February 23, 2012

NAK APPLY CUTI KAT MANA?

Assalamualaikum....
Once a mothers always a mother.
Sejak jadi mama ni, dah lima tahun, belum pernah msred dapat cuti dari menjadi mama. Hari-hari rutin yang serupa. Pagi pergi kerja 8 to 5. Balik sambung kerja di rumah pulak jadi mama jadi isteri. Habis kerja di rumah, kepenatan, terus tidur. Esok, rutin yang serupa diulang. Weekend, kalau tak kerja buat kerja rumah yang tak sempat nak dibuat during weekdays, bawak anak-anak jalan-jalan, malam tidur kepenatan.

Ada juga sekali sekala terfikir nak cuti dari jadi mama, sehari ke dua hari ke. Nak rest puas-puas. Tapi tak pernah dapat.

Ada juga terfikir, patut ke kalau msred terfikir nak cuti dari jadi mama? Adakah kalau msred terfikir nak berehat sekejap dari jadi mama, membuatkan msred jadi orang yang pentingkan diri sendiri? Salah ke kalau msred nak berehat sekejap, lepaskan lelah? Nanti ada pulak orang cakap...

'Aku pun mama juga. Ok je. Tak de pulak rasa nak cuti2 bagai. Kalau penat tu hadap je la. Tanggungjawab kan.'

Salah tak kalau msred nak cuti berehat sekejap dari tanggungjawab sebagai mama ni? Nak apply kat mana?



21 comments:

QA's ~ mamapapa said...

uhuhuh!!!saya pn selalu trpikir bnda yg sama..ape kta apply kt mr husband,kihkihkih!!!cuma kdg2 bila pkirkn..kalau dh approve,agak2 kita sdri sggp x anak2 xde dgn kita,uhuhuh!!:'(

Anum said...

hehehe
apply kat husband

cik fadh said...

ermm xmo lah kak..tggjwab tu Tuhan bagi, kalo tuhan tu nnt ermm xsmpai hati lak nk ckp..hihi..

nnt anak2 da besar n balas jasa akak mst akak akan rase puas n bole rehat serehat2nyer..;)

fadh blom jd mak, tp fadh paham ape akak rase..sabar ye mama ;)

lieynanilaz said...

apply kat suami...tengok dia boleh jadi supermom dak...

mizzkechique said...

apply kt asben.. =)

LINDAHERY said...

isi borang cuti pastu bagi kat husband k... tgk la kalau lulus, mmg bertuah la msred..hihiih

teratak hati said...

haha..baru je post pasal anak itu amanah Allah tadi,dah tanggungjawab kan..insyaAllah gaji dari Allah tu lagi tinggi nilainye..

Ezad Skytech said...

apply kat husband la..hee..

era kecik said...

mak pon nak rehat gak . macam era tengok umi era ler . sian kat dia . letih ==' . sepatutnya dalam kalendar tu , ade 1 hari , hari ibu bercuti . baru bEst kan .? setuju kak msred .? hehe :D

:: rutin sama hari2 = BORING !

Azzah said...

tunngu diorang dah kawen nanti baru leh cuti kot..

aReLaN said...

kalau keje leh la cuti.tapi ini tanggungjawab kan.hehehe..sabar k.nak jugak cuti, jawabnya tunggu anak dah besar panjang & ada family sndri la.tupon belum tentu leh cuti.

H.J said...

boleh je kak kalau nak cuti..hehe cuba try..

lynda salim said...

find a place, with beautiful scenery , such a quite place to release stress and tension, then let your hubby take a mom place. :D

*linda tak kawinnn lagi . hihihihi

Nyue said...

apply kay suami n anak2....tp xsure arr..ahahahah...
ble dh jd mm..xder makna cuti ag...

LubLy said...

akak apply cuti pas semua tggjwb dh settle erh kak..kawtimmmmmm*tetibe*

✿Dear Yayah✿ said...

saya pulak terpikir..bleh tak lepeh tanggujwb as a student jap? tanak pikir belajar bleh? hehehe

Aine Ainun said...

Heheee...
Sy xde anak lagi, tp saya sgt fahamm

yg xde anak ni pun kekdg mengeluh......

.izzati liyana. said...

err. for me, kalau dah kahwin and dah ade anak tu dah kira tanggungjawab la kot. sbb bila dah ready nak kahwin, kira mcm dah ready nk menghadapi ni semua. i know its hard. but what to do kan. kalau nak relax2 ke, hantar kampung kejap la kot. mintak tlg parents jaga. g honeydays ngn suami jp. boleh x cmtuh? err.

cik Kartun said...

ermm.. no komen..
CK lom kawen.. tapi klu mama CK takde, haru biru rumah kot.. @_@

Juliet_iRa~" said...

huuu..

rsnya sekali dah jd Mr Mama mmg takkan dapat cuti..wuuu

mas saari said...

betullah kan? memang tak pernah dapat cuti... hari2 ada je kerjanya!

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno