February 14, 2014

HADIS : JANGAN MARAH

Assalamualaikum....



Abu Hurairah R.A melaporkan, seseorang bertanya kepada Rasulullah SAW, "Wahai Rasulullah, nasihatilah saya." Baginda bersabda, " Jangan marah." Orang itu menanyakan hal itu  berkali-kali. Baginda menyebut, " Jangan marah."

[HR Bukhari]

Marah menghimpunkan segala bentuk keburukan. Oleh itu, jika kita mampu menahan amarah bererti kita meninggalkan segala keburukan, kita mendapat segala kebaikan.

Sabda Rasulullah, " Orang kuat bukanlah orang yang mampu memukul lawannya. Tetapi orang yang kuat adalah orang yang mampu mengekang hawa nafsunya ketika sedang marah."

[HR Bukhari dan Muslim].



31 comments:

Nurzakiah Hanum said...

terima kasih info yg sgt bagus

babYpose said...

Ok, jom bertenang :) tapiii hehe

Ann said...

bile dapat melawan rasa marah tu rasa puas sgt..ssh nak kawal tp kene jugak cuba kan

Asha Lya said...

betul2 setuju..org yg dpt kawal rasa mrhtu la yg dikategori org kuat

Fiza Rahman said...

Muhasabah diri.

Cik Anis said...

Yep..org yg kuat adalah yg berjaya megawal marahnya.. kalau nk kurangkan sifat baran seseorang tu, dia kena hafal surah TAHAA ayat 1-5 dan amalkan..insyaallah..

Mummydearie said...

Bukan senang kadangkala nak mengawal nafsu marah nih. Tapi bila dapat mengawalnya rasa senang sangat hati nih!

sYiRa LoKMaN said...

salam jumaat :) syira singgah sini :)

Marliyana Mk said...

betul..

semoga kita mampu untuk mengawal marah, nafsu amarah & setan

sudipVSsenduk said...

setuju :)

sudipVSsenduk said...

100% agree :)

eB said...

alahmdulillah. dlm jalan2 menambat ukhwah hari jumaat nih... eB dpt ilmu baru :) tq

Linda said...

kadang2 mcm terpaksa marah jugak tapi kena make sure tak over kan...mmmm tapi nabi sendiri dah nasihat jgn marah, maaksudnya kena cuba elakkanlah terus lah ye..

Bitt (double IS) said...

Alhamdulillah..salam jumaat

Mek Onie said...

saya seorang yang baran :(

Eellee Nana said...

nice sharing
thanks untuk peringatan^^

: Kebaikan Yogurt untuk Kulit

Nurfaezah Abdullah said...

fae kalah bab camne -.-

Shiqin Sunshine said...

insyaAllah, perkongsia yg mnrik =))

Dhia Dirham said...

kena banyak belajar bersabar ni

aisya said...

terima kasih kak kerana mengingatkan..
kadang2 bila dah terlampau emosi, mana nak ingat dah.. huhuhuhu

Razi ten said...

People used to think of how great tough they are with their ego, but to other's it is otherwise.. They are more greater when they overcome their ego ;)

RDZ Z said...

Betul tu Misred..bukan senang nak tahan marah sebenarnya..kalau dapat buat tu memang reliefkan!!!

Azhafizah Md Nor said...

kuatkan diri melawan nafsu marah..kawal² jangan jadi hulk :D

Ayu Zan said...

haah kan. tahan marah bkn senang..

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

terima kasih di atas peringatan ini.. aiza ni cepat panas baran..

amal said...

mohon kita dijauhkan dari sifat ni dan bole overcome this :)

amal said...

mohon kita dijauhkan dari sifat ni dan bole overcome this :)

Hafiza AizZawa said...

bukan senang nak kawal marah.. kene tarik nafas panjang2.. istighfar byk2..

Sya Nadia said...

betul tu msred..kalau kita mmpu kawal rasa marah, kitalah org yg kuat tu...xmudah nak kawal rasa mrah ni..

~MommyAqilMedina~ said...

Muhasabah untuk diri sendiri jugak..thanx dear..

QasehnyaRania said...

bkan snang nk menahan amarah kan
thanks akak

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno