December 24, 2013

JUST MEET MR WAZE

Assalamualaikum...

Msred jarang drive kereta ke mana-mana. Kecuali pergi kerja, itu pun sebab terpaksa. Kalau ada orang lain yang boleh drive, msred takkan drive. One of my weakness, msred sangat susah nak ingat jalan. Jalan nak pergi One Utama dari Shah Alam pun msred tak tahu. Walau dah berpuluh kali pergi, masih tak ingat.


So sekarang ni, dalam handphone ada Mr Waze, dalam I Pad pun ada Mr Waze sebagai peneman kalau-kalau terpaksa drive sendiri nak ke mana-mana.



Macam last month rasanya, office suruh msred pergi taklimat e Perolehan kat Petaling Jaya je pun, msred refuse. Cakap kat bos msred tak tahu jalan. Bos suruh Google map. Msred cakap msred tak pandai baca map. Dia suruh tanya orang, pergi survey tempat tu sebelum pergi. Last-last msred dah tak de alasan nak bagi. 

Pegi jugaklah akhirnya, dengan bantuan Mr Waze. Best jugak pakai Mr Waze ni. Kita boleh baca update dari pengguna Waze yang lain. Pengguna Waze boleh update pasal jalan mana jem, mana ada accident, shortest route to certain destination. Macam-macamlah. 

Yang kelakarnya, time msred drive sengsorang berpandukan Mr Waze tu, tiba-tiba suara perempuan tu cakap ada accident ahead of you. Ok. Msred dah start mengelabah dah. Msred tak boleh tengok accident especially kalau msred tengah drive, sorang-sorang pulak tu. Msred membayangkan accident besar. 

Sekali memang betul ada accident, tapi bumper to bumper kind of accident lah. Buang masa je msred panik. Dasar penakut.

Adik perempuan msred semua pakai Waze. Dia oranglah suggest kat msred pakai Waze.



15 comments:

Nurzakiah Hanum said...

waze banyak membantu

ZazaMyMoon said...

dah patlima kasi install waze ni kat phone, tapi tah apahal tah bila setiap kali setting dia bukan keluar untuk msia punya, tapi entah mana2 negara entah dia pergi.. phuiiiiii

lieyalatif said...

eh msred kite mmg boleh geng...lieya pun stakat pi keje jek drive...kalo lain tempat mule laa menjajau takut sesat barat...lieya pun agak slow bab ingat jalan dan bace jalan.....adoiiii ntah bile laaaa perangai satu ni nak baik....tapi hubby bersyukur jugak, kalo tak sure panjang dah langkah kaki bini die ni kakaakakakakaka

pnsusu said...

senang nak cari tempat yg kita x pernah pergi :-)

izan mama mia said...

saya tak gn waze...gn yg mmg sedia ada dlm phone tu je.. gps..ok gak

sudipVSsenduk said...

waze ok.. tapi akak tak suka sangat sebab terlalu banyak icon pengguna waze yg lain dlm tu.. agak mengganggu

Rasp said...

if i drive sensorang...
guna gps ja sis...
waze jarang sangat guna...
guna bila stuck dlm jam melampau and nak tahu what is happening yg sbbkan jam tu ja hahahahahah..

Puan Mell said...

berguna jugak kan.. tp sy ingat jalan. hubby yg salu lupa. kd sy lah gps or waze dia. hihihi

Ann Ishak said...

Mr Waze memang bagus, banyak membantu :)

Cho Zila said...

Waze best.. akakpun suks

faraherda.razalan said...

Sy pun prefer Waze. Tapi somtimes, ada tmpt yg Waze takleh detect. Kena taip kawasan nearby yg femes then bru jumpa. Hahahah!

Sbb Waze jgklah, kami tak sesat ms jln2 penang tgh thn aritu.

Ezna said...

x pernah lagi ber-WAZE :-)

Wafee said...

Adik ipar baru suggest download waze ni... tapi saya dah puas hati dgn GPS Garmin saya... cume a bit outdated la... huhu

Pha Is said...

waa.. bagusnya.. nk install jugak la..

Affy Afiqah said...

macam bagus waze ni sebab ika pun memang jenis travel a lot...memang memerlukan gps...and read map..huuuu....

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno