May 18, 2012

PANDUAN BERSOLEK

Assalamualaikum....
Perkara-perkara di bawah perlu diambil perhatian oleh setiap muslimah sebelum mengenakan sebarang solekan di wajah :
1. Bahan solekan yang digunakan halal dan tidak memudaratkan.
2. Bersolek bukan untuk tujuan menggoda, mendapat pujian lelaki atau menarik perhatian mereka, kecuali untuk tatapan suami sendiri.
3. Penggunaan pelembap bibir, losen muka, bedak dan seumpanya di luar rumah bertujuan untuk menjaga kesihatan kulit daripada kering, merekah dan lain-lain.
4. Tidak mengubah mana-mana bahagian anggota tuuh semulajadi (iaitu bukan kerana darurat atau keperluan kesihatan) seperti mencukur bulu kening dan lain-lain termasuk bertindik di lidah, bibir dan sebagainya.
5. Tidak mengambil khidmat jurusolek berlainan jantina dan bukan mahram.
6. Tidak mengenakan solekan yang tebal dan keterlaluan.
7. Tidak mendedahkan aurat seperti rambut yang sengaja dikeluarkan dibahagian depan atau dibahagian dada yang tidak ditutup sempurna untuk menampakkan perhiasan seperti rantai.
8. Tidak membazir dengan membeli alat solekan yang terlalu mahal walaupun berkemampuan semata-mata untuk menunjukkan kemegahan dan kelainan daripada orang lain.
9. Cara solekan hendaklah jauh daripada unsur-unsur yang bertentangan dengan akidah atau syariat (bacaan jampi serapah, memakai susuk dan seumpamanya).
Sumber : Solusi isu 43.

28 comments:

Nyamuk Terbang said...

kiter xsuka make-up..hehe

QueeN TerataI said...

sya jarang make up.. kalau ada pun pakai bedak dgn gincu aje... anyway mmg tips dan panduan yg bagus utk kita sbg wanita...

CIK MAY said...

hehe..i like makeup..tq for share...

*lame tak nmpk?tak hbs g bercuti?

hidayah said...

jarang make up..
nice info nih.
thanks sharing..
:)

ms teyn teyn said...

akan dipraktikkan bila nak bersolek time nak kawen nnt. hehehe .. nice info. like.

Ryu on ahsfantasy24.com said...

makeup nipis cangat cool :)

diana said...

sekarang ni ramai sangt jurusoleknya lelaki..
saya tengok ramai orang kurang kesah benda ni..

Gen2Merah said...

tengok macam lelaki, tak yah nak solek apa segala tu... ehehe.. hidup biarlah simple.. ehehe

aRa ❤ aFiq™ said...

nice kak.. ara suka make up tpi biasa2 jew.. :))

ainraus said...

thank you untuk peringatan penting ni kakak! :)

Boni JLL3 said...

tapi tu le masalahnya.. mak andam sekarang ramainya dimonopoli oleh golongan2 lelaki lembut. walaupun dorang lembut, tapi hukumnya dorang tetap bukan muhrim kan?

nurfauzi said...

haa..bab ni boleh juga dimasukkan dalam hal Tabarruj.

Tabarruj itu ialah.....
(sila google..letih nak jelaskan huhu)

teratak hati said...

malas nak bersolek beria-ria..sekarang nak kuar tepek bedak je cukup..

Badrina Ibtisam said...

Nice entry.. :)

rAIHan said...

nice sharing~

Mishter Izwän said...

ini utk popuan saje . huhu.
tp bc la jugak . mne la tahu nk jadi juru solek ke. hehe

ain dzaya said...

yg halal tu la salu was wasnyer..ntah mak andam beli kat mane tawla..

"Ooo.macam ni rupanya lelaki...gurlish sekalian sila berhati hati!".

Cik Yatt said...

cik yatt makeup simple2 je..nk elak muke nmpk pucat sngt.hee

Hanih Borhan said...

setuju! tak perlu solek2 tebal, it almost always end with disaster...

Cik Kartun ( CK ) said...

makeup sekadar tidak menampak kan muka pucat.. :)

Mohamad Ridhwan Ruslan said...

make up untuk goda suami :) yeah

aizamia3 said...

ai tak reti make up <-- tak suka tak minat, cukup sekadar pelembap muka dan gincu.. janji tak nak pucat.. ;)

Mizz ErMa said...

hee, tahniah utk perkongsian yg sangat berguna ini..en.tunang pon da pesan awal2, da kawen nnt jgn harap nk bg sy kua dengan mekap..hm, T.T

Nana said...

harus amalkan..

✿Lady Ainaa ✿ said...

mekasih bg informasi yg berguna ni..betul2, kita nk bermekup boleh tp berpada2..tp ena dah tak berapa suka mekup ni..maybe tak sesuai dengan kulit sbb bile pkai kulit cepat hitam..huaaaaaaaa...

aimie amalina said...

heeee'
baru je bace jap tadi kat solusi
heee

nice sharing sista :D

eyqa amin said...

mcm da mls daa nk pky make up tw~~~
tepek mke ngan bedak jer...ha3 xp

Iffah Afeefah said...

Pon mls pakai mkp da

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno