June 29, 2012

TIDAK PERNAH JEMU

Assalamualaikum....

Salam Jumaat.

Sedar tak sedar, rupanya dah beribu-ribu kali kita solat. Beribu-ribu kali juga kita renew (perbaharui) shahadah kita. Malah berbilan-bulan atau mungkin sudah bertahun-tahun kita berpuasa (jumlah puasa wajib atau sunat seanjang hidup). Ada sesetengahnya yang sudah berkali-kali mengerjakan umrah atau naik haji.

Seandainya kita fokus kepada solat, setiap hari paling tidak kita akan rukuk 17 kali, 34 kali sujud, lima kali mengangkat takbiratulihram dan memberi salam. Bukan itu saja, malah kita mengulangi bacaan Al-Fatihah sebanyak 17 kali, bertakbir hampir seratus kali, malah banyak lagi bacaan lain yang dibaca berulangkali dan tidak pernah berubah.

Pernah kah kita jemu dengan semua itu? Pernahkah jemu membaca surah dan ayat al-Quran yang sama? Pernahkah jemubertawaf dan menunaikan pelbagai rukun haji dan umrah yang lain? Tidak ernah kan?

Hakikatnya ibadah itu makanan roh yang amat diperlukan dari semasa ke semasa. Makin dikerjakan ibadah wajib, maka terasa lazatnya. Malah mungkin makin "ketagih".

Ibadah tidak pernah menjemukan. Yang jemu hanyalah hati yang kian jauh daripada ahmat Allah s.w.t. Yang jemu hanyalah hati yang terlalu mencintai dunia.

Solusi isu 42

- Posted using BlogPress from my iPad

20 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

nice ~

pok amai-amai said...

=D

LubLy said...

rindu nak bertawaf lg..erm

QueeN TerataI said...

benar! hati je yg selalu jemu..

Chekgu Azrine said...

like 1 juta kali..

AmyZana said...

Tak. Saya x pernah jemu :)

Rawlins byRawlins said...

Santapan jiwa di pagi Jumaat
Terima kasih atas perkongsian

aizamia3 said...

perkongsian yang menarik..

PariPariPutih said...

Alhamdulillah thanks for sharing and thanks for reminding me yg mudah juga lupa ada ketikanya ^^

Anum said...

perkongsian yg baik

Cikpuan rara said...

saya xpernah jemu untuk mengadap Allah.alhamdulillah.

Nyue said...

nice entry ni akak :)

teratak hati said...

tak pernah jemu..tak terpikir pulak kiraan tu..betul lah kan..

Myra Jay said...

Untuk mendekatkan diri pada Allah kitA takkan pernah rasa jemu... ;)

Nice sharing :D

eintan nurfuzie said...

mm...kadang2 trasa gak.. tp cpt2 istifar..

p/s : namabagi keta2ciken mengikut rupa dan warna heheheh
jom undi cik en..header eintan nurfuzie tu ye..
http://jiacreatifelt.blogspot.com/2012/06/segmen-dari-jiakreatifelt-header-dulu_26.html

Wanieys said...

takkan pernah jemu kerana Allah S.W.T :)...nice entry

maszull said...

assalamualaikum msred....menarik sungguh info ini...:)

siti kektus said...

tak kan pernah jemu untuk sentiasa dekat dengannya :D

Iffah Afeefah said...

terbaikla kak entry y ni

Nurrul said...

Betul jugak kan.. Nurrul memang tak jemu menunaikannya.. tapi bila tinggal kan tuh.. rasa tak tentu arah hidup...

*betul memang ibadah mknan roh.. untuk mnecegah perkara mungkar.. :)

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno