February 07, 2014

HADIS : HALAL, HARAM DAN SHUBHAT

Assalamualaikum....





Abu Abdillah Nu'man bin Bashir melaporkan,  Saya mendengar Rasulullah SAW bersabda,

"Sesungguhnya yang halal itu jelas dan yang haram itu jelas. Antara keduanya terdapat perkara-perkara yang syubhat [samar-samar] yang tidak diketahui oleh ramai orang. Maka, siapa yang tahut terhadap syubhat bererti dia menyelamatkan agama dan kehormatannya. Dan siapa yang terjerumus dalam perkara syubhat, maka dia akan terjerumus dalam perkara yang diharamkan. Sebagaimana pengembala yang mengembalakan haiwan gembalaannya disekitar [ladang] yang dilarang untuk memasukinya, maka lambat-laun dia akan memasukinya. Ketahuilah bahawa setiap raja memiliki larangan dan larangan Allah adalah apa yang Dia haramkan. Ketahuilah bahawa dalam diri ini terdapat segumpal daging, jika ia baik maka baiklah seluruh tubuh ini dan jika ia buruk, maka buruklah seluruh tubuh. Ketahuilah bahawa ia adalah hati."

HR Bukhari dan Muslim.



  • Perkara halal dan haram sudah jelas. Kita tidak boleh mengubah yang halal menjadi haram.
  • Termasuk sikap warak adalah meninggalkan syubhat.
  • Banyak melakukan syubhat membawa seseorang pada perbuatan haram.




21 comments:

Nana Kamarul said...

A good share. Tapi kalau boleh elaborate more on shubhat using simple words would be much better sebabnay kebanyakkan orang tahu ape shubhat tapi not so deep. Whatever it is, this is good :)

sYiRa LoKMaN said...

setujuuu...yg shubhat ptut elak sbb boleh jd haram:)

Anizz Annisa said...

perkongsian yg menarik.. :) nice entry :)

Eza Ridzwan said...

TQ for sharing :)

Invisible Me said...

Salam jumaat :)

Farah Waheda Wahid said...

salam jumaat and great piece of sharing kak, kak cek announcement today...and congrats..jangan lupa bagi link kat farah yer untuk direview...he he he...

Azhafizah Md Nor said...

jelas tertulis dalam Al Quran.

Abak Lorong Cinta said...

In Shaa Allah... pkongsian yg mmubhasabahkan diir..

Raudzah Z said...

Betul tu Misred..yang halal dan haram tu memang jelaskan..tapi ada jugak yang terlali apatah lagi yang syubhah..muhasabah diri..semuanya tu dugaan untuk kita umat islam...

amal said...

amal pun baru tahu hadith ni bilaa ustazah suruh kiterang hafal this hadith, about a years ago :)

Akif Imtiyaz said...

Terima kasih atas perkongsian

izan mama mia said...

mmg dok kn faham akan hukum ini..jgn dok wat main kan..lari akidah nnt

tq mengingati

babYpose said...

Perkongsian yang manfaat.

Rexylla said...

thanx for sharing.

p/s: jemput join giveaway kami.
http://rexylla.blogspot.com/2013/12/rexylla-fb-page-launching-giveaway.html

ninja said...

Tq share info :)

btw i need your opinion.

http://anisninja.blogspot.com/2014/02/saya-perlukan-pandangan-korang-urgent.html

nur lyla said...

betul.. kita perlu tahu juga, dalam setiap perkara yang sudah dijelaskan halal dan haram sebenarnya untuk kepentingan diri kita sendiri juga. perancangan Allah sangat bijaksana :)

ros_reeza said...

terima kasih untuk perkongsian ni :)

Cikgu Norazimah said...

good sharing dear ;)

miss fifi said...

Halal ke Haram ke, mostly city kids nowadays tak kisah pun :/ Nice sharing anyway :)

Ainim Suju said...

thanks for sharing kak. saling mengingati itu perlu sesama islam

QasehnyaRania said...

setuju :)

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno