June 27, 2012

BERFAEDAH ATAU SIA-SIA

Assalamualaikum....





Agak-agaknya, kalau dikira, berapa jam sehari kita betul-betul buat kerja kita? Most of us (yang bekerja) kerja 8 to 9 hours a day. Dari 8 9 jam tu, berapa jam did we actually do our work? Do what we suppose to do? Do what we have paid for to do?

Entahlah. Yang pastinya msred memang setiap hari tak cukup 9 jam. Manusia hanya boleh fokus buat sesuatu kerja untuk satu tempoh tertentu sahaja sebelum tahap tumpuan mula berkurangan. Biasanya manusia boleh fokus 30 minit hingga 1 jam.

Kalau dah tak fokus dah msred berhentilah sekejap buka FB ke blog ke atau bergosip 5 - 10 minit pas tu sambung kerja balik.

Boleh ke kita buat kerja 9 hours straight?

Note : Berhenti sekejap between work tak apa, tapi jangan melampau, bos msred cakap.

- Posted using BlogPress from my iPad

16 comments:

Cikpuan rara said...

rara ni.masuk keje,cek apa yg patut.then blog n fb je.hmm sbb keje mmg depan pc.so menyelit jelah kan.

Anum said...

anum rasa cukup kalau kt betul2 buat keja

Hafizi said...

Hai singgah sini.
http://fizivbullet.blogspot.com/

pok amai-amai said...

Utk kehidupan yg berkualiti, jgn terlalu mendesak diri dgn bekerja lebih dari 8 jam.

saffiya_aleesya @ echa said...

tipu laa kalau kata nak straight je bekerja..nak gak bg refresh otak tu kan..janji keje siap on time dan tak menyusahkan dan tak membebankan keje orang lain..

hairy said...

Xboleh..xkn ada org wat kja srr8 9jam...hehe

Bitt (doubleIS) said...

kalau dok tengok komputer straight mcm tu berjam2 perghhh habisss...tapi kalau kerja yg pelbagai straight 8jam-9jam konpem esok tidur tak mau bangun punya..akeekekke

aizamia3 said...

tak pernah lagi jumpa lagi yang kerja straight sampai 9 jam..

psstt: nak malu apa eh.. nak datang boleh aje.. ;) bak mai alamat emel.. ;)

Wanieys said...

wani xcukup pun..pantang free sikit tgk blog n fb la hihihi...ni pun tgh free ekekeke

QueeN TerataI said...

sambil buat keja sambil tu juga buka blog, buka FB.. yg penting keja jalan, keja siap.. kalau duk ngadap keja je rasanya boleh gila kot.. stress je sepanjang masa.. hehehe

Rosalia said...

hurm ssh jgk. manusia leh berthn smpi tgh hari je kot msuk ptg dh mula layu.

Myra Jay said...

Setuju...!! Berenti sekejap takpe, jangan sampai melampau kan ;)

Hidayah Bach said...

ekekeke...bos dayah tak kata apa langsung kecuali pandai2 u all la.
jangan sampai keje tak siap sudah..

jadi...pepandai bahagikan masa..
:D

maszull said...

assalamualaikummsred...betul tu kena relex jap baru sambung balik...:)

Dieyna said...

huhu masa itu berharga.. tau.. tapi serius tak pernah kira pasal masa yang berkualiti.... hehe

Nurrul said...

betul tuh.. tak salah kalau kita nak berehat sekejap.. semua manusia mcm tuh.. kalau bagi ke robot , mungkin ia akan bekerja 24 jam tanpa henti pun tapa..

*tapi kita manusia biasa.. :D

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno