December 20, 2013

TUNTUTAN SOLAT BERJEMAAH DI MASJID BAGI WANITA

Assalamualaikum.....




Ekoran keperluan tugasan di rumah dan batasan aurat serta fitnah yang terlalu hampir dengan wanita, maka solat berjemaah di masjid bagi wanita tidak dituntut. Perkara ini telah dijelaskan oleh Baginda sendiri di dalam hadis berikut,

Rasulullah SAW apabila diberitakan Ummu Humaid bahawa dia suka mengerjakan solat menjadi makmum di belakang Baginda, maka Baginda bersabda,

"Aku mengetahui bahawa kamu suka solat bersamaku. Akan tetapi, solatmu di bilikmu lebih baik daripada solat di ruang tamu. Solatmu di ruang tamu lebih baik daripada solatmu di masjid kampungmu. Dan solatmu di masjid kampungmu lebih baik daripada solat di masjid ku."

Riwayat Ahmad dan Ibn Hibban.



Buku Wanita Dambaan Syurga:Bimbingan Lengkap Fiqah Wanita

18 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

terima kasih kngsi info..

Mime MF said...

oh..thanks perkongsian ilmu ni..:D

Nurzakiah Hanum said...

bagus info nie

Cho Zila said...

tapi kalau solat di masjidtu terasa indahnyer...

Rai Ourkizuna said...

dapat solat jemaah dgn suami lagi bagus kan..

Siti Asiah said...

Ingatan untuk Asiah...thanks for info...;)

Sarah Mohd Saleh said...

ohh terima kasihh untuk satu info yg sangat berguna ;)

Miss Kaka said...

good info :)

Puan Mell said...

gud info sis.. tq.. :)

Queen Teratai said...

jemaah je kat rumah dgn suami lg bagus..

Rasp said...

jemaah kat rumah pun ok gak kan sis :)

nuyui a.k.a miss YUI said...

sggh mlm kak.

Affy Afiqah said...

ika suka ikut tunang ika solat kat masjid...sebab kitorang banyak travel sama daripada campus sebelum dia grad awal tahun aritu......tapi selalu rasa macam insecure bila solat kat certain2 masjid sebab kadang ada yang tempatnya terbuka antara lelaki dan perempuan...

rasa macam tak selesa pun ada kalau dipandang lelaki lain bila di masjid...entah...solat kat rumah je pun takde masalah kan asalkan kita lakukan ibadah tu untuk Allah swt..

aisya said...

thanks for sharing.. :)

Siti Hajar said...

Salam jumaat. Betul. Tapi kalau dapat sembahyang jemaah dengan sesiapa yang ada kat rumah pun best jugak ^^

Siti Hajar said...

Salam jumaat. Betul. Tapi kalau dapat sembahyang jemaah dengan sesiapa yang ada kat rumah pun best jugak ^^

Bulan Syurga Firdausi said...

alhamdulillah bagus info ni.. banyak pendapat juga isu ni.. terima kasih kongsi..

Norhasniza Khalid said...

satu perkongsian yang bermanafaat :)

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno