June 14, 2012

BERAPA HARGA KEMAAFAN

Assalamualaikum.....

How much does it cost to get your forgiveness? Is it easy to get? Or depend on who was asking for it?
Mudah tak kita nak memaafkan orang yang buat salah dengan kita? Susah? Tengok keadaan? Wahtever you answer is or will be, be careful how to put a value to your forgiveness. Kalau pertama kali seseorang itu buat salah dengan kita then dia minta maaf, kita biasanya boleh maafkan dia. Tapi kalau kali ke dua, tiga? Kali kesepuluh? Salah yang sama pulak tu, should we forgive or not? Thats again is up to you to decide.


All I want to say is, there is a risk that if we keep on forgive his or her mistake, that that person will not appreciate your forgiveness anymore. Benda senang dapat kan, mana harganya. Ada ke harga kalau benda itu terlalu senang nak dapatkan.

First time dia buat silap, dia mesti bersungguh minta maaf dengan kita sebab takut kita tak maafkan dia dan tak nak kawan dengan dia lagi. Kali kedua dia buat, dia minta maaf, kita still maafkan walaupun this time take a little bit longger for us to forgive, but we still give it to him or her.

Kalau kali ke tiga, kali kesepuluh, rasanya dia masih bersungguh ke nak minta maaf? Kalau dia dah tahu yang kita mesti maafkan dia, ada lagi ke keikhlasan di hati dia nak kita maafkan dia or he or she just say it just for the sake of saying it.

Sama ada nak maafkan ke tidak, or how you want to give it, its all up to you. Just be careful not to overdo it so people will appreciate you forgiveness.



15 comments:

Anum said...

sekali dua boleh la
kalau dah lebih tue.. malas nak layan da

aizamia3 said...

tengok jugak atas sebab apa.. bukan semua kesilapan dengan mudah dia dapat kemaafan..

aimie amalina said...

sjak akhir2 ni kan kak
sy byk berdepan dgn org yg tye pasl maaf ni
hehehe

maseh kak
bgi idea :)

IntaNBerliaN said...

tgk ats apa kesalahn.. kdg2 tu ambik masa gak..

teratak hati said...

Klu smpi sepuluh kli buat slh tu mmg tk tau la nk kena maafkn ke tk..

maszull said...

assalamualaikum msred...betul tu kalau sekali dua boleh la diterima kalau dah banyak kali lain jadinya nanti...:)

LubLy said...

kalu lebih itu nama nye dh lebih-lebih kak..adoi aptb!!!

QueeN TerataI said...

kalau byk kali pun kita kena maafkan juga kan.. cuma kitalah yg perlu lbh berhati-hati

Nyamuk Terbang said...

bersikap pemaaf nie senang..hti kita pn senang..mnusia mna yg xbuat slap kn..kdg2 kita sndri pn nk org maafkan kita...

Iffah Afeefah said...

xde maaf bagimu

M Fizan said...

huhu. well, kalau sekali dua still boleh terima. sepuluh? no more, no more :)

Cikpuan rara said...

bila suami mintak maaf,susah nk kira harga nya.

Masya said...

kalau kesalahan yg sama.. mmg ssh nak maafkan kan.. lagi² kalau asyik salah jer.. ermmm....

ILA HonEyBuNNy said...

tengok keadaan jugak nak maafkan org kan..kalau dah lebih2...tiada maaf bagimu..ehhehe

Hidayah Bach said...

betul. perlu ada limit dalam beri kemaafan. tapi biasanya kita org perempuan nih lembut hati..

ramai yang kata mudah memaafkan tapi susah nak lupakan .

entahlah..

rasanya memang bergantung pada situasi dan pada individu.

:D

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno