June 08, 2012

ADAB MENEGUR

Assalamualaikum....
Islam telah menggariskan dalam membuat teguran, kita haruslah berhati-hati apatah lagi jika kita cuba bertindak sebagai ‘orang perantaraan’ bagi menjelaskan sesuatu perkara.

Tiga faktor yang digariskan oleh Islam boleh menjayakan sesuatu teguran itu ialah, pertama, tidak merendahkan ego orang yang ditegur, kedua mencari waktu yang tepat dan ketiga memahami kedudukan orang yang ditegur.

Hakikatnya, Islam memberi panduan yang jelas dalam kita memberi teguran dan bagaimana sikap kita apabila ditegur. Kita tidak harus melatah apatah lagi terlalu emosional sehingga menyebabkan kita melafazkan kata-kata yang tidak sepatutnya. Source
Terpanggil nak share petikan ini bila selalu sangat terlihat kebanyakan dari kita suka marah-marah orang kadangkala sampai memaki hamun terutamanya dilaman sosial. Kita kalau nak menegur kesalahan orang biarlah dengan niat baik dan cara yang betul barulah dia boleh berubah baik, insyaAllah.

15 comments:

maszull said...

assalamualaikum msred...betul tu nak menegur tu boleh tapi biarlah kena dgn gayanyakan jgn marah ikut suka hati nak berckp dan menulis pun ikut suka hati jer...:)

Iffah Afeefah said...

tgur cre baik

org lain de ati n prasaan gak

Boni JLL3 said...

err.. kalau memerli tu termasuk dalam kategori menegur ke?? konpius dah ni

pok amai-amai said...

Betul. Seeloknya biarlah tegur dgn baik. Tak moh org len pun ley dgr teguran kite pd seseorang tu. Takut t jadik malu ke...kan?

QueeN TerataI said...

BG qUEEN marah tu bkn menegur.. menegur perlu berhemah.. bkn dlm keadaan marah dsbg..

Cik Lia Lomi said...

Dah tegur cara baik tapi tak nak diterima.. Memang sakit hati..

CikMai said...

teguran yang berhikmah tu memang lebih menyentuh hati :)

K O R I E said...

KDG2 MAIN REDAH JEA TEGUR KEKAWAN
GRR.

Mizz ErMa said...

ha ah, betul tu..lg satu, make sure kita bukan jenis yg sama macam org yg nk ditegur sbb nnt org yg nk ditegur akan cakap, alah, die pon sama..hihi

Gen2Merah said...

ya saya setuju 100%... menegur biarlah berhemah... bukannya menjatuhkan air muka seseorang... Islam itu memang indah bila diamati garis panduan dan matlamatnya

cik najihah said...

setuju sgt kak..nk menegur biarlah beradb kn

cart kartika said...

tegurlah dengan cara yg berhemah.. btw, nice sharing dear..^^

anamizu kaito said...

aah betol3.. cik ana pon sokong.. ini kan kdg2 bile mrh org, habeh die sembur + canang smue kat fesbuk.. org yg xtau pon jd tau.. pstu kalo org yg di caci tu plak, kite kenal, ciannye la org tu kan kak..





luv,
cik ana

Zul Fattah said...

terguran itu kenalah berhemah.. baru btul..

ziraziz said...

kalau tegur tak berhemah, silap2 ada yg mkn penampar..

lately fb tu dh jd medium gosip/kutuk mengutuk/mengata di alaf baru.

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno