December 30, 2013

KENAPA TAKUT

Assalamualaikum......


Kos hidup yang tinggi zaman ni merunsingkan kita. Kebanyakan kita ada dua tiga investment plan. Takut tak cukup simpanan dimasa depan, dimasa tua.

Baguslah tu beringat dari sekarang.

Tapi kenapa yang ada sampai takut nak tambah anak? Sekarang ni, bila ditanya bila nak tambah anak?

Favorite answer, "Cukuplah tu. Takutlah gaji tak cukup nak tampung belanja kalau anak ramai."

Macam tu pulak.

Masalahnya, yang jawab tu pun tahu rezeki anak tu Allah dah tentukan dari dalam perut mak dia lagi. Setiap kita manusia ni Allah dah bagi rezeki siap-siap.

So, kenapa takut tak cukup duit nak sara anak? Sedangkan anak itu sendiri rezki, rahmat dari Allah. Beruntung sangat sesiapa yang Allah kuriakan zuriat ni.



posted from Bloggeroid

16 comments:

Petak Bunga said...

teringt bercakap dengan seorang korea satu hr tu.. dia cerita banyak benefit yg gov bg kat family yg ada anak. bg duit masa lahir, free education etc tp sb kos hidup yg tinggi diaorang choose nak anak paling ramai 2 orang jer.
betul allah tentukan rezekinya, tapi sebagai ibubapa kita nak beri yang terbaik untuk anak. bukan bererti orang kaya boleh anak ramai, orang miskin anak sikit. kaya tapi tak ada masa tak guna gak kan?

Petak Bunga said...
This comment has been removed by the author.
azizah :) said...

eeee tak baik gitu lah.. anak ni kan rezeki.. jijah kalau boleh nak tambah anak lagi.. tp nasib kimi kecik lagi n jijah plak bersalin operate.. :(

Asha Lya said...

tak dinafikan anak tu pembawa rezki kan..

Fizalinolie said...

Betul tu msred. Tak perlu takut untuk tambah anak. Setiap anak pasti ada rezeki yg Allah telah janjikan.

ZazaMyMoon said...

Setuju!!! mmg setiap anak tu Allah dah sediakan rezeki masing2.. tak perlu takut utk beranak.. itu kan ketentuan Allah.. apa yang penting, percaya pada Allah & percaya rezeki itu ada..

:: Mrs.Eady :: said...

sgt setuju...tapi apakan daya dah tak boleh nak menambah lagi..sedih :(

Nurzakiah Hanum said...

assalamualaikum
singgah pagi

E'in said...

hai kak! dh lame xdtg sini! rindunyee!! huhu..

ein plak, ntah bile nak ade anak.. :p

Affy Afiqah said...

setuju sangat kak,
orang tak sedar kadang2, yang susah nak pregnant mengharap sangat dapat rezeki anak,
tapi ada pula yang menolak rezeki dengan beranggapan sebegitu hmm

shaFazie said...

setuju sgt kak..
anak itukan rezeki...kita patut bersyukur..

- said...

ermmm nape laa ada yg pemikiran gitu..huhu...

anak itu laa rezeki sebenarnya....

Myra Jay said...

Setiap anak ada bahagian rezeki masing2 dari Allah kan.. Kadang mereka tak sedar
InsyaAllah... tak baik menolak rezeki kan :D

QasehnyaRania said...

saya nak anak ni. hihi
doakan ye. mudah mudahan dipermudahkan.aamiin

Mime MF said...

anak tu kan pembawa rezeki..makin ramai makin bertambah rezeki. tak gitu?

Vee said...

jgn kata tak nak anak ramai sbb tkt x blh beri makan . Allah marah ! Allah kata , rezeki itu aku yg bagi tapi manusia perlu cari . setiap anak yg lahir membawa bersama rezeki yg Allah beri . merancang anak itu haram ! di akhirat nanti malaikat akan tanya ttg merancang anak nih ... wallahua'lam .

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno