June 13, 2012

CAN WE SURVIVE A BREAK UP

You have been together for 3 years or 10 years? 15? Now, time to call it off. How are you gonna do it?
It is not easy. Bila kita dah bersama dengan seseorang untuk satu tempoh yang lama, like more then 10 years, bila terpaksa berpisah, pasti sangat susah nak move on. Even ada yang tak boleh terima hakikat hubungan yang sudah terbina bertahun-tahun terpaksa ditamatkan. Kalau hati tak terima dan tak percaya yang dia dah tinggalkan kita, macamana nak move on? Macamana nak teruskan hidup sendirian tanpa dia?
Dah bertahun-tahun berdua, suddenly you are alone. Semua benda kena buat sendiri. Dia tak ada dah. Every momment your mind will be on him, thinking of him and play with the 'what if' question on and on. Pergi sini teringat dia, buat itu teringat dia, dengar lagu ini teringat dia. When that kind of things keep happening in your life, how can you forget him? When in your head full with memories of you and him, how can you forget about him and move on? Erase all the memories of him? Kalaulah boleh.
Ramai diantara kita yang mengalami perpisahan begini. Most of them manage to move on, finally. It is not easy, but you can do it. There is always a way. Dont worry. But it takes time. Berapa lama? Bergantung pada individu dan banyak perkara lain. Kekuatan kita, support from friends and family and maybe how he left.
Easy said then done. I know. If you need time to cry, then take your time. No rush. Cry your heart out. When you are done, learn how to smile again. Even if you have to fake it at first. Its ok, its the beginning. Along the way, change that fake smile to a real one. Everyone else know you can do it even if you dont.
Kamu yang baru putus cinta dan rasa macam nak mati frust tak tahu macamana nak survive this, dont worry. One sweet day pasti kamu akan mampu tersenyum sahaja bila teringat kan dia. No more tears and sad night alone. No more fake smile. How to reach there? I cant tell you how. The only thing I can tell you is, there is always a way that only you can finally see it. Go find it. As long as you yourself want to find the way, then you will find it. You will.

33 comments:

Nyamuk Terbang said...

kiter dlu msa mula2 break up mmg truk sgt rsa....sbb dh 3thun..tpi bila dh lma2...ad kwn2 plak bg smngat..bru rsa ok

pok amai-amai said...

Sy pnh gila sbb putus cinta. Sy dgn dia selama 4 thn. Tp kini bila dikenang balik, BODOHNYA AKU. Bagi sy, putus cinta di luar ikatan perkahwinan itu sbnrnya tiada apa2.

Cik Asma BLuppy said...

pedihhnyee hati.... T__T

Zul Fattah said...

perasaan pedih hati itu mesti ada.. rindu yg tak boleh nak expalin kat org lain pun ada.. cuma yg mlaluinya dapat merasa sakit rindu

..cik gugu.. said...

ska n3 ni !!

Iffah Afeefah said...

erm kalau la sng bgai dikata

lg2 kalau y dah kawen

Iffah Afeefah said...

erm kalau la sng bgai dikata

lg2 kalau y dah kawen

maszull said...

assalamualaikum msred....walaupun pedih di hati hidup haruslah diteruskan...:)

QueeN TerataI said...

walau apa pun yg berlaku kan.. kena lah kuat kenalah lupakan dan teruskan kehidupan mmg payah tp memerlukan kuatan serta semangat dan jiwa yg kental selebihnya berdoalah.. minta petunjuk dr Allah.. Allah kan sentiasa ada di sisi kita.

lieynanilaz said...

walau sakit tapi kena bangkit!!..

Cik Pulau said...

mula2 mmg frust.. tapi da lama2 tu mesti okey... pastu mesti kta akan rasa bersyukur... hee~

Nurrul said...

Life must be go on , satu jek kalau dah bersama lama2 then berpisah.. Nurrul just frust sebb ikatan yg terjalin akan terus terhenti...

*Can't be my friends with ? Moment yg paling sedih :/

♥e'in♥ said...

kite tak dapat bayangkan lau kite kena situasi macam nie.. hmmmmmmmmmm

cik najihah said...

masa yg akan selesaikan semuanya..
:)

aReLaN said...

bila putus cinta, kembali la pada-NYA sebab DIA sentiasa ada untuk kita.hehehe

♥ sitifarhana ♥ said...

sy bru break with my exboyfee 2 bulan lepas..tp tu la,smpi skrg stil tak bole lupe sbb da 3 taun dgn die..tp nak buat cmne,buat2 hepi jela,sng..hikhik

Camy Alya said...

putus cinta tu menyedihkann. sobs

Encik Zaharin said...

anggap je dia bukan terbaik dan bukan yg tepat buat diri anda, kata2 memujuk hati..

aizamia3 said...

insyaAllah.. moga yang ini kekal bahagia hingga ke akhir hayat..

nuyui a.k.a miss YUI said...

moga kuat utk hadapi dugaan sebegitu.

MizzTina said...

permulaan fasa break up ni mmg dasat.. rs pts asa.. tp lama², redha..

izamin said...

kawan2 selalu kasi semngat dekat fizah bila sedih :)

IntaNBerliaN said...

ketika putus cinta.. beria menangis tp bila dah kawen ingat balik yg kita beria menangis tu... senyum sorg2 dibuatnya... hehhe

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Sesuatu yg berlaku tu pasti ada hikmahnye..
pasti ada yg lebih baik menanti..^^

LubLy said...

bkn sng nak bdiri kembali..tp pcaya la ada pelangi selepas petir bdentum di langit..

eintan nurfuzie said...

kena byk bagi masa tuk hati kan?

Wanieys said...

memang perit tp hidup kena teruskan :)

fazrulnoor said...

dgn ini saya istihar.. agree

Gen2Merah said...

Semoga sgalanya d pmudahkan

aimie amalina said...

susahh
tapi insyaAllah mesti boleh
sebab pegang dengan takdir yg terbaik utk kita
mesti sgt2 perlu kuatkan diri :)

Nyue said...

perit xde ayat nk dinyatakan..ada hikmah sebalinya...

fazrulnoor said...

hebatnya penulisan

Hidayah Bach said...

huurrmmm..
bebetul tarik nafas panjang dan hembus baca entry ini.

:D

dayah tak pernah terpikir isu ini.
mungkin sbb dayah berharap akan bersama dia hingga akhir hayat.

sekarang pun masih tak mau fikir what should i do if it ever happen

dayah mungkin akan masuk kategori tak boleh terima kenyataan itu..
hehe..

but i will always keep on praying for the love between me and him last forever.

:D

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno