June 05, 2012

BIBIR LEBAM

Assalamualaikum.....
Dua tiga hari ni macam kurang best. Ada ulser menyinggah kat bibir. Orang lain ulser naik kat bibir dalam tapi msred naik kat belah luar. Dah lah sakit, huduh plak tu. Semalam officemate cakap letak garam. Maka semalam lepas gosok gigi sebelum tidur tu bubuh lah garam kat ulser tu. Nak tahu rasanya cam ne tryla letak garam kat luka sendiri. Sangatlah tak tahannya.
Esok pagi bila bangun, ulser tu nampak dah kering sikit tapi jadi hitam pulak. Dah rupa macam kena tumbuk je kat bibir tu. Sakit kurang sikitlah. Nak try ubat kat farmasi tu malas sebab msred memang dari dulu tak suka segala jenis ubat.
Ada tak petua nak hilangkan ulser ni, yang tak menyakitkan?
Ignore muka pucat tak mekap....
Note : Tangan gatal asik nak pegang je ulser tu.
Note lagi : Banyak benda takleh atau susah nak buat kalau ada ulser kat bibir.

35 comments:

Izara4eva™ said...

ulser ? da lama xkena.. slalu kena minum air byk2..

cik fadh said...

jarang org ulser kt luar kn msred..ermm sbb jarang tgok, fadh pown tatau petua yg baik..

Anum said...

kumur air garam

hotbabes said...

g klinik minta oral aid.. kejap n cepat je baik.. ;)

Boni JLL3 said...

minum air suam banyak2.. n pergi klinik

Iffah Afeefah said...

bonjela

kesan lambat

kalau garam

pedih

tapi cpt skit kesannye

ikaa sharin said...

get well soon sis :)

#err , maap . gua terfollow blog ohsem lu .

eintan nurfuzie said...

rajin minum air ok...sme la ngn cik en...

Deqla manjew said...

ulser kat luar? selalu kat dlm je kan..hihi...muka x mekap pun cantik!! :)

nuyui a.k.a miss YUI said...

alahai,ciannya.

Cikpuan rara said...

aduhhh sakit nya.selalu yg saya tahu minum air banyak2 je.

teratak hati said...

kesiannya..hilang selera makan kot..letak la ubat bonjela tu..sejuk je letak ubat tu,hilang rasa sakit..

MAY said...

eh..pesal muke spt agk temmm?sll nmpk mcm slim je?ber temm ke?

lieynanilaz said...

saya pula kena ulser dalam mulut...adoi seksa beb..

Yumida said...

kena byk minum air putih...klo kita letak colgate..baru lega sikit sakitnya..ubatnya leh try bonjela

kocix! said...

tuudiaa kak misred kite! cun!
nmpk sexy ade ulser kat bibir.hek3

peace2!!

Badrina Ibtisam said...

Saya tk tahulh.. Sbb saya bila sakit je saya terus jmpa dctor. Apa kata msred jumpa dctor je..k? :')

Jgn lupa mnum air masak bbnyak!

Shaofie said...

Handbag Online? Jom shopping disini >> https://www.facebook.com/media/set/?set=a.3938824466167.2170914.1146549506&type=3

PM saya untuk pembelian!

CikMai said...

eh jangan pegang2 ulser...bacteriaaa merebak nty...

Cik Lia Lomi said...

mesti sangat tak best kan???.. Lia dari dulu tak suka ubat..heeeeee

Cik Pulau said...

tak suka naik ulser. huuuu~

Mizz ErMa said...

kesiannye tuan belog..hik3, sy biasa kena kt dalam bibir, sakitnya tu xyah cakap lah kan..kalo petua pulak, banyakkan minum air masak jela kot? hehe

ieda said...

ubuh garam tuu dah ok dik .. biarkan aje .. lepas nie mimum air banyak2 dik .. kurang air tuu jadi gituu ;)

M Fizan said...

huhu. sama la. geram ulser tu ada. asyik nak usik. letak garam memang sakit. tapi yang pahit tu ubat. yang manis tu racun :)

LubLy said...

biarkan..jgn wat pape..wuuu

aReLaN said...

tak pernah kena ulser.hmmm...papepon, jaga diri ye.ikut la mana2 petua yang baik untuk ulser tu.

Cik Yatt said...

sakitnyeee... yatt jrang kene ulser ni.. klu kene pon tak teruk lah.

Nurrul said...

Nurrul kalau ulser letak garam.. hehe.. :)
tapi pedih sikit.. lepas tuh rasa kebas2 hilang sikit rasa gatal.

QueeN TerataI said...

cuba amik ais tekapkan kat ulser tu :)

MizzTina said...

kak..buh garam.. siannya tgk

Nyue said...

better akak minum air bnyk2..if xok..better g klinik jumpe doktor..hope akak cepat sihat..

Nyue dtg gthu nyue " ON BlogWalking" dgn entry terbaru http://nyueyien.blogspot.com/2012/06/wordless-wednesday-15.html

Marya Yusof said...

As salam Ms red,

Cantik je tak pucat pun... Marya tak pernah kena ulser tp hubby selalu kena kat bah dlm... minum air byk2 :))

aizamia3 said...

cer try bonjela..
dalam masa yang sama kena banyak minum air masak..

NadNod said...

jarang tengok orang ada ulser kat luar. tp ape2 ubat pun memang memedihkan jugak. suka letak bonjela dulu. pedih kejap je. then dah okay

Khidhir said...

dulu saya selalu kena gak. Guna colgate mouthwash sebelum tido insyAllah berkesan

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno