January 07, 2014

AKU DAN KASET

Assalamualaikum......

Bila tengok gambar ni, teringat zaman sekolah menengah msred, sekitar tahun 1990an. Zaman tu tak mampu nak beli CD, nak beli kaset pun fikir berkali-kali.



Time tu dalam satu album walau pun ada 10 lagu, hanya ada satu dua lagu je yang best. Kalau nak beli kaset, kena bayar harga untuk 10 lagu walaupun nak dengar satu atau dua lagu je. Rasa tak berbaloi. Time tu kena lah berkira sebab kewangan tak mengizinkan.

Ada time masa form berapa ntah tak ingat, ada satu kedai kaset ni dia punya staff msred kenal. Kalau ada duit lebih je msred selalu minta dia 'Dubbing' kaset. Msred bagilah list lagu yang msred nak, dia tolong buatkan kaset nya. Pas tu msred bayar lah kat dia. Barulah puas hati, semua lagu favorite dalam kaset tu.

Time tu knowledge nak download lagu belum ada dalam journal hidup msred, tak sama macam sekarang. 'Bakar' je MP3 ke movie ke dalam CD.


- Posted using BlogPress from my iPad

23 comments:

lieyalatif said...

a'ah lieya pun sempat gak zaman kaset2 nieh...ceh mcm aku ni mude sangat mmg laa sempat pun hahaahahaha.... tapi dulu gigih kumpul duit belanje nak beli kaset...tensen jek bile adik suke main tarik tali kaset....hoi boleh menangis dibuatnyer!

Nurzakiah Hanum said...

anum puns empat siap beli lagi

Masya said...

x hingat pernah beli kaset x .. tp mmg nostalgia kan dulu² pakai kase ni ... klau kat kereta tu sampai suara bertukarlah.. atau begulung² tali tape kaset tu kena main

Knor said...

pernah juga beli kaset.. bodyguard by sapa tk ingat..

ZazaMyMoon said...

haha mmg klakor kan zman dulu.. beli kaset belas2 ringgit pun dah rasa mcm mahal sgt dah.

Dulu kalau Zaza nk dgr lagu2 best tunggu kat dpn radio setiap malam. Tunggu segmen 'pilihan bersama' kat radio apa tah dulu lupa dah.. lepas tu dubbing haha

Queen Teratai said...

Queen pun masih merasa la zaman kaset2 ni.. dulu minat Ct nurhaliza byk gakla kaset dia.. kumpulan nasyid Raihan.. skrg ni semua mana ntah perginya

Cik Puan Rara said...

semua dh makin mudah skrg kan kak.bakar je! hahahaha

izan mama mia said...

ehe..mengulit kenangan time zaman kite mude remaja 90 an gitu ye ngan kaset cam ni..hahah

Norhasniza Khalid said...

kaset,,... kenangan banyak tu..

Norhasniza Khalid said...

blog ini dalam bloglist mama.. :)

Asha Lya said...

kita pun pernah merasa guna kaset nie dulu sis hehe

Rasp said...

tersenyum tengok gambor kaset tu, nostalgia ...
memang byk kenangan pasal kaset..
hehehehehehe...
skarang dah senang kan....

syawalsimpsons said...

terus teringat zaman dengar lagu guna kaset..pastu susun tinggi2..kaset rosak buat main

N.A.T said...

hahahah...

buat Nat teringat je ...
bila keluar je siaran radio "sampaikan" berkenanan kat satu lagu tekan rekod .. ^_^ memorial sgt!!

Petak Bunga said...

kaset pertama & terakhir beli.
slam unplugged
ha

Fiza Rahman said...

PErnah merasa juga zaman kaset. Kaset yg pernah di beli KRU, EXIST & SHEILA ON 7 ☺☺

Rinna said...

Dulu beli kaset pas tuh rakam lagu dari radio..sendiri..ahakss.. :)

~MommyAqilMedina~ said...

samalah jugak..dulu siap buat collection lagi kaset2 yang berminat..KRU n Exists..ouh feveret!heheee

Sya Nadia said...

sy xpenah beli...dengar je kaset2 abah sy beli..btw, kata kwn sy, kat indon dorang 'kaset' tu pengelap kaki. Tape barulah kaset..hehe

Hafiza AizZawa said...

Fiza pun pengumpul kaset juga..tapi sayang tak dpt nk dgr semula lagu lama sbb kaset musnah kene banjir...

Affy Afiqah said...

sekarang agaknya masih ade ke yang gunakan kaset ya? tapi best juga dapat simpan benda2 lama...ada kenangannya tersendiri..

Deqla Manjew said...

sekrg ni nk jumpa org jual kaset pun ssh..eh xde jual dah kan? dulu deqla byk kaset lagu2 hindustan.. heee

Nadia Johari said...

hahhaa..dulu memang main kaset je..sanggup beli kaset lagu hindustan masa tingkatan berapa ntah..hehe.sekrang semua download je

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno