February 16, 2012

DUIT PENTING, TAPI BUKAN PALING PENTING

Assalamualaikum...

Dalam zaman ini, harta dan duit sangat penting. Kadangkala duit ini mempengaruhi kebahagiaan kita. Kalau kita tak ada duit, ramai yang ak bahagia. Walau macamana kita menolak fakta ini, tapi itulah hakikatnya.

Pasangan suami isteri tak bahagia sebab tak berduit. Anak-anak kurang pendidikan sebab tak berduit. Ramai orang mengeluh tak cukup duit. Ramai juga yang sanggup lakukan apa saja kerana nak dapatkan duit.

Duit memang penting dalam kehidupan kita sekarang. Tapi, janganlah jadikan duit itu benda yang paling penting dalam kehidupan kita. Jangan letak duit yang teratas sekali dalam senarai penentu kebahagiaan kita, sebagai sebab utama kebahagiaan. Biarlah duit itu membantu kita capai kebahagiaan. Bantu, bukan satu-satunya sebab utama kita bahagia.

Kalaulah duit satu-satunya sebab kita rasa bahagia, kita akan jadi hamba duit. Kalau kita jadi hamba duit, pengakhirannya pasti buruk.


- Posted using BlogPress from my iPad

40 comments:

yad'z said...

duit bukan boleh dibawak mati.. ><

:: Mrs.Eady :: said...

ye.duit sgt penting tapi bkn no.1 penting..

eyqa amin said...

jgn jd hamba duit :))

nuyui a.k.a miss YUI said...

sgt2la stuju ni sis..

nazirah said...

yup btul tu mmg duet sgt pntg tp duet bknlah yg utama ;)

H.J said...

hoho...guna ipad tu..

Anum said...

anum setuju

nurpiska said...

sangat betul. xda duit nak masok toilet awam pon xboleh.

Typing Error said...

Salam. Duit penting tp bukan paling penting sbb duit penyelesai masalah dan juga punca masalah.

Nath said...

tiada duit, susah; ada duit pun susah...

maszull said...

assalamulaikum msred...betul tu x ada duit mmg bermasalah tapi jgn jadi hamba duit yer...:)

CIK MAY said...

macam saya buat dgn muna tu change link..

mula2 g kat add gajet tu..pilih feed..pastu masuk kan link yg nak letak tu..contaoh link blog CM la..then tick kat open tu..

Atiah Zainal said...

pasal duit jugak la adik beradik boleh bermusuh.

Miss Hidy said...

‎~Duit bukan segala-galanya tetapi segala-galanya perlukan duit~

cik ika said...

setuju2,,biarpun nk kencingpown kne bayaq

LubLy said...

nieh semua kene seiring bersama..

Nyue said...

yup..duit penting tp bukan y paling penting...dlm hidup apa2 pon penting ad duit jgk..he3

saffiya_aleesya @ echa said...

pada saya duit tu penting sebab zaman sekarang apa yg kita nak buat semua kena pakai duit..takde duit memang hidup kita tertinggal di belakang!!! cuma jangan terlalu taksub mencari duit hingga terabai segalanya!!

teratak hati said...

duit memang penting tapi nak bahagia tak semestinya kena ade duit banyak...

IntaNBerliaN said...

setuju sgt2!!

c'axoera ヅ said...

tapi kalau takde duit mesti ada yang melenting :D

Iffah Afeefah said...

bace tajuk pon da stuju kak

cmne ni

the puffy clouds said...
This comment has been removed by the author.
ainraus said...

terima kasih msred sebab bagi peringatan! :)

EyqaLuvender said...

jangan jadi hamba duit :)

aReLaN said...

duit memang penting tapi duit takleh beli segalanya kan.hehehe

hamzah ian said...

kerana duit hidup tak bahagia buat apa.. huhu

Tasha said...

perlu tp jgn smpi gler duet...

ehemm,ske dgr pndgn org da kawen ni

Cik Ayu :) said...

betul3,, duit bukan no 1..

faridah nazurah said...

yup duit memang sgt penting. tp sebenarnya ada yg lain lagi penting dari duit iaitu FAMILY!

Ct Aja said...

betul kak, setuju..kalau jadi hamba duit, hidup tak tenang..

cik Kartun said...

klu duit berjuta-juta sekalipon..
duit tu tak boley beli kesihatan jugak, klu tuhn nak turun kn ujian

Mishter Izwän said...

tuh lah lumrah kehidupan manusia skrng. duit lebih pnting sbb boleh beli mcm2 untuk hidup smpai title pun boleh di beli

ILA HonEyBuNNy said...

duit hanya di dunia..tapi xsemua dgn duit boleh beli kebahagiaan....;)

Juliet_iRa~" said...

btol2..duit bkn no 1 tp tetap penting...

mas saari said...

bahaya kalau dah jadi hamba duit ni..

MaryaYusof said...

Teringat kata2 ni "Duit bukan segalanya, tapi segala-galanya memerlukan duit" Pening jgk...mcmana tu?

Rohana Hamzah said...

dalam hidup kita ni, kena selari smuanya.. sampai bila nk hidup tanpa duit? dlm rumahtangga, duit itu sgt2 penting. x ada duit, anak2 nk makan ape.. x kan nk biar berpuasa berhari hari.. kita x makan, x pe.. anak2 nk membesar kann.. duit x de, anak g sekolah, nk bagi ape? ank nk beli apa2 barang tambahan yg cikgu suruh beli pun x boleh bila mak bapak x de duit.. time sakit, nk g klinik.. mak bapak tahan laa.. anak tu.. nk biar je macam tu.. x leh nk g klinik swasta kalau x de duit.. tunggu klinik krajaan, hari biasa je bukak.. sabtu x smua bukak.. ahad?? klinik krajaan bukak x?? x kann.. so, mana letaknya pentingnya duit dlm hidup kita? kenapa kita kerja? sebab nk duit la kan? penting kan duit dlm hidup ni? tiba musim raya aidilfitri.. anak sakit, nk bawak g klinik krajaan, tutup lagi.. bawak g swasta, duit pulak masalahnya... hurrmm terpaksa guna duit raya anak2 sbb ape?? sbb mak bapaknya dh x de duit.. smua situasi ni saya dh tanggung.. mmg susah bila x ada duit. sedih..mmg sgt sedih.

Rohana Hamzah said...

ye betul tu dear.. segalanya perlu duit.. saya dh rasai hidup susah.. dan sampai skrg masih sama

Rohana Hamzah said...

benar tu

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno