July 17, 2012

DIET YANG GAGAL

Assalamualaikum......

Pada sesiapa yang selalu berkunjung ke blog msred mungkin tahu yang I am addicted to food. Suka sangat makan. Lepas tu pulak, perut ni kejap-kejap lapar. Baru makan sejam lepas dah lapar balik. Thanks God msred bukannya makan dalam kuantiti yang banyak. Msred jenis bila makan cepat kenyang, tapi the problem is, cepat lapar balik.

Ditambah dengan situasi akibat pembangunan pesat di Malaysia, negara kita ini terdapat sangat banyak kedai makan. Macam-macam jenis ada. Malaysia antara negara yang pendudukya memang sangat suka makan, termasuk msred.

Dua faktor ini menyebabkan usaha msred nak diet dan kawal pemakanan memang tak pernah berjaya dari dulu sampai sekarang.



Even time bulan puasa. Kebanyakan orang lain bulan Ramadhan berat turun tapi msred either mantain je berat atau naik. Tak tahulah macamana nak kurangkan nafsu makan ni. Penat nak melayan.




Lagi 3 hari, InsyaAllah kita akan berpuasa. Berjumpa semula Ramadhan. Alhamdulillah. Sekarang ini, ada kawan-kawan kata, dia orang sedang practice puasa. Ada yang skip lunch, ada yang skip dinner. Terpulanglah. Janji Ramadhan kita kali ini kita cuba jalankan sebaik mungkin seperti yang DIA mahu, insyaAllah.

- Posted using BlogPress from my iPad

29 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

Samela..diet ke laut sudahhh...

LubLy said...

haha..akak bela saka yek!

•♥ Myra ♥• said...

huhuhu..sama la kite..sama la kite..huhu..nangesss :(

Cik Puan Rara said...

xsbr nk puasa~

Boni Kacak said...

tapi saya tgk msred tak gemuk pun..

Mrs Ledibet said...

takpe selagi ada selera makan kte makan..hahah abaikan diet yg kte laut tu seperti kte hehe

nuyui a.k.a miss YUI said...

ololo..samala kt kak..huhu.

mama maman aka yana said...

mama buat puasa isnin khamis... hehe.. dan masih berharap dpt turun byk berat masa puasa thn nih... insyaallah :-)

Adylia Qarissa said...

puasa dah tak lama..pasti berat badan susut :)

faraherda. razalan said...

Jgn down sbb berat bdn tak turun. Lagipun, ape kurangnya klu berat badan lebih sikit. Heheheh...Apa yg penting, kesihatan tu dijaga.

Have a nice day!

nurfauzi said...

Saya mengikuti blog saifulislam.com. Penulisnya Ustaz HAsrizal, berjaya menurunkan berat badan sebanyak 36kg dalam masa 3 bulan tanpa, produk diet. (berat lebih 100kg dulu)

Apa yang dilakukan cuma mendapatkan consultation daripada doktor dan pakar pemakanan...

Kata beliau, kunci utamanya ialah will power...kena lawan nafsu...itu cabaan paling besar...

Eden pun masih kurang will power nak menguruskan badan ni. kalah dengan nasik..

izz iizza said...

suka makan juga..:)

dyabunga said...

dya pun xreti nk diet..haha

Wanieys said...

wani klu nk diet tak penahnya jadi hihihi...jd mkn jer la

faridah nazurah said...

saya tak pernah berdiet. sy makan dlm kuantiti yg banyak dan kerap mkn. tp masalahnya berat sy susah nak naik.. tetap xpernah cecah 45kg.. klau naik pun takat 43 kg je.

Acik Erna said...

msred acik pun sama..masak dan makan..memang hobi acik

cik yuyu said...

samalah ngn yuyu.. cakap je nk diet!! tp hareemmm.. hahahaa...

Aziela said...

Lain pulak dengan kita. Hubby kita paksa kita makan banyak2 ...uwaaa...!!

ennie ramlan said...

same ler msred.....
diet saya pun selalu terbabas....
gegege

IntaNBerliaN said...

susah jugak nk diet kan...

cik nana said...

saye tak pernah diet. hiew hiew. bedal je semuaaa. haaa

Knor said...

kita pun tak pernah berdiet..tapi perut ni..tangki jenis kecik kut...

Nurrul said...

Nurrul senang aje nak diet.. niat puasa.. dan berpuasa.. Insya'Allah mampu berdiet.. kerana puasa adalah diet yg terbaik ! :D

aReLaN said...

sama la kita kak red. susah betul nak diet.pantang nampak makanan sedap.pantang perut lapar mula la mentekedarah.waaaaaaaaa

aReLaN said...

sama la kita kak red. susah betul nak diet.pantang nampak makanan sedap.pantang perut lapar mula la mentekedarah.waaaaaaaaa

nanad said...

selamat berpuasa msred ^_^

anismelon said...

ramai yg wat entry diet diet nie lately..anis diet dalam mimpi..weee

Hanis MY said...

tapi msred nampak menten je...

ainraus said...

selamat berpuasa sis! yeay! 2 hari lagi nak puasa. :)

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno