huhu
dah beli byk Lip balm bentuk cupcake, donut, itik, macaroon huhuh.
SESIAPA YANG BERMINAT UNTUK MENANG LIP BALM BERBENTUK CUPCAKE, DI JEMPUT JOIN GIVEAWAY IKA :)
http://notamanjaku.blogspot.com/

Cik Anis said...

ok, sekarang dh tahu warna apa yg sesuai ;)

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno