July 24, 2012

HIKMAH KEMAAFAN

Assalamualaikum....

Orang yang mampu memelihara kemarahan dan bersabar dengan segala perbuatan buruk orang lain terhadap dirinya akan mendapat ganjaran istimewa dari Allah sepertimana firman Nya yang bermaksud :

" Dan balasan sesuatu kejahatan ialah kejahatan yang setimpal. Tetapi sesiapa yang memaafkan dan berbuat baik ( kepada orang yang berbuat jahat ) maka pahalanya daripada Allah. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang yang zalim." ( Surah al-Syura 42:40).


Memberi maaf sebenarnya tindakan bijak yang dilakukan untuk diri kita sendiri. Ia memberi manfaat yang besar kepada diri sendiri terutamanya manfaat kesihatan dan kesejahteraan.


Kita telah membebaskan diri dari bebanan perasaan yang menghalang untuk bertindak secara positif. Orang yang bersifat pemaaf selalu berada dalam keadaan tenang.

Hanya orang yang kuat yang mampu memaafkan orang lain mahupun diri sendiri. Bak kata Mahatma Ghandi, " Orang lemah tidak memberi maaf. Sifat pemaaf adalah daripada orang yang kuat."

Di petik dari artikel Tenangkan Jiwamu dengan Kemaafan, Solusi isu 46.

- Posted using BlogPress from my iPad

23 comments:

maszull said...

assalamualaikum msred...menarik ni..:)

Anum said...

menarik2

Wanieys said...

nice entry ni msred :)

izz iizza said...

InsyaAllah akan cuba kearah itu..

Rizal Sadiman said...

entry yang menarik.
Kita sesama manusia mmg kena saling bermaafan..buat apa ka gaduh2 kan..?

Manusia sekarang nak maafkn org pun susah padahal dia fkir tak yg Baginda SAW yg paling mulia tu pun boleh maafkn umatnya. Kita? kita ni hanya manusia akhir zamn yg penuh dgn ujian.

Mmg sunnah Baginda & alQuran saja yg jd panduan. kalau itu pun kita tak nak ikut, habislah hancur iman& akhlak.

anyway..minta jasa baik join & promote contets rizal http://igossiprizal.blogspot.com/2012/07/igive-pashmina-for-raya.html

LubLy said...

"aku maafkan kamu.."..(tetibenyanyiplaklebly)

mama maman aka yana said...

nice info... mekasih kongsikan.. :-)

Iffah Afeefah said...

iffh ske memaafkn sbb tau diri tak smpurna

Juliet_iRa~" said...

hari2 ira maafkan org lain sblm tidur..

hati pon tenang,..kan kak :)

aReLaN said...

kak red, saya minta maaf ye kalau ada salah silap.hehehe

Mishter Izwän said...

nice one, so msred kena la sentiasa maafkan org lain

Yumida said...

betul tu..kena di praktikkan...spy mendisiplinkan diri memaafkan org...sungguh tenang org yg pemaaf kan...cam my mom..baiknye hati dia

Boni Kacak said...

saya maafkan msred..hahha...tiba2 je

nuyui a.k.a miss YUI said...

btol tu.. sy minta maaf ye kak..

MizzTina said...

sbb tu sy selalu ckp "maaf" smpi kwn sy menyampah.. dia kata, xde salah xyah mnta maaf..

Ann Ishak said...

memaafkan lebih tenang dari setenang air di lautan :)

ainraus said...

kadang-kadang ain cuba memaafkan dgn ikhlas. tapi. :(

ada some part yang susah kita nak lupakan and let go.

aimie amalina said...

macam sng ckp, "aku maafkan kau"..

tapi x semudahnya nak tunaikannye..

izz iizza said...

sedihnya bila x mampu nak memaafkan seseorang..:)

AmyZana said...

sye bukan org yg kuat :')

AmyZana said...

sye bukan org yg kuat :')

AmyZana said...
This comment has been removed by the author.
.izzati liyana. said...

menutur kemaafan amat mudah. namun untuk memaafkan? memang mulia orang yang mampu memaafkan ni. namun, orang yg meminta maaf tu kenalah disertakan dengan taubat. bukan saja-saja minta maaf pastu buat lagi.

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno