January 28, 2014

KALAU OBSESSED DENGAN DIRI SENDIRI

Assalamualaikum.....
Saya ada masalah. Masalah dengan kawan sekelas saya ni. Nama dia Zaza. Dia cantik, pandai dan konfiden. Dia baik dengan kawan-kawan dia. Orang suka berkawan dengan dia. Cuma satu saja masalah dia yang membuatkan dia susah nak dapat best friend, kawan sehidup tapi tak semati.

Dia suka sangat bercerita, bukan tentang politik, sukan atau pun pelajaran. Dia sangat suka bercerita tentang satu topik ni, kira favorite topic dia la. Zaza sangat suka bercerita tentang Zaza.

Ya, dia suka sangat bercerita tentang dirinya sendiri, bukan tentang orang lain.

its all about me, me and me... heh heh...
Tak tahu lah kenapa, boleh dikatakan setiap hari 50% daripada apa yang keluar dari mulut dia tentang dia. Kadang-kadang boleh mencecah 70%. Kita ni selalunya suka dengar apa orang cerita tentang diri orang tu, tapi kalau ashik cerita pasal diri sendiri doplopatjam, ustazah pun silap-silap boleh hilang sabar.

kalau laki ada penyakit obsessed dengan diri sendiri ni lagi bughuk.... hahaha...


" Ko tau tak aku semalam.... bla bla... aku ngan dia.... bla bla....dia suka aku... bla bla... aku ada... bla bla... akhirnya aku.... bla bla... aku cakap kau aku ni kan... bla bla..." rasa nak stepler mulut dia. lari je dari dia sambil tutup telinga tamau dengar cerita dia lagi dah.

ko cakap lagi sekali perkataan aku tu aku gigit tangan ko... nak?




Kenapa ada orang yang macam ini?

Mengikut kajian msred dengan membaca kajian orang lain di Google, pemerhatian sekeliling dan pengalaman sendiri, orang yang suka bercerita pasal diri sendiri ni selalunya sebab dengan perbuatan ini dapat memberikan mereka kepuasan. It can make them feel good, and fell good about themselves is a good way to be happy.

Kebiasaannya manusia jenis ini suka bercerita tentang diri sendiri yang boleh membuatkan pendengar kagum, kira statement memuji diri sendiri atau berbangga dengan nasib baik mereka. Mau tak rasa happy kalau ada orang nak dengar. Happy kan?

Macamana nak handle kawan yang cenggini? Selepas berusaha keras untuk tekun mendengar tanpa niat buruk tapi tak berjaya dah, anda boleh pura-pura dengar sambil pura-pura senyum dan redha dengan nasib anda atau pun cuba sedaya upaya untuk melarikan diri setiap kali nampak dia. Kalau nak sakastik, setiap kali dia nak cerita tentang diri dia, anda dengan pantas memulakan cerita tentang diri anda terlebih dulu dan jangan berhenti cerita sampai dia mengundurkan diri dengan alasan nak pergi toilet.

Seb baik msred belum ada kawan cenggini.

Entry republish. Humor semata.


15 comments:

izan mama mia said...

hadoii laa jenuh laa nak dengar semua laporan darinya... lariiiii... kalau akak laaa... kikikiik

Muhammad Taufiq said...

Entri yang menarik :)

Mohon singgah ke blog awksweetgitu.blogspot.com :)

Farah Waheda Wahid said...

pernah jumpa dan sedang jumpa pun kak orang yang obsessed dengan diri sendiri sampai kadang2 dalam hati kata...oh my, puhlease...ekekeke...tapi biarlah kak asalkan dia bahagia... kita layankan ajer... habis2 tinggi masuk telinga kanan keluar telinga kiri...he he he...

Linda said...

hehehe...saya ada kawan cenggini...letih nak dgr...lariii!

ZazaMyMoon said...

phewwww ingatkan Zaza mana tadi.. adakah cerita ni kena mengena dengan Zaza?? muahahaha

kadang bosan giler ngan org mcm tu.. Zaza pernah ada kawan mcm ni.. end up Zaza diam kan diri tak contact dia buat jangka masa yg panjang.. lepas tu baru timbul balik.. haha

lieyalatif said...

alamak msred...kalo betul ade kawan mcm ni sgt2 annoying kot....rimas lak balik2 nak dengar cite die jek...muak woooo...kalo lieya mmg layan kejap jek, pastu mmg nan ado laaa..nak sentap pun sentap laa ngan aku hahaahahaha....

Eza Ridzwan said...

dulu ada sorg kwn, opismate gak laa....everyday masuk je keje mesti citer pasai laki dia...tu laki, ni laki, mcm dia sorg jelah berlaki..laki dia rajin laa, laki dia romantik laa...sampai rasa nak muntah pon ada laa..the best way nak avoid org camni: buat dekkk jee bila dia bercita..hahaha..

:: My BeAuTiFuL wOrLd :: said...

manusia ni ada mcm2 ragam, kena berhati2 selalu agar tak tersalah ckp :)

farah adila said...

susah jugak ye ada kawan cemni .mau parah telinga dibuatnya haha .lagi teruk sampai tak boleh buat benda lain selain dengar je apa yang dia membebel :D

Nadia Farhana Ismail said...

hehe kelakar. kebiasaannya kita ada masalah kawan yang suka cerita buruk pasal orang lain. kali ni lain pulak :D

aiezzaSue said...

style suka/banyak bercakap kot ni,..kang cerita pasal orang tak pepasal jadi mengumpat plak..baik ajak kawan2 bercerita pasal diri sendiri

ezyra daniel said...

zyra ada kawan lbh kurang macam nie..memang penat la nak melayan cte dia tu..tp pasrah je la dgr ..hahaa

Asha Lya said...

setakat nie blm da lgi dpt kwn mcm nie..kalau ada nak juga kasi dia rasa penampar jepon nie :D

Petak Bunga said...

ada :(

Deqla Manjew said...

haha.. kalo deqla pun x suka.. mmg ada berdpn dgn org mcm ni.. kalo x psl dia, psl dia dgn laki.. haihh.. bajet dia sorg ada laki.. boringgg woo lyn org camni..

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno