February 17, 2014

LIFE IS A ROLLER COASTER

Assalamualaikum...



Ibarat roller coaster. Ibarat roda. Hidup memanglah macam tu. Kadang-kadang happy, kadang-kadang sedih. Tak dapat elak. Ada masa senang, ada masa susah. Lumrah.






Yang penting, macamana kita hadapi semua ups and down dalam hidup. The choice is ours to make. Nak terima dengan redha ketentuan Allah atau mengeluh menyalahkan semua di atas masalah kita. 

Kalau kita ajar hati kita untuk redha dengan aturan Allah dan sentiasa rasa dengan adanya Allah sudah cukup bagi kita, insyaAllah kita tak akan stress dan sedih.

Kalau kita asik rasa tak puas hati dengan aturan Allah, rasa tak cukup rezeki yang ada, rasa keluarga kita tak hebat, sampai bila-bila pun kita tak bahagia, hati tak gembira. 

Bukan mudah nak redha terutamanya redha dengan nasib yang kurang baik, tapi kalau kita usaha untuk redha, insyaAllah, Allah tak kan tidak pandang usaha kita itu. Itu sebab bijak pandai selalu cakap, kalau sedih mengadu dengan Allah. Allah maha mendengar. Manusia belum tentu dengar sepenuh hati.

25 comments:

Asha Lya said...

lumrah kehidupan..kekadang kita d bawah kekedang kita d atas

diana said...

mengeluh dan terus meletak kan kesalahan pada satu2 perkara takkan merubah keadaan jadi lebih baik,..kan??

Nurzakiah Hanum said...

great :)

Petak Bunga said...

betul.

samil tu kena doa nga usaha. letak matlamat nak capai macam orang lain yg berjaya jugak. bukan tak bersyukur tp motivasi.

Petak Bunga said...

betul.

samil tu kena doa nga usaha. letak matlamat nak capai macam orang lain yg berjaya jugak. bukan tak bersyukur tp motivasi.

Farah Waheda Wahid said...

kena didik hati kita kak, thats the most essential and most important thing.... kalau tak didik hati sampai bila pun takkanlah dan hidup takkan tenang... hu hu hu...

Mas Zull said...

assalamualaikum msred...yer betul tu sokong...:)

BERT said...

betul kak.. bila kita di atas jgn lupa yg di bwh.. bila kita di bwh Dialah tmpt kita mengadu...

MizzTina said...

nasib sy skang adalah berada di bawah.. kurang baik.. skang sedang redha, tabah.. huhuhu

nabila biela said...

betol kak..stuju sgt2 =)

Dhia Dirham said...

bila di atas, jangan hidung tinggi (:

ain syafieqa said...

selalu ingat petikan surah yg akak kongsi tu. surah al-insyirah. setiap kesusahan pasti ada kesenangan. perkongsian yang bermakna. =)

izan mama mia said...

laluinya dengan semangat.. kita redah je... Allah tahu setakat mana kemampuan kita dalam memberi ujian...

Yumida Huda said...

sangat2 betul..mengadu padaNya
Dia maha mendengar

Aini Azman said...

So true kak :)

Waktu kejatuhan ingat DIA, waktu senang pun ingatlah DIA..

Kakak senior BBA Marketing ye :)

Terima kasih baca entri sy..

Cik Puan said...

setuju!
sentiase brsyukur dan redha jer lah ape yang Allah dah tentukan..In shaa Allah..pasti ade ikhma nye..

me.ronazil.ab said...

setiap yg berlaku tu ade hikmahnye

sYiRa LoKMaN said...

lumrah kehidupan..kte je kne yakin nan Allah..

shasha yacob said...

yaaa, dah jadi lumarah kehidupan kita :)

Ayu azmir said...

Ya btul.. susah senang seharusnya bersyukur kepada Allah... ingatkan diri sendiri juga

RDZ Z said...

exactly Misred..how we handle things sangat penting..Walau seribu masalah yang mendatang kalau pandai handle In Shaa Allah ok punya..Nak handle problems tak boleh stress..nanti lagi stress!!!

QasehnyaRania said...

betul tu kak

Sis Vee said...

adakalanya hati kita ni suka melayan perkara yg bukan - bukan . realitinya x de apa pun . lalui saja apa yg kita perlu lalui ... itu lbh mudah . bila kita sebtiasa bersama Allah , Allah pasti sentiasa bersama kita juga .

nana kimie said...

moga kita semua sentiasa redha dengan apa jua ketentuanNya kan akak.....

Mummydearie said...

Betul tu, kena redha dan mensyukuri apa yang ada. Kalau asyik aje nak komplen dan tak puas hati, sampai bila pun tak bahagia.

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno