March 06, 2012

ELAKKAN DIRI DIMALUKAN

Assalamualaikum....

Semalam, terjadilah insiden dimana msred berjaya memalukan diri sendiri atas kemalasan dan kelalaian diri sendiri.

Masa lunch hour semalam, msred skip lunch. Malas sangat nak turun office pergi lunch. Duit dalam purse pun tinggal RM 6 je. Sangat malas nak pergi ATM untuk withdraw duit. Rasa nak lepak je kat office.

Tapi disebabkan mula terasa lapar, msred turun jugak dengan office mate msred. Pergi The Store, beli biskut je. Msred ambil biskut dan setin air Nescafe original. Lepas tu pergi kat cashier nak bayar.

Adik cashier handsome kata... " RM 6.50." total harga.

Msred keluarkan semua duit msred. Kira-kira ada RM 6. Tak cukup limapuluhsen. Spontan je mulut msred cakap...." Alamak. Tak cukup pulak duitnya."

Alamak, ni saja lah ni nak malukan diri sendiri. Dah tau duit dah kering pun malas nak naik pergi ATM keluarkan duit. Kan dah tak cukup. Nasib baik yang beratur belakang msred office mate msred yang cun dan baik hati. Kita orang tak rapat sangat tapi baiklah.

Dia cakap..." Tak apa akak." sambil keluarkan note RM 1, lepas tu bagi kat cashier handsome tu. Adik cashier tu dah gelak-gelak dah. Msred tak adalah rasa malu sangat, tapi malu lah jugak. Nasib baik yang beratur belakang msred tu someone I know and willing to help.

Dia kata tak apa, dia halalkan singgit tu. Tapi msred macam biasa lah tak suka susahkan orang. Msred bayar juga duit singgit tu walau pun dia dengan baik hatinya kata tak payah, dia dah halalkan.

Moral : jangan malas pergi keluarkan duit kalau tahu purse dah kering. Kalau duit ada RM 6 je dalam purse, make sure ambil barang yang harganya tak lebih RM 6 supaya tak malu di depan cashier handsome.


25 comments:

Gen2Merah said...

Hehe.. Pengajaran tu kan. Jgn malas2 utk diri sendiri. Tapi kan, apasal harga biskut dan setin minuman neskepe boleh cecah 6.50?? Mahal nyr...

nurfauzi said...

nescafe rm1.80
biskut rm 4.70 (chipsmore ke?)

betol?

Hafizin Jamil said...

biasanya saya kira dulu berapa harga barang yang dibeli sebelum membayarnya..haha

lieynanilaz said...

lepas ni jgn malas....pengajaran berharga tuh!!..

maszull said...

assalamualaikum msred...nasib baik ada frenz yg kenal kat belakang tu kalau x terpaksa la kurangkan barang2 tu...:)

..cik gugu.. said...

hehe malu2 ..

aReLaN said...

nasib baik ada member.saya dulu pernah skali tapi kat jepun la.tak cukup duit.pastu sume dalam kedai tu japanese.last2 letak balik certain barang biar cukup ngan duit yang bawak.hahahaha

LubLy said...

hr nieh lebly ckp² jerk belanja..yg lain duit utk bayo ket00 kak..

len kali hati-hati yek kak..ekeke

mas saari said...

saya kalau nak beli apa2 barang mesti check dulu harganya dan check duit dalam dompet, cukup tak.. takut kena camnilah! heheheee

Hanis MY said...

msred yang senantiasa chumilll...

ILA HonEyBuNNy said...

hehe..ok akak...

akak pn..jangan malas2 keluarkan duit lagi tau pas neh..ekkekek

Mishter Izwän said...

sy antara org yg mls ke ATM, dan disebabkan itu, saya akan keluar semua elaun sy dan simpan di tabung khas, huhuhu . . dan juga pernah terjadi tidak cukup duit semasa hendak beli tiket wayg, sngt memalukan.

Hanim Irsyad said...

hehe. kite same, mls nak kuarkan duet. huhu. tak taw napew

EyqaLuvender said...

penah jgk jd mls cm akak ni
pastu bile pergi kedai nak beli brg mula r duk congal2 bajet dlm otak cukup ke tak...kan tak cukup duit jd cm akak ni tak ke haru biru...huhu

Mr.Clive said...

hahah akak.ni slalu berlaku kat sy.tapi slalunya sy mintak discount.dpt jugak...ehehehe :P

"AkuE" said...

nsib bek 50sen..klu lgi byk...alamt smpan blik brg tu....

Azzah said...

selalunya azzah beli biskut je kalau rasa duit sikit..air bawak bekal

Hafizah Zainal Abidin said...

NICE BLOG..JOM BUAT TEMPAHAN EDIT BLOG PALING MURAH DI SINI !! RUGI GILER KLW XTEMPAH.. =D http://mynameishafizah.blogspot.com/2012/02/tempahan-edit-blog.html BTW..FOLLOW..LIKE N VOTE LA BLOG NI... http://mynameishafizah.blogspot.com/

Ainie Maydie said...

hehe takpe msred senang kumpul syiling banyak2 je hehe

eyqa amin said...

nasib baik >,<

teha said...

mujo ade org tlg kan.. hehe :)

cik Kartun said...

pernah terjadi pada CK jugak.. bukan stakat tak cukop singgit..
shopping punye shoping tak sedar duit takde lgsung dlm purse, tinggalkan brg jap kat kaunter.. p cucuk duit..dtg balik.. owh malu!

nazirah said...

hehe stkt ni tak prnh lak mcm tu .. hehe tp tkpe2.. jadikan ini sbg pglmn dan pngjrn tuk diri sndiri gak :)

Ezad Skytech said...

hee...biasanya sy check dulu duit masa nak ambil barang2 tu..cukup ke tak duit...heee~

cik ika said...

terasa aya yg sememangnye mls nk cocok..heheheh

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno