February 27, 2013

CARA AJAR BAYI BERHENTI HISAP JARI

Salam you alls,

Siapa masa kecik ada habit menghisap jari? Ada kan? Ramai baby yang suka hisap jari, tak kiralah lelaki ke perempuan ke. Ada yang hisap masa baby saja, ada yang bawa sampai ke umur 4 - 6 tahun. Baby hisap jari ni kebiasaannya untuk menghiburkan diri sendiri dan habit ini membuatkan mereka rasa selesa dan selamat. Baby suka hisap jari bila dia rasa bosan, penat atau takut.


Kalau yang hisap jari tu masih baby tak apa kalau nak biarkan dia hisap jari. Cuma kita nak pastikan dia tak bawa habit tu ke besar. Kalau baby lama sangat hisap jari atau pacifier, takut nanti gigi jongang. Saya kecik-kecik dulu memang suka hisap jari sampai ke tadika. Itu pasal gigi saya jongang sikit. Silalah gelak. Ngegehehee...

Macamana nak ajar baby berhenti hisap jari? Saya nak share pengalaman saya mengajar dua orang baby berhenti hisap jari. Saya ajar diaorang awal sikit, sebelum dia orang cecah umur 2 tahun. Kalau boleh seawal setahun. Kalau lambat ajar takut susah diaorang nak break the habit.

Setiap kali baby saya masukkan jari dalam mulut, saya tak paksa dia orang keluarkan jari dari mulut atau tarik jari diaorang keluar dari mulut. Jangan paksa. Kalau dewasa tak suka dipaksa, baby pun tak suka kita paksa dia. Saya cuma distract baby saya dari menghisap jari, galakkan diaorang sendiri yang keluarkan jari dari mulut. Saya ajak diaorang main toys ke atau baca buku ke. Bila diaorang nak pegang toys atau nak pegang buku, dia orang akan keluarkan jari dari mulut.

Keywords kita ialah distraction. Kita buatkan dia sendiri yang keluarkan jari dari mulut. Gunalah apa cara yang munasabah sekali pun untuk galakkan mereka keluarkan jari dari mulut. Lama-kelamaan baby akan tinggalkan terus habit nak menghisap jari ini. Cara ni tak menjanjikan result yang cepat. Tengok baby, ada yang cepat kesannya dan ada yang lambat. Sabar. Kita kena sabar ajar baby buat sesuatu. InsyaAllah berjaya.


Edited and republish.



23 comments:

Anum said...

sama macam anum
hehehe

era kecik said...

hehehe.. bagus tip nie

mizzkechique said...

tp kakak sy suke ckp kt anak dia.. "jgn masuk jari dlm mulut, nt jari busuk.." terus anak buah kuarkn jari dia.. hahahaha

aReLaN said...

oooo...byk tips parenting leh blaja ni.persediaan utk mse dpn.hehehe

ayu zan said...

hihi...dulu sy hsp pacifier smpai 4thn..nasb baik xj0ngang.hihi

Zul Fattah said...

bila dah ada anak nanti.. kena guna method ni r.. haha..

dhinai adnan said...

Tak dibagi hisap jari dia hisap botol pulak....

Ct Aja said...

bagus tips ni..berguna pada sy utk masa hadapan..iihihihi

Nyamuk Terbang said...

bagus nie
xtahu la mcm mna nk ajar adk sorg tue
smpai jari tgn akk dia pn dia hsap
sngguh!!

nurfauzi said...

bila jari masuk mulut..air liurnye pun banyak la keluar ..jenuh lap

Ezad Skytech said...

nanti kalau dari kecik macam tu..takut terbawa2 sampai ke besar...heeee~

Areliff said...

erk areliff ade lam bloglist msred ea? urmm link lame dah takleh pakai la msred..skang kene letak laen :)

NasZ said...

tips utk bakal anak saya nanti. hehe.

*bakal isteri pun takde lagi. muahaha.

Yatie Awang said...

Alhamdulillah, anak2 akak belum ada yg suka menghisap jari ni...

fadhdeela said...

kita dulu pun suka isap jari..gg pun maju kedepan sikit skrg hihihi :P

Jom ke sini: Cool Blog Best..Sedap!!

✿Dear Yayah✿ said...

bagusssssss ni :D

zuramira said...

hehe. comel. jgn lupa jenguk blog ye? awk di tag. ^^

Cik Jannah said...

kalau tips taknak bagi baby suka kutip benda n masukmlut lak dgn cara letak halia kot kat jalan. then nnt bila dia kutip nak makan rasa tak sedap mesti dia buang. tobatt terus. hehe

yua said...

teringat kat sorg kawan... time tu form1. dia selalu hisap ibu jari dia, sampai kitorg seklelas panggil dia dgn nama panggilan baby.

Pendamba Mawar said...

kena ajar anak cm ni jugak la.hehe

aimie amalina said...

ohhhh
kire alih perhatian die la ni ye

weee
baik2
nnti mimi buat cm tu
utk bakal anak

kikiki
baby isap jari ni budak baik =]

✿ Myra ✿ said...

ehehh..nasib baik anak myra bukan jenis yg suke isap jari..tp ni baru sorg..yg seterusnya tatau lg..theeheee :D

by the way, nice entry. bole buat panduan ;)

izan mama mia said...

saya geram tgk budak isap jari... kalau baby ok le.. kalau dah lebih 2 tahun masih isap jari... ummpphh... nasib baik mia dl tak hisap jari... bagi isap puting kosong pon xmau... selamat..

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno