January 23, 2014

HADIS : NIAT ADALAH KUNCI AMAL

Assalamualaikum...


عن أمير المؤمنين أبي حفص عمر بن الخطاب رضي الله عنه قال سمعت رسول الله صلى الله عليه وسلم يقول ” إنما الأعمال بالنيات , وإنما لكل امرئ ما نوى , فمن كانت هجرته إلى الله ورسوله فهجرته إلى الله ورسوله , ومن كانت هجرته إلى دنيا يصيبها و امرأة ينكحها فهجرته إلى ما هاجر إليه “- متفق عليه

Amirul Mukminin, Abu Hafs Umar bin Khattab melaporkan Rasulullah bersabda, 'Sesungguhnya setiap perbuatan bergantung pada niat dan setiap orang (akan dibalas) berdasarkan apa yang dia niatkan. Sesiapa yang berhijrah kerana (ingin mendapatkan keredaan) Allah dan Rasul Nya, maka dia akan mendapat (keredaan) Allah dan Rasul Nya. Dan sesiapa yang hijrahnya kerana dunia yang dikehendakinya atau kerana wanita yang ingin dikahwininya, maka nilai hijrahnya seperti (sebagaimana) yang dia niatkan.'

HR Bukhari dan Muslim.

Pengajaran :

  • Niat yang ikhlas adalah syarat diterima atau tidak sesuatu amal perbuatan.
  • Manusia diberi pahala, terhalang daripada mendapat pahala atau mendapat dosa, sesuai dengan niatnya.
  • Sesuatu yang mubah (harus) dapat menjadi sebahagian daripada ketaatan jika diniatkan untuk kebaikan. Misalnya orang yang makan dan minum dengan niat dapat melakukan ketakwaan dan ketaatan kepada Allah.


Buku Syarah Hadis 40 Imam Nawawi.


- Posted using BlogPress from my iPad

15 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

trima kasih mggtkan..

Ahmad Zaki said...

Betul tu. Niat amat penting. =)

ZH Blogger

Farah Waheda Wahid said...

thanks for sharing this great piece of hadith kak, memang betul kak niat yang ikhlas adalah kunci...

Fiza Rahman said...

Thanks for sharing.

nayfatimah rasyid said...

amin ... semua kerja perlu niat dulu;)

izan mama mia said...

niat yg baik..belom buat dah dpt pahala..apatah lagi dah buat berganda ganda dapat kan..mg kita niat yg baik baik saja

Cho Zila said...

buku agamani memang kena baca kan.. banyak benda yang bermanfaat... tapi tuler akakni...

♥ Mrs. Secretary ♥ (FARAH) said...

Betul tue..apa2 pn semua terletak pada niat kita.. elok niatnya elok la jadinya..=D

sudipVSsenduk said...

hanya Allah yg mengetahui isi hati kita

Vee Sandi said...

apa pun yg kita lakukan , niat hanyalah kerana Allah .

Ayu Zan said...

tq kak for sharing. lama da xbelek hadis 40 ni. zaman sekolah agama dulu masa darjah khas je bacanya.. ish ish ish. wajib belajar hadis sohih ni.

Ayu Zan said...

tq kak for sharing. lama da xbelek hadis 40 ni. zaman sekolah agama dulu masa darjah khas je bacanya.. ish ish ish. wajib belajar hadis sohih ni.

Cik Ngah said...

jemputan tourism tu memang dia cari blogger tuk event tu,kebetulan member blogger juga ajak.tu yg follow..

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

terima kasih di atas perkongsian ini..

Affy Afiqah said...

semoga kita dapat ambil pengajaran...

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno