July 12, 2012

TIPS PAKAI PERFUME

Assalamualaikum.....

Kebanyakan dari kita, terutamanya perempuan suka dengan wangian. Suka pakai perfume kan? Untuk self confidence, self esteem, basically untuk kepuasan diri sendiri.

Ada yang rajin bawak perfume dalam beg bila keluar, senang nak reapply. Ada yang tak rajin nak bawa keluar. Msred malas sikit nak bawa keluar, menambahkan barang dalam beg saja.





So, ini cara msred nak make sure wangiannya kekal lama. Msred suka, kalau ada duit lebih, beli fragrance set yang ada perfume, bath gel, lotion dalam bau yang sama.

Pakai semua bila nak keluar. Mandi pakai bath gel dalam set itu, bila dah mandi, sebelum pakai baju pakai lotion dari set yang sama juga. Bila lotion tu dah meresap, pakai perfume dekat badan.

Lepas pakai baju, kadang-kadang msred sembur dekat baju juga. Kadang-kadang tak. Tapi paling msred suka sembur dekat rambut ( bagi yang free hair saja). Kalau sembur dekat rambut, bau dia tahan paling lama. Sampai esok pagi pun ada lagi bau, kalau tak basuh rambut la.

Kalau yang suka sembur dekat pulse point (pusat nadi) macam pergelangan tangan dan leher, lepas sembur jangan gosok. Biar dia kering sendiri. Kalau kita gosok kita rosakkan bau asal dia.

Kalau msred guna cara ini, memang baunya akan tahan lebih lama kalau dibandingkan dengan kalau pakai perfume sahaja.



Davidoff Cool Water, favorite perfume msred. Bau dia lembut dan romantik. Sesuai nak pergi dating dengan husband.

Tips : Kita semua ada body odor sendiri yang unik. Bila nak beli perfume, beli bau yang sesuai dengan kita, yang mix well dengan our unique body odor. Jangan beli yang sesuai dengan orang lain, tak semestinya sesuai dengan kita.

Tips 2 : Perfume EDT sesuai sembur dekat baju, EDP lebih sesuai sembur dekat badan.

- Posted using BlogPress from my iPad

28 comments:

Nyue said...

nyue pon cam msred xsuka bw perfume dlm beg..sembur time nak kuar je...ble kat luar, xkisah dh bau ke x..ehehehhe

mama maman aka yana said...

kita pakai ikut wangi bg kita jew.. hehehe

aizamia3 said...

kalau pagi bila dalam lift kat office, ada masa terpaksa menahan nafas sebab terlampau wangi smpai pening kepala.. hidung dorang takde sensor kepakai minyak wangi terlebih wangi..?

Boni JLL3 said...

patutlah kaum2 wanita ni wangi2 je

cik najihah said...

sy pakai minyak wangi cap avon je kak..
ikut dan je pakai hhu
janji wangi

Cikpuan rara said...

xrosak ke rambut kalau spry kat rambut.rara preggy ni x leh nk bau pepium sgt.nk muntah.

azizah :) said...

selalu memang sembut kat pergelangan tangan.. pastu sembur kat baju gak.. perfume guna cap avon o cosway..hee

QueeN TerataI said...

kdg2 je pakai minyak wangi ni. hehehe tp tula kalau dlm lif tu kdg2 smp kena tutup hidung sbb minyak wangi bukan main kuat lg baunye.. aduii pening! hehehe

saffiya_aleesya @ echa said...

wahhh thanks yer kak..info yang bagus ni..

Rawlins byRawlins said...

Thanks for the tips

I suka gosok lepas pakai kat pulse spot

Now I know how to make my perfume last

Thanks

~Sweet Honesty~ said...

sweety sembur kt leher n pergelangan tgn.. agk thn juga la baunya

Cik Muda said...

okey... baiklah, ikot kata msred pas ni..huhuhu~

maszull said...

assalamualaikum msred....info yang menarik ni boleh dipraktikkan...:)

✿Lady Ainaa✿ said...

Ena suka guna colonge je... guna yang body shop punya.. lgpun ena nie tak suka bau minyak wangy menyerlah sangat... hehehe... sembur dekat rambut??? wow?? first time dengar.. nk try la... thanks for sharing the info

Syafiq said...

nice blog..
senang2 lawatla ye..
http://www.duniakiesya.blogspot.com

Mieya Atiera said...

Kalau Mieya pakai perfume sekadar untuk dibau sendiri je. hikhik

Byw, Nice post sis !

nanad said...

selalu gosok2 lepas sembur kt pergelangan tgn..huhu..btw, thanks for the tips ^_^

teratak hati said...

tak suka pakai perfume..hee..

..cik gugu.. said...

berguna n3 nih ..

Nurlyla said...

wah, bnyak jga stepnye ye..

LubLy said...

lebly ske bau yg manis..mcm BS

izz iizza said...

owhh camtu ker tipsnya..pasni kena beli satu set juga lah..:)

Wanieys said...

wani sembur dekat pergelangan tangan dengan leher dgn baju sekali hahhaa...tahan bau wangi tuh

ainraus said...

sis buat ain belek koleksi perfume.
dah lama tak tambah koleksi. wink3.

AmyZana said...

sye keluar umah pakai bedak je. lol ~.~

Nurrul said...

Nurrul boleh masuk wangian dari Body Shop -apple blossom dng one drop no 7 warna hijau aje. :)

Wen said...

wah baru je tau sebenarnye hehehe

penjual perfume said...

Wah...sy ad jual perfume n set perfume original.blh bg best price. Jom tgk blog sy http://ilhamdeparfum.blogspot.com

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno