March 12, 2012

PATUT BAGI TIPS KE TAK?

Assalamualaikum.....

Tips. Pernah tak you alls bagi tips? Kat bellboy ke, delivery boy ke? Waiter or waitress kat restaurant?

Pernah tak? Mesti ramai yang tak pernah. Tahu tak kat certain negara, tips ni macam wajib bagi. Bukanlah ada undang-undang kata kena bagi tips, tapi semua orang tahu yang diaorang kena bagi tips pada sesiapa yang dah service dia orang.

Kalau kat hotel, bagi tips kat bellboy, yang angkat beg kita tu, Housekeeping. Kalau kat restaurant bagi tips kat yang ambil order atau waitress yang melayan kita. Kalau order makan deliver kat rumah, bagi tips pada yang hantar pesanan kita tu.

Itu sebagai tanda terima kasih kita pada mereka sebab mereka dah buat hidup kita lebih mudah.
Amalan ini ada baiknya kalau diamalkan. Kita dapat belajar menghargai orang yang dah berbuat baik dengan kita dengan cara menolong dia orang balik, bagi tips. Tapi yang tak bestnya bila orang mula harapkan tips bila buat kerja. Kalau tak dapat tips mulalah tak nak buat kerja dengan baik, mulalah nak marah kalau tak diberi tips. Ikhlas dalam bekerja akan hilang.

Boleh ke kekalkan keikhlasan dalam bekerja kalau pemberian tips dijadikan amalan?

14 comments:

CIK MAY said...

sll tak bagi pun tips..dorg kan tolong ikhlas..haha

saffiya_aleesya @ echa said...

tgk keadaan laa tp selalu nya jarang!! sebab kalau kat hotel ker tu kan memang keje diorang.sebab memang xmo ajar bagi tips..baik saya bagi duit saya pada yang betul2 memerlukan ;-)!!!

p/s: pendapat berbeza2, ada yang suka bg tips terpulang..duit masing2 yer dak ;-)

eyqa amin said...

terima kasih pown kira tips jugak. ehehe :))

terima kasih, senyum. ^____^

mizzkechique said...

bg tips if diorg anta bil.. tp klu byr kt konter, no tips.. hehe.. tp klu dinner, ada budak yg service tu, mmg bg tips..

Anum said...

kalau ada lebih apa salahnya

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

YM akan bagi tips kalau YM puas hati ngan service yg org tu bg.bkn pe, nk bg semangat utk dia kerja lebih bgs.:)

nuyui a.k.a miss YUI said...

bg tips "terima kasih" hihi.

..cik gugu.. said...

gugu pon ta psti nk bg ke tak .. tp ta penah bg .. hehe setakat terima kasih je ;)

Asningtiyas Nasdja Putri said...

betul jugak tu ^^

mamavogue said...

slalu x mintak baki kat budak McD delivery :-)

kira tips gak la kan..

nurfauzi said...

kalau saye sebagai bell boy:

kalau diberi, iye alhamdulillah. terima kasih bangat..

Kalau tak diberi, iye tak ape..moga saya dapat pahala membantu..alhamdulillah..

nurul ain said...

tak pernah bagi pun... kalau ayah ada, mmg ayah yg rajin hulur tip.. :p

IntaNBerliaN said...

a'aa betoi tu.. jgnlah bila xbg tips mula nk mrh2..

Ezad Skytech said...

kalau ada rezeki lebih..nak bagi tips..tak salah rasanya...hee~

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno