February 20, 2012

SAYA PILIH YANG HAPPY ENDING SAHAJA

Assalamualaikum......
Ramai kawan-kawan msred, termasuklah my SIL suka sangat baca novel, kebanyakannya suka novel cinta yang happy ending.
Suka sangat dengan cerita happy ending. Kalau cerita tu tak ada happy ending, rasa macam tak kena. Biarlah walau macamana best pun cerita tu, kalau ending dia tak menggembirakan, kalau ending dia menyedihkan, terus rasa macam tak best.
Kebanyakan diantara kita ni, kisah hidup lebih banyak duka dari gembira. Ada yang secara keseluruhan boleh dikatakan gembira hidupnya tak banyak duka. Tapi golongan ini tak ramai. Ramai diantara kita yang luaran saja nampak macam gembira, tapi dalam hati berduka.
Itu sebab kebanyakan kita manusia biasa ni, dahagakan cerita-cerita yang happy ending. Suka baca, lihat atau dengar cerita-cerita happy ending. Sekadar untuk memujuk hati sendiri yang berduka. Sebagai galakan untuk memujuk hati kita bahawa, bahagia itu wujud. Gembira itu ada.
Dengan harapan kepercayaan yang kebahagiaan itu benar tetap ada, tak hilang dalam diri. Barulah boleh berusaha untuk bahagia. Kalau hati tak percaya bahagia itu ada, macamana kita nak berusaha untuk mencari kebahagiaan?
Kita kena jemput bahagia itu ke dalam hidup kita, bukan tunggu ia datang sendiri.
- Posted using BlogPress from my iPad

16 comments:

nurfauzi said...

~ kesenangan yang datang selepas kesusahan....semuanya adalah nikmat dari tuhan.. ~

lagu: kehidupan (inteam & nazrey johani)

kocix! said...

mestila nk hapy ending..sape suke x hepy kan..opkos geram je kalo x hepy ending

mas saari said...

happy ending lah best!

nia marlissa said...

kalau lah yang dalam novel tuh realiti , ohsemm

Cik Pulau said...

novel kalau nak beli kena buat survey dulu..
carik mana yg best..
hehehe...

tapi kehidupan seharian tak semestinya happy ending kan..kadangkala sad ending pn ada...^^

faridah nazurah said...

haha sy kalau beli novel kompem akan baca ending dulu. klau ending xbest sy baca skip2 je.. hehe :P

nuyui a.k.a miss YUI said...

stuju sgt tu..sy gtu gak..

♥♥♥nurr f@!sha f@t!h@h♥♥♥ said...

as salam,
suka baca novel ae...samalah kita...
cam ummi, ummi suka baca last dulu sebb nak taw ending pas ur da pueh ati baru baca tgh n depan...
lawak kan...

ummi nak mintak tlg sket,
tolong komen tuk my sweet...TQ dear

http://wholesalebabynkidsclothing.blogspot.com/2012/02/manja-28.html

Nyue said...

ahahahah...kalu last hepi ending...jiwa sipembaca pon rs tenang jer..kalu x,mmg rs hampeh novel 2...he3...sokong..nyue cm akak jgkk...

:: Mrs.Eady :: said...

warna warna kehidupan :)

IntaNBerliaN said...

a'aa sy sendiri pun mgharapkn sesuatu cerita berakhir dgn happy ending..hihii

Cik Muda said...

betul lah... siapa yang taknak kebahagiaan dalam dunia ni...~

eyqa amin said...

kalau boleh, setiap dari kita mahukan yang happy2 je ~,~

Eera Shera said...

entri ni pn mcm memujuk hehe..mesti la nk hepi ending..ssh2 baca tetiba ending x best...sakit ati je

.izzati liyana. said...

ha'ah. semua mengharapkan happy ending sebab mcm2 konflik dan masalah dah timbul kan. kalau sedih, macam tak berbaloi je. kalau yg hanging, lagi la sakit hati baca. hee.

MaryaYusof said...

Setuju! Suka happy ending barulah bersemangat nak teruskan hidup...hehehe...boleh ke camtu :)

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno