December 11, 2014

APA KAMI BUAT WAKTU ITU







Assalamualaikum....

Throwback?

Boleh lah.

Kisah dua tiga bulan lepas. Kenapa simpan lama-lama cerita ini. Sebab sibuk dengan urusan lain dan sibuk melayan rasa malas yang sangat contagious. Dan sibuk kat sini.... IG: whyrunningman. And if you decide to visit, please dont judge me. Hahahaaa...


Space Bound | via Tumblr
weheartit


Bila bawa boyfriends ke PD. Inilah kisahnya. New town in a making. Gambar saja.

















Eh, dah habis dah cerita. My 4 days away from office start today. Happy Face.



October 14, 2014

NUFFNANG CPUV : ZURICH INSURANCE

Assalamualaikum....


Alhamdulillah rezeki lagi. Kali ini Nuffnang bagi BE dari Zurich Insurance pulak. Tapi sampai tiga. 


Tak tahu lah kalau Nuffnang salah bagi. Sebelum ini ada terbaca pasal Nuffnang sedag upgrade Bahagian Earning kita kat Nuffnang punya Dashboard. Katanya mungkin ada kesilapan especially kalau yang sampai tiga iklan yang sama sekaligus. So, ini maybe a mistake. Just wait and see je la.

Walau apa pun, terima kasih Nuffnang. Terima kasih Zurich Insurance.

GADIS BERKURUNG

Assalamualaikum.....




Segalanya tentang dia, menarik pada aku. Kebiasaanya berbaju kurung bunga-bunga kecil, bertudung sederhana dan wajah tanpa alat solek. Dia tak secantik Nealofa. Tapi sifat pemalunya membuatkan dia kelihatan sangat menarik. Pertama kali aku melihat dia di Program Ukhuwah Siswa. Bermula sebagai teman program, bertambah erat menjadi sahabat. Namun tak pernah aku luahkan perasaan, takut dia lari jauh dari aku. Takut status aku sebagai sahabatnya bertukar menjadi orang asing.

Aku tak pernah kesal untuk meneruskan perhubungan kami sebagai sahabat, tiada lebih. Aku percaya qada dan qadar. Aku percaya Allah dengar doa aku. Jadikanlah hubungan kami yang paling terbaik. Kalau lebih baik sebagai sahabat, aku redha dengan pilihan Pencipta kami. Kalau sebagai pasangan itu lebih baik, aku mohon Allah mudahkan. Walau apa pun status aku dengannya, aku berjanji akan cuba jadi yang terbaik.

Sahabat terbaik.

Kekasih terbaik.

Apapun, aku harapkan redha Allah. Aku harap Allah menjaga hubungan kami agar tidah tergelincir.

Lamunan aku terhenti dengan teguran si gadis berbaju kurung bunga merah. Dia yang sentiasa ditemani temannya menghampiri aku di dalam bilik perbincangan.

" Assalamualaikum." Tegurnya.

" Waalaikumsalam." Jawabku.


#ramblingkarya

October 10, 2014

GOOD MORNING LOVE

Assalamualaikum....




Dont forget to say Alhamdulillah when Allah decide to let us see new day, to let us feels todays wind and to let us continue to worship Allah. Say the prayer and reflect.

October 09, 2014

A FAIR FIGHT TO GET A GIRL

Assalamualaikum.....

A fair fight. It should be.

Dia sahabat baik aku. Kami dah lama berkawan. Dia lelaki hebat. Sangat menghormati orang. Sayangkan kawan-kawan. Gentleman. Wanita sukakan dia bukan sebab rupa. Itu kekurangan dia. Istimewanya dia kerana dia tahu apa yang perlu dilakukan, dikatakan untuk setiap keadaan. Setiap perkataannya membuatkan orang tertarik dengan dia, sahabat atau peminat. Dia sahabatku.

Dia pula wanita yang aku suka. Baru-baru ini baru aku sedar yang aku sukakan dia. Selama kami berkawan, tiada cinta. Dia wanita yang sahabat baik aku suka dalam diam. Mana mungkin aku sukakan dia. Tapi sejak akhir-akhir ini, jadi lain. Perasaan aku pada dia berubah. Bukan lagi wanita dambaan sahabat baik ku. Dia kini juga wanita idamanku. Pada awalnya aku masih menolak perasaan ini. Sahabat aku tak tahu. Wanita itu juga tak tahu. 


Adil ke? 

Aku tiada jawapan.

Akal aku berkata, aku patut berterus terang dengan sahabat baikku. Sebelum aku mula berusaha mendapatkan wanita idaman aku, aku patut beritahu sahabatku. Supaya aku dan sahabatku dapat bersaing cara baik. Daripada aku rampas dalam diam. 

A fair fight. It should be like that.


#ramblingkarya

Author : Izaismail


BILA TERPAKSA MEMILIH

Assalamualaikum....

Mereka anak-anakku. Semuanya. Anugerah terindah. Tak pernah ditanya, yang mana satu paling rapat di hati? Yang mana satu paling istimewa? Yang paling disayangi?

Jangan tanya aku soalan itu. Jawapan aku satu. What kind of quiestion is that? Aku boleh jadi marah dengan soalan umpama itu. 


 





Mereka semua belahan jiwaku. Penyebab senyumku. Penguat semangatku. Jangan suruh aku pilih. Aku tak mahu pilih satu. All of them puzzle of my heart.

#ramblingkarya


CPUV CAMPAIGN DARI NUFFNANG

Assalamualaikum.....

Ada seseorang tanya saya, kalau pasangan kita romantik perlu ke kita jadi romantik juga? Kalau kita memang bukan jenis romantik, kena ke belajar jadi romantik? 




Saya jawab pendek je. Tak tahu. 

Intro yang takde kena mengena dengan entry. Cuma time nak tulis entry ni, teringat seorang kawan yang suka bertanya.

Well, untuk bulan Oktober ni, Alhamdulillah rezeki masih ada. Masih ada CPUV sedang running. Thanks Mr Nuffnang. You make my day. Teruja.




Terima kasih juga pada Proton, Sime Darby, Sunsilk [my favorite shampoo] dan SME Micro Finance. Really appriciate this. Harap bulan-bulan yang akan datang, rezeki masih ada dan akan bertambah. Hehee...


October 08, 2014

LELAKI DAN KAWAN BAIK PEREMPUAN

Assalamualaikum.....



Aku dengan dia dah lama. Sejak dari sekolah menengah lagi. Best friend. Forever. Best friend forever katanya. Aku pun setuju. Dia bukan gadis paling cantik, tapi kalau dipandang, menyenangkan. Comel bila dia sembunyikan kematangannya. Menenangkan bila dia tunjukkan kematangan. Aku suka berkawan dengan dia. Entah kenapa memang dari dulu tak ada cinta. Cuma rapat sebagai teman, tak pernah lebih. Dia pun macam tu.

Dari awal lagi aku dan dia tertanya-tanya, apa akan jadi kalau aku atau dia decide to date someone? What will happen to us? Still best friend? Akan masih rapatkah macam sekarang? Aku dan dia tiada jawapan. Diam.

Nobody can trust anybody fully. That is the fact and that is the problem.

Aku dan dia pasti, akan ada kemungkinan pasangan aku atau dia nanti, minta kami pilih cinta atau sahabat. Apa nak buat kalau itu terjadi? Will we make the choice? Should we? How?

Sanggup ke kami lupakan persahabatan kami untuk cinta yang baru kami kenal? Patut ke? Lupakan persahabatan untuk cinta? What is the right choice? 

Sampai sekarang aku dan dia tak ada jawapan.


#ramblingkarya

September 18, 2014

MAMACITA SUPER JUNIOR WITH LYRICS

Assalamualaikum...





Sekarang ini, Iffan, Ian dan Iman suka sangat melayan Mamacita ni. Kejap-kejap nak pinjam handphone saya nak nyanyi. Yang paling rajin Ian lah sebab dia suka menyanyi macam papa dia.

CPUV CAMPAIGN FROM NUFFNANG

Assalamualaikum...

Alhamdulillah rezeki lagi. Sekarang ini ada 5 CPUV Campaign dari Nuffnang yang sedang running. Ingat dah tak dapat dah, tapi ada lagi.

Thank you Nuffang for these campaign!!!



Thank you juga untuk Advertiser. HP PC, Sanofi, RMK Malaysia, dan Resort World Genting [RWG]. Love you alls.

FAVORITE KITA SERUPA

Assalamualaikum....




Seronok cuti sekolah ni. Jalan nak pergi office tak jam. Clear je. Tenang je bawa kereta. Sampai office pun awal. Sempatlah breakfast sambil layan movie kat dalam pantry.

Tapi dah dua hari ini saya cuti. Iman dan Ian demam. Saya ni kalau dia orang demam memang saya panik. Sebab di kawasan perumahan saya ni memang black area denggi. Banyak kes. Tu yang stress kalau dia orang demam. Penat juga melayan dua orang budak kecik ni demam. Clingy je diaorang sampai nak buat kerja lan pun susah. Nak kena berkepit je. Tapi tak apalah. Berkepit dengan anak kan best.

Ni cerita last 2 weeks masa ada Pesta Buku di SACC Convec di Shah Alam. Tak ada plan nak pergi tapi bila saya pergi SACC Mall sebelah pesta buku tu, Iffan ajak singgah bila dia nampak poster pesta buku. Iffan memang suka buku. Menurun dari mama dia lah. Tapi umur macam Iffan memang baca buku cerita, komik jelah. Tak kan nak suruh baca buku Motivasi pulak. Bila tunjuk buku yang ada unsur-unsur belajar memang dia tak pandang. Nak marah pun tak boleh sebab mama dia pun sama je camtu masa sekolah dulu. Baca novel rajin baca buku belajar Subhanallah, pemalas betul.





August 27, 2014

FAVORITE SAYA DAN BOYFRIENDS, THUMB WAR

Assalamualaikum.....

Thumb war. Pernah main tak? Ini one of my favorite games dengan my husband. Kita orang selalu layan thumb war ni bila bosan ke. Kadang-kadang dalam kereta waktu jam, tetiba je kita orang.... " jom thumb war." Heheee....




Sampai sekarang saya suka layan thumb war dengan husband. Yang bestnya dia selalu bagi saya menang walaupun ikut logiknya dia mesti menang sebab jari dia panjang dan jari saya pendek-pendek [tapi cute] je.

Bila dah ada anak ni, saya selalu main dengan dia orang pulak. Terutamanya Iffan si sulung tu. Dia suka ajak saya lagan Thumb war. Dah tentulah Iffan kalah kalau main dengan saya. Kalau mak orang lain mesti bagi anak dia menang kan. Tapi saya tak mau kalah. Nak menang je. Hehee..... Iffan selalu bersungut, " Alah mama ni. Ashik mama je menang." Dan saya selalu jawab, " Mestilah. Mama kan terel." Kah kah....




Sorrylah, mama Iffan tak romantik.

posted from Bloggeroid

August 26, 2014

WILL TRY HARDER

Assalamualaikum....




For my boyfriends, Iffan Daniel, Ian Syamie dan Iman Zary Haqimie. I will try to be the best "Ground" for you. As soft and confortable as I can be so that your cry when you fall will be less. Dear Allah, please help me.

posted from Bloggeroid

August 25, 2014

PROM NIGHT?


Assalamualaikum.....

 


Hari Ahad, boyfriend saya si Iffan sibuk nak pergi birthday party kawan sekolah dia. Birthday party anak dara orang. Iffan kata dah janji dengan kawan-kawan dia. Beria. Nak mainlah tu.

 

Dah pagi-pagi kena pergi beli hadiah untuk anak dara tu. Majlisnya pukul 4 pm, tapi malas nak keluar time tengah panas macsm tu, pukul 9 dah tercongok depan market tunggu kedai buka nak beli hadiah punya pasal. Hheee....

 

Petang, yang tolong hantar Iffan dan jemput dia dari rumah kawan dia tu pun Uncle Yoi dia sebab mama dia pemalas nak keluar. 

 


Tengoklah tu happy muka. Tau ada kek nanti, pas tu boleh main ngan kawan. tersengeh je.

 

Saya siap ambil gambar Iffan lagi. Ini first time Iffan mendapat kebenaran mama dia nak pergi Birthday Party. Macam nak pergi prom night pulak siap bergambar kenangan. Hehee....

 

Pesanan untuk Iffan : Please behave. Dan jangan harap mama nak bagi pergi any prom night ok!! Ever!! 

KUTURUTKAN JUA


Assalamualaikum....




Last week system down untuk 2 hari kat office. Mula-mula bestlah sebab boleh main-main, kerja tak boleh nak buat. Lama-lama jadi bosan gila. Dahlah mengantuk, kerja tak boleh buat pulak. Memang kepala nak letak atas meja lah. Bos pun stress je sebab tak boleh nak marah bila tengok staff dia relax je. Hheee....

Hari Sabtu lepas, saya memenuhi undangan Tadika Kemas boyfriend saya Ian Syamie. Mula-mula malas nak pergi sebab hari Sabtu pagi saya ada kelas di masjid. Tapi Ian beria sangat nak pergi, ikutkan sajalah. Boyfriends semua dah siap berjubah dah sebab plan awal nak ke masjid. Malas nak tukar baju, pergilah Kindy Ian dengan jubah tu.
  





boleh tak duduk hensem2 sikit!!!
 

Seronoklah dia orang sebab dapat makan best dan dapat main beramai-ramai sampai saya ajak balik pun tak nak.  

Sent from Samsung Mobile

August 19, 2014

TUKAR KAT KIOSK



Assalamualaikum.....

Bila tengok cermin pagi ini, sedih tengok eye bag plus dark circle yang super ketara. Serius dah macam panda, cute panda. Hehee..... 

 
w heart it

Last weekend sibuk kira duit raya boyfriends. Nak masukkan dalam bank. Alang-alang nak masukkan duit dia orang, masukkan sekali duit tabung Iffan dan Ian. Selalunya kalau nak masukkan duit tabung dia orang, saya suka tukar duit syilling dia orang kat coin kiosk kat Tesco. 





Kita masukkan duit syilling, kiosk ni akan keluarkan tukaran dia dalam bentuk resit yang akan kita guna untuk shopping kat Tesco. Saya guna resit tu shoppinh kat Tesco. Then saya ganti lah amoun resit tu. Nak masukkan duit dalam bank guna cash deposit. Pakai duit kertas senang. Kat Maybank pun ada kiosk duit syiling ni tapi saya tak pernah guna.

Suka Iffan orang kira duit dia. 

August 18, 2014

SIBUK JE NAK BERGAMBAR DENGAN KITA



Assalamualaikum.....

Battery dah recharge. Hari ini mood nak buat kerja mesti best punyakan? Mesti berkobar-kobar saya nak siapkan kerjakan? Non stop sampai lunch hour nanti. Hahaa.... Exaggerating!! Takdelah rajin sangat. Rajin sikit je.



Cerita last week. Last week punya Sabtu, saya melawat my sis yang baru saja dapat baby boy. So excaited, sebab saya dah lama tak pegang baby. Dah lah babynya handsome. Dah tentulah saya sibuk nak bergambar dengan baby handsome kan. Si Ian dan Iman ni pun sibuk je nak join sekali. Tak boleh nak bergambar berdua je dengan baby Mika [Miqaiel]. Pantanglah saya pegang Baby Mika, Ian dan Iman mesti nak sibuk. Nak adik ke hape?

 

 

 

My boyfriend yang last sekali, Iman dah 4 tahun. Orang dah start tanya bila nak pregnant lagi? Bila nak try dapat girlfriend pulak? Haish.... Saya ingat bila dah beranak tiga tak adalah orang tanya lagi, bila nak pregnant. Ada jugak lagi yang tanya!!

Sabar je lah yea.


August 17, 2014

OH MY NEW BOYFRIEND

Assalamualaikum....


Kerinduan.....

Semalam hari sabtu, saya melawat Mr Mika boyfriend baru saya. Handsome!!

First time jumpa hari Jumaat last week. Yerus jatuh chenta. Dah lama tak rasa macam ini. My boyfriend yang kecik sekali dah 4 tahun. Belum ada rezeki nak dapat baby baru. Dapat anak buah baru pun super excited.

Meet Mr Mieqa.


Congrats sis on your newborn baby boy, Mr Mieqail. Nama penuh to be confirm later. 

Semalam baby Mieqa dah seminggu. Ada jaundice sikit. Apart from that, he is healthy. Alhamdulillah for this new joy.



Tetiba terasa macam teroverjoy pulak macam dapat baby sendiri. Hehee.... Tak apa. Anak buah tu macam anak sendirilah kan. Yang bestnya, part main je dapat kat kita. Part nak basuh yayak dia, mandikan dia, jaga dia waktu malam bagi kat mommy dia. Kita layan dia main je. Heheee.....

August 08, 2014

HEBAT KE DENGAN ROLLER SKATE

Assalamualaikum.....



Tengok gambar ni, teringat masa swkolah menengah dulu sekitar tahun 1990 an. Ada satu tempat main Roller Skate yang indoor punya dekat KL apa nama entah tak ingat. Kalau tak salah nama tempat tu Spinning Wheel kot. Ada trek Roller Skate dan tengah-tengah dia ada DJ perform. Adalah pergi tiga empat kali lepas tu tak pernah pergi lagi dah sebab dah berapa kali kawan-kawan ajar nak main tapi fail memanjang. Lepas tu tak hingin dah nak pergi. Kalau pergi lepak dengar lagu je baik duduk rumah. Dahlah masuk bayar. 

Sampai sekarang tak reti main. Suka tengok orang main tapi tak teringin pun nak belajar main. Dah tua ni lagilah tak teringin. Boyfriends saya bertiga tu belum kenal benda ini. Kalau dah kenal nanti kang terpaksa pulak ajar. Macamana nak ajar kalau sendiri main pun ashik jatuh je. 

Harap biarlah dia orang tak minat main. Tak payah beli roller blade. Tak payah ajar dia orang main. 

August 06, 2014

DIA CEMBURU

Assalamualaikum....




Semalam dah selamat empat hari puasa sunat syawal, alhamdulillah. Tapi hari ini ponteng pulak sebab kurang sihat. Semalam buka pun tak berapa nak makan. Pagi ini pergi office pun lesu saja. Harap-harap esok lebih kuat sebab nak sambung puasa insyaAllah.

Pagi tadi sebelum hantar Ian ke kindy, sempat selfie dengan Ian. Lama dah tak berselfie dengan boyfriend. 




Waktu ini Iffan dah ke sekolah. Kalau Iffan tengok gambar ini mesti dia tanya kenapa dia tak ada dalam gambar. Iffan tu kadang-kadang kalau saya ambil gambar dengan sesiapa pun kalau dia tak ada selalu tanya kenapa dia tak ada dalam gambar? Siap pesan tu lain kali kalau nak ambil gambar panggil dia sekali. 

Jeles ke mama tak ambil gambar dia sekali atau Iffan ni memang suka nak interprem?

WORDLESS WEDNESDAY

August 05, 2014

BERJUANG LAGI



Assalamualaikum.....

Semalam pagi server down. So kerja tertangguh. Dah petang baru dapat guna. Pagi ini kebizian sikit. Sikit saja. 

Semalam, walaupun penat. Keluar juga pergi Tesco sebab nak makan Nasi Ayam Cendawan dekat Food Court dia. Mengidam nak berbuka Nasi Ayam Cendawan dia. Boyfriends pulak nak makan mee sizzling. Jom kan aje.

Semalam hari ketiga puasa sunat syawal. Hari ini insyaAllah hari ke empat. Alhamdulillah Allah permudahkan nak buat puasa sunat syawal. Sebelum ini selalu buat Puasa sunat Syawal sekali dengan puasa ganti. Tahun ini saya asingkan puasa sunat Syawal dengan puasa ganti. Ustaz kata boleh sekalikan tapi lebih baik asing. Lepas habis puasa sunat syawal, raya sekejap [raya syawal kali kedua... hehehee...] then lepas tu boleh buat puasa ganti pulak. InsyaAllah.




Kat rumah berbuka air dengan kurma saja dulu. Lepas solat maghrib baru keluar pergi makan. Sampai Food Court memang dah lapar gila. Dapat makan terus ngap, boyfriends pun dah tak layan dah.



Subway Chicken Sandwich untuk sahur nanti. Kalau tiba time malas masak macam nilah.

Jom puasa sunat syawal. Kerana Allah.
Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno