April 30, 2012

PERCUTIAN YANG DITAJA SEPENUHNYA

Assalamualaikum.....
Whatever the reason is, bercuti memang best. Tak kisahlah bercuti ke mana. Pantai, theme park, tinggalan sejarah, extreme park mesti boleh membuatkan kita happy, boleh release tension atau merehatkan badan.
Pergi bercuti juga boleh menghitamkan kulit, mengurangkan balance RM dalam bank dan boleh meningkatkan kg badan kita. But still, walau apa pun bila balik dari bercuti badan rasa sangat penat, kita biasanya tersenyum gembira sambil mengedit gambar dan mengupload gambar ke accont FB sambil mengharapkan beratus like untuk album percutian kita.
Tapi yang paling best kalau....
Teringin nak pergi sini....
Dreamworld Gold Coast Australia dan nak pergi sini juga....
Movie World Australia.
Saya nak sambung berangan. Sekian.

April 17, 2012

SAYA DAH TERIMA

Assalamualaikum.....

Penantian msred selama ini berakhir sudah. Last two week msred ada order felt key chain dengan Cik Yui. Sebelum ashik tengok gambar felt craft dia yg cute kat blog dia. mana tahan tengok saja. So msred order lah tiga key chain. 

Last week hari Selasa msred bank in payment. Hari Sabtu Cik Yui pos kan. Semaam hari Isnin sampai dah. Happy sangat dapat benda kiut miut ni. Msred order key chain Pink Panther, Angry Bird red kaler dan si comey Pocoyo. Ni lah dia tiga benda kiut yang buat msred tersengeh semalam. Lupa plak. Cik Yiu dengan hatinya yang sweet sudi bagi free gift kat msred. Brooch bunga kaler Mauve tu. Nampak tak? Comel kan?


Sebenarnya msred order chain untuk handphone, tapi dapat key chain. Tak kisahlah, janji kiut. Lepas ni boleh order buat bantal kecik pulak.

Msred sangkutkan tiga-tiga sekali kat beg duit msred. tak tahu nak pilih yang mana nak gantung, msred gantung semua sekali. Hamek kau. Biar orang tengok jeles.




Thank You Cik Yui sebab buatkan key chain yang kiut ni. Hugs and kisses. Muah muah....

April 13, 2012

NOODLE STATION SACC MALL

Assalamualaikum....

Rehat je tadi, tepat pukul 12.15 pm, msred terus keluar dengan office mate msred meredah terik mentari ke SACC Mall. Nak cepat sampai di Doodle Station sebab takut seat habis. Lunch hour hari Jumaat cepat saja kedai makan penuh.

Tadi breakfast makan kueh donut saja. So perut memang over lapar dah. Sampai saja Noodle Station, dah hampir penuh dah seat. Nasib baik ada kerusi lagi. Duduk, order ayam dan air vanila. Makanan sampai saja terus makan senyap tak bersuara sebab ashik menikmati kelazatan makanan. Sebenarnya sibuk gelojoh makan sebab dah kebulur.

Sila tengok gambar ayam dan air ini yang dah selamat disimpan dalam perut msred dan sedang diproses.



Note : Akibatnya, sekarang ini di pejabat, mata super ngantuk sebab terhover makan.

Published with Blogger-droid v2.0.4

CEMBURU POSITIF

Assalamualaikum.....

Amir cemburu melihat lampu rumah teman sekelasnya, Umar sering menyala seawal jam empag pagi. Mesti sahabatnya itu sedang menelaah dan mengulangkaji, fikir Amir.

Oleh sebab itu Amir mengambil keputusan untuk belajar bersungguh-sungguh kerana ingin bersaing dengan Umar.

Kini amir mula tidur berbanyalkan tin susu sederhana besarnya. Jika tin susu itu tergolek pasti dia akan terjaga dan bingkas bangun untuk mengulangkaji. Begitulah rutinnya saban malam.

Keputusan peperiksaan baru sahaja diumumkan. Amir dinobatkan sebagai pelajar cemerlang. Namun pada masa yang sama, Amir terkejut kerana keputusan peperiksaan Umar tidak bagus sepertinya. Malah tiada satu pun gred A yang dia perolehi.

" Engkau belajar hingga berjaga awal pagi, mengapa yiada satu matapelajaran pun engkau dapat A?"

" Bila pula aku bangun awal pagi baca buku? Kalau aku rajin macam itu Alhamdulillah. Tapi, masalahnya aku ni pemalas." jawab Umar selamba.

" Habis tu aku lihat setiap hari jam empat pagi rumah engkau dah terang. Bukan ke kau bangun study?

" Oh, itu mak aku lah. Dia bangun awal untuk masak nasi lemak untuk dijual," jelas Umar.

Sumber : Solusi vol 42

Pengajaran : Cemburu yang terurus dan kena pada tempatnya akan membawa kebaikan. Malah, cemburu kategori inilah yang membuahlan lejayaan diluar sangkaan.

April 12, 2012

INSTAGRAM, PHOTO SHARING APPLICATION

Assalamualaikum.....
Instagram adalah satu application photo sharing yang sangat popular sekarang. Kita boleh share gambar yang kita snap guna Instagram di application Instagram itu sendiri, di Facebook dan Twitter. Sebelum ini application Instagram cuma untuk pengguna I Phone, I Pad dan I Pod sahaja. Dengan peningkatan populariti OS Android di kalangan pengguna handphone dan tablet, Instagram baru-baru ini melancarkan Instagram untuk pengguna OS Android samada di handphone atau tablet.
Bila Instagram untuk Android keluar saja minggu lepas, msred terus download ke handphone Samsung Galaxy W msred. Apa lagi, teruslah main snap picca berlagak macam pro. Ini antara gambar yang msred snap guna Instagram. Siapa nak download Instagram, di sini.
Instagram
Kalau nak follow msred di Instagram, cari iza_ismail.

April 10, 2012

TANGAN ITU


Assalamualaikum......

Pentingnya kita sebagai pembimbing dan pembentuk masa depan pemilik tangan ini, maka haruslah kita sentiasa menunjukkan contoh yang sepatutnya.

'Kita' di sini bukan sahaja ibu bapa kepada pemilik tangan ini, 'kita' di sini termasuklah kita semua yang berada di sekeliling pemilik tangan ini.

Besarnya tanggungjawab kita untuk memastikan pemilik tangan ini membesar dengan sempurna tingkahlakunya.

Published with Blogger-droid v2.0.4

April 09, 2012

DIA KAN PREGNANT

Assalamualaikum....

Bukannya susah nak berbuat baik dengan orang. Senang saja. Pokok pangkal hatu kita mahu ke tak.

Nak buat baik dengan orang yang pregnant pun senang. Tak delah susah sangat. Cuba try...

1. Kalau nampak perempuan pregnant nak naik lif, bagilah dia masuk dulu supaya dia boleh pilih nak berdiri di sudut mana. Dia kan pregnant....

2. Kalau nampak perempuan pregnant terpaksa berdiri dalam kenderaan awam, kalau kita tengah duduk bagilah seat kita tu kat dia. Biar kurang sikit penatnya berdiri. Dia kan pregnant.....

3. Kalau nampak perempuan pregnant bersusah payah mengangkag barang berat nak masukkan dalam bonet kereta, tolonglah angkatkan supaya kurang lenguh pinggangnya. Dia kan pregnant.....

4. Kalau nampak perempuan pregnant turut berebut dengan penumpang lain nak naik kenderaan awam, bagilah laluan dia naik dulu supaya tak adalah risiko dia terjatuh waktu nak berebut. Dia kan pregnant.....

5. Kalau nampak perempuan pregnant tiba-tiba terduduk kat mana-mana dengan muka berkerut, cuba tanya dia ok ke tak supaya kita tahu dia penat ke atau dah rasa sakit nak bersalin. Dia kan pregnant.... Oh yea. Kalau dia kata sakit macam nak bersalin tolonglah hantar dia ke hospital. Paling tidak pun tolong tahan teksi ke, tolong call husband dia ke. Janganlah pandang aje.

Cuba berbuat baik dengan orang. Kalau dah biasa berbuat baik dengan orang, lama-lama jadi senanglah.

Published with Blogger-droid v2.0.4

BERHATI-HATI DENGAN LIMA TANDA PENUAAN INI

Assalmualaikum.....
Tanda penuaan kalau dah mula menyapa kita, teruamanya kaum wanita. Memang selalu boleh buat kita mengelabah. Mulalah terasa nak suntik botox, nak pergi buat facial, plastic surgery. Nak makan jamu, kalau boleh semua jenis jamu yang ada di pasaran.
Tapi, banyak-banyak tanda penuaan, yang ini paling bahaya. Kalau tanda-tanda ini dah mula menunjukkan diri, pergilah jumpa pakar.
1. Bangun dari sofa ruang tamu melangkah ke dapur. Bila sampai di dapur, berdiri kaku selama dua minit. Sambil kepala otak fikir... 'aku gi dapur ni tadi nak wat ape?'. Lepas tu pergi ke ruang tamu semula sambil bersungut.
2. Bangun dari kerusi di pejabat sambil tangan memegang cawan, hajat dihati nak buat nescafe kat pantry. Tapi kaki dengan selamba melangkah ke toilet. Bila sampai toilet, 'la.... Aku nak buat nescafe pekejadahnya dalam toilet ni.' Kaki melangkah pulak ke pantry.
3. Anak ada tiga. Nak panggil Iffan terpanggil Iman. Nak panggil Ian terpanggil Iffan. Nak panggil Iman terpanggil Ian. Pening kepala asik tersalah sebut nama anak sendiri. Nasib baik tak tersalah panggil nama husband dengan nama Aaron Aziz.
4. Bila nak buka application untuk buat kerja dipejabat, masukkan username dan pasword macam biasa. Tapi pagi ni dah sepulu kali masukkan username dan password tapi reject. Last-last baru perasan, rupanya termasukkan username dan password facebook. Patutlah kena reject. Kesian pc kena maki dalam hati.
5. Mengambil masa lebih satu jam nak bersiap. Pakaian memang vouge habis. Muka dah siap di make up kan sampai perasan nampak macam Neealofa. Minyak wangi dah sembur, sampai dua jenis sekaligus. Cun habis dah ni. Bila dah sampai di destinasi tujuan, baru perasan...'MasyaAllah. Aku pakai seliar jepun je.' Oleh kerana tergesa-gesa nak keluar tadi tak perasan kaki cuma menyarungkan selipar jepun je.
Kesimpulannya, msred memang dah layak pergi jumpa pakar anti penuaan. Sekian.

April 06, 2012

GAMBAR KITA TANGGUNGJAWAB KITA

Assalamualaikum.....

Suka upload gambar? Kebanyakan kita suka upload gambar di laman sosial kan? Msred pun ada juga upload gambar sendiri di akaun laman sosial msred. Tak banyak tapi ada.

Ada banyak risiko negatif kalau kita banyak sangat upload gambar kita di laman sosial.

Dua risiko yang merunsingkan msred adalah risiko gambar dicuri dan di superimpose kan jadi gambar tak elok lepas tu siap diedarkan pulak. Dan satu lagi risiko kalau gambar kita itu membuatkan pemerhati lelaki membayangkan yang tak sepatutnya bila melihat gambar kita itu. Even gambar kita menutup aurat pun lelaki kalau tengok boleh membayangkan macam-macam.

Mereka berdosa, kita pun dapat share free saja.

Ada juga yang upload gambar menutup aurat dengan sempurna dengan alasan agar dapat mempengaruhi wanita lain menutup aurat dengan sempurna seperti mereka.

Niat itu baik. Persoalannya, macamana kalau kesan negatif dari gambar itu lebih banyak dari kesan positif yang kita harapkan? Macamana kalau lebih ramai yang menyalahgunakan gambar kita itu daripada yang mendapat hidayah untuk menutup aurat dengan sempurna seperti yang kita harapkan?

Nasihat yang lebih arif, elakkan terlampau banyak upload gambar di laman sosial dan elakkan upload gambar yang tak sesuai contohnya gambar dengan aksi manja yang senang nak disalahgunakan.

Salam Jumaat.

Published with Blogger-droid v2.0.4

April 05, 2012

KISAH GAMBAR WORDLESS WEDNESDAY

Assalamualaikum....

Semalam hari rabu. Wordless. Memang wordless. Msred cuma update entry wordless wednesday sahaja semalam. Entry kat bawah tu.

Ya, gambar cincin tu. Itu gambar cincin pemberian mr bf pada msred enam tahun dulu. Cincin sebagai tanda yang msred sudah dinikahi olehnya. Bermakna kan? Penting kan?

Sangat penting.

Tapi hari Selasa lepas balik kerja msred dapati cincin kesayangan msred ini tiada dijari msred. Rasa terhenti degupan jantung msred. Sekejap je lah. Kalau lama lain pulak ceritanya.

Habis satu rumah msred cari. Tak jumpa. Hati kata mungkin jatuh kat pejabat. Msred tak bagitahu mr bf. Takut dia marah ke, merajuk ke. Susah pulak.

Esok paginya, hari Rabu msred sengaja keluar pergi pejabat awal. Pukul tujuh dah keluar. Nak sampai pejabat awal. Kalau cincin tu tercicir di pejabat, ada harapanlah jumpa balik. Petang Selasa tu msred orang yang last sekali keluar pejabat. Kalau msred sampai awal, boleh cari cincin tu sebelum orang lain sampai.

Tapi syukur. Jumpa dah cincin kesayangan msred ni. Tapi bukan dekat pejabat. Jumpa kat dalam kereta, dekat belah bawah, lantai driver seat. Nasib baik jumpa, kalau tak menjawablah dgn mr bf.

Note : Sampai sekarang fikir macamana cincin tu boleh tertanggal dari jari msred dan msred tak sedar langsung. Bukannya longgar pun.

Published with Blogger-droid v2.0.4

April 04, 2012

WORDLESS WEDNESDAY


Assalamualaikum...

Published with Blogger-droid v2.0.4

April 03, 2012

WAHAI SI PENYIMPAN RAHSIA

Assalamualaikum.....
Rahsia. Rasanya, kita semua ada rahsia. Bezanya cuma besar ke kecil. Kalau terbuka rahsia itu, 'mati' ke tak 'mati'. Tanggungjawab nak menjaga rahsia ini berat. Kadang-kadang, kita sebagai Si Penyimpan Rahsia ini gagal menjaga rahsia dengan baik. Samaada sengaja atau tidak sengaja membocorkan rahsia.

Kalau Si Penyimpan Rahsia itu kita tahu memang dengan sengaja membocorkan rahsia, wajarlah agaknya kita menghukum dia. Tapi kalau Si Penyimpan Rahsia itu, memang kita yakin tidak sengaja membocorkan rahsia kita, wajarkah kita sebagai Pemilik Rahsia tersebut menghukum Si Penyimpan rahsia itu?

Kalau rahsia yang dibocorkan kecil sahaja, mungkin kita boleh memaafkan dia. Tapi kalau rahsianya besar, wajarkah kita menghukum dia? Kalau kita berkeputusan untuk menghukum dia, apakah bentuk hukuman yang patut kita beri pada dia?

Hati-hati memilih bentuk hukuman. Dan pastikan niat kita nak menghukum dia bukan kerana dendam, tetapi kerana nak dia sedar akibat perbuatan dia membocorkan rahsia itu dan kita nak jangan mengulangi kesilapan serupa. Berhati-hati jaga tanggungjawab menyimpan rahsia seseorang.

Note : Kalau diberi pilihan, msred lebih suka mengelak daripada terpaksa menyimpan rahsia sesiapa pun. Takut mulut terlepas cakap, membocorkan rahsia tanpa niat.

April 02, 2012

BOY VS PINK


Assalamualaikum.....

Kesian Iffan. Semalam petang Iffan main basikal, tereksiden sikit. Luka kaki dia, sikit saja kat ibu jari kaki. Tapi pedih jugalah kalau kena air.

Pagi tadi msred sibuklah mencari handsplast. Jumpalah stok lama. Nak letak dekat luka Iffan. Sekali buka kaler pink. Hahaha....

Iffan tanya, mama. Pink kan untuk gegurl? Msred kata. Laki pun buleh pakai pink. Cute ni.

Msred menggunakan kepakaran psychology msred untuk memaksa Iffan pakai juga handsplast tu. Berjaya. Ini lah hasilnya. Siap ada gambar barbie lagi.

Published with Blogger-droid v2.0.4
Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno