January 25, 2012

SIBUK SAYA SIBUK AWAK

Assalamualaikum.....

Seronok yea cuti raya cina empat hari? Layan apa? Layan movie? Layan tidur? Layan makan? Apa-apa pun mesti best.

Msred cuti 2 hari saja, Isnin dan Selasa. Hari Sabtu dan Ahad kena kerja. Nasib baik bos kasi cuti 2 hari. Memula hari tu bos suruh kerja termasuk Isnin dan Selasa. Means tak cuti langsung. Nasib baik bos tetiba baik hati bagi cuti. Ok lah tu cuti dua hari.

Kita semua ni ada tanggungjawab. Yang muda dan belum kahwin, yang dah kahwin, sama saja. Ada tanggungjawab. Memasing busy.

Yang dah kahwin dah tentulah tak berhenti kerja. Kerja kat pejabat. Balik rumah sambung pulak kerja rumah. Uruskan suami, anak, kerja-kerja rumah. Hari cuti, buat kerja yang tak sempat dibuat weekdays. Basuh baju, kemas rumah, gosok baju, lipat baju. Kalau ada masa bawak anak jalan-jalan, spend quality time dengan anak-anak lepas kena tinggal waktu kita pergi kerja. Kalau fulltime housewife, sentiasa sibuk dengan urusan rumahtangga. Bila dah settle, sibuk nak release tention, tengok tv, tidur, membaca.

Yang belum kahwin pun sama saja sibuknya. Yang study, sibuk dengan kelas, assignment, group project, exam. Weekend pulak sibuk release tention. Hangout dengan kawan, layan movie, pergi makan-makan, tidur puas-puas. Ibarat nak charge bateri mood nak study. Kalau ashik study je nanti bosan pulak, bateri low tak dapat nak study. So, enjoy ni pun penting gak. Yang bekerja samalah juga. Weekdays sibuk kerja, weekend sibuk enjoy release tention.

Nak kata yang dah kahwin lagi sibuk ke atau yang belum kahwin lagi sibuk. Entahlah. Rasanya sama saja sibuk. Sibuk dengan tanggungjawab masing-masinglah. Yang penting, pandai-pandailah bahagi masa dengan tanggungjawab dan keperluan untuk menghiburkan diri sendiri. Jangan tak balance.


- Posted using BlogPress from my iPad

11 comments:

Cik Ila said...

Yg dh kawin lebih sibuk rasanya..tanggungjwp pd keluarga yg utama..
Yg belum kawin tanggungjwp tak seberat org dh kawin..

QueeN TerataI said...

masing2 ada tanggungjawab msg2.. cuma tanggungjwab org dah kawin berat lg dr yg bujang... hehehe

Sunah Sakura said...

hari ni baru nak start study...erk

Iffah Afeefah said...

sy busy twitter, facebook ngn blog je uwaaaa

Rawlins Ichigo Takashi Lutz said...

Orang bujang busy mencari cinta...hahahahaha

eyqa amin said...

imbangkan urusan dunia dan bekalan akhirat :))

CIK MAY said...

klu dah kawen ade ank lagi sibuk...tak cukup tido dibuatnye..erkh..habisla mase tidurku yg berkualiti nnt...;(

cik Kartun said...

semua org ade kesibukkan masing2 huhuhu

MaryaYusof said...

Salam msredcheesecake,
lama tak jln2 sini... walau sesibuk mcmana pun, semua kenalah balance...klau tak mahu pancit tgh jln...hehehe...

aizamia3 said...

semua orang ada tanggungjawab cuma bagaimana cara nak selesaikannya itu atas usaha masing2.

Miss Lovouis said...

Whoa , setuju benar =>

Btw , blog u chuns dear .
Jemput join contest saya , mane tahu ade rezeki menang (n_n)
http://lovoiustory.blogspot.com/ . Tu link blog sy =>

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno